Feszültség a torontói Magyar Házban

2010 szeptember 14 12:23 du. Feszültség a torontói Magyar Házban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Feszültség alakult ki a torontói Kanadai Magyar Kultúrközpont jelenlegi vezetősége és négy korábbi elnök között, miután Gaál Csaba egykori elnök levélben szólította fel Szabó Katalint a ház pénzügyi helyzetének nyilvános tisztázására. A volt elnökök által aláírt levél szerint az új ház megvételére felvett kölcsön háromnegyede már el lett költve „más célokra” és az eddigi elszámolást elégtelennek találják. Gaál Csaba egy rendkivüli közgyűlés összehívására kérte fel az elnök asszonyt, melyen nyilvános és részletes pénzügyi elszámolásra kerülhet sor. „Itt az ideje – már régen eljött az ideje – annak, hogy a Ház vezetősége kiálljon a Tagság elé és válaszoljon azok kérdéseire. A feleletekre jogunk van, Önöket arra válassztottuk meg, hogy viseljék a Ház gondjait, hogy fenntartsák azt az intézményt, amit az idősebb generáció több mint harminc évig épített”–áll a volt elnök levelében. Gaál Csaba arra is igéretet tett, hogy a rendkivüli közgyűlésen nem lesz olyan botrány,  mint amilyen volt a tavaszi közgyűlésen, mivel „eltávolítják” a „botrányt okozókat” és civilizáltan folytatják a gyűlést.  

Szabó Katalin elmondta, hogy a négy éve felvett line of credit a Magyar Ház veszteséges működtetésére és fenntartására megy el. A vezetőség szerint kb. 7 ezer és 10 ezer dolláros a veszteségről van szó, így a hitel másik 250 ezer dolláros részét is le kell hívni. A Magyar Ház jelenlegi adóssága elérte a 350 ezer dollárt és részben a ház elöregedése, illetve az állandó javítások miatt ugrott meg ekkorára az összeg. „Most ránk dől a ház és minél előbb kényszerít az állapota az eladásra”–írta a jelenlegi elnök a volt vezetőkhöz intézett levelében.

Szabó Katalin jelezte, hogy egy július 11-ei közgyűlésen valamennyi résztvevő kézhez kapta a ház részletes anyagi kimutatását, mely elszámolást aztán a tagság 30 százaléka el is fogadott. Az elnök Gaál Csabának és a levélhez csatlakozott három volt elnöknek ismét felajánlotta, hogy bemehetnek a kultúrközpont irodájába, amennyiben pénzügyi ellenőrzést kivánnak végezni. Ezen kívül az elnök említette, hogy az állam is készít részletes auditot a ház pénzügyeiről és eddigi működéséről. Most azonban a jelenlegi elnökség a rendőrséghez is fordult, hiszen arra kérték a hatóságot, hogy nyomozást indítsanak „az alaptalan vádak ellen.”

Novemberben kerül sor vezetőségi választásokra a Magyar Házban és Szabó Katalin jelezte, hogy a volt elnökök is indulhatnak. „A sorra kerülő novemberi választásokon indulhatnak, kedves volt elnökök, akár elnöki, akár más pozícióra, hogy ennyi tapasztalat birtokában, ennyi vádaskodás, gáncsoskodás után, minden támogatást és bizalmat megvonva tőlünk, megmutassák, hogy most hogy vezetnének jobban. Talán mi mostani vezetők még segítenénk is, ha elakadnak”–jelezte a jelenlegi elnök.

Tags:

Comments are closed