Káosz és fejetlenség az ottawai helyhatósági választásokon

2010 október 25 10:59 de. Káosz és fejetlenség az ottawai helyhatósági választásokon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kampányplakátok az ottawai Elgin Street-en

Helyhatósági választásokat tart Ontario, Kanada legnépesebb tartománya. Tartományszerte polgármestereket, önkormányzati képviselőket, valamint angol-szekuláris, angol-katolikus, francia-szekuláris és francia-katolikus iskolabizottsági vezetőket választunk. Azonban Ottawa belvárosában káotikussá vált a szavazás ma reggel, miután kiderült hogy a Somerset körzet lakosságának csaknem 90 százaléka nem került fel a szavazólistára, vagy hibás információt rögzitettek. A Jack Purcell szavazóhelységben legalább 45 perces sorállásra kellett számítani ma reggel. Reggel tíz körül főleg nyugdíjasok és diákok várakoztak, de a regisztrálatlan, vagy hibás információval feltüntetett szavazók miatt egészen  a lépcsőig kígyózótt a sor. Székek alig voltak az idős, beteg vagy sérült szavazók számára és az előttem álló két idős néni az egyetlen ülőhelyért harcolt passzív aggresszívitással. Az egyik nyolcvanon felül lehetett, de a fiatalabbik jelezte, hogy Parkinson-korban szenved. Végül mindegyiknek akadt szék, de az idősebbiket a regisztrációs szavazó asztal mögé kellett ültetni, mivel máshol nem volt hely. A szavazóhelység felügyelője szerint egész lakótömböket nem regisztráltak a belvárosban.

Reggel tíztől este nyolcig lehet szavazni a kanadai fővárosban és valamennyi választó három jelöltre voksolhat. Az első jelölt a polgármester, a második az önkormányzati képviselő és a harmadik pedig az iskolabiztos. Az iskolabizottságok szerint osztják ki a szavazólapokat, így a szavazás előtt valamennyi választó bejelenti, hogy melyik rendszert kivánja támogatni. Az angol-szekuláris, angol-külön (azaz római katolikus), francia-szekuláris, illetve a francia-katolikus iskolabizottságok között lehet választani.

Három jelölt esélyes az ottawai polgármesteri posztra. A felmérések szerint Jim Watson, az ontario-i liberális kormány egykori önkormányzati minisztere a legnépszerűbb. Őt követi második helyen Larry O’Brien jelenlegi polgármester és a harmadik legnépszerűbb jelölt Clive Doucet, a markánsan baloldali nézeteiről közismert önkormányzati képviselő. Összesen húsz polgármester-jelölt indul az ottawai helyhatósági választáson.

Tags:

Comments are closed