Liberális miniszterből lett új ottawai polgármester

2010 október 25 8:27 du. Liberális miniszterből lett új ottawai polgármester bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jim Watson, Ottawa új polgármestere

Larry O’Brien, Ottawa megbukott polgármestere a kampányban bevallotta, hogy kormányzásának első két éve „katasztrófális” volt és az október 25-ei fővárosi helyhatósági választások tükrében nyugodtan állíthatjuk, hogy az ottawai lakosság is egyetértett ezzel az állásfoglalással. Jim Watson, az ontario-i liberális párt egykori önkormányzati minisztere nagy fölénnyel győzte le a jobbközép O’Brien-t és így lett ismét Ottawa polgármestere. 1997 és 2000 között már vezette a fővárosi városházát, de aztan a Kanadai Turisztikai Bizottság elnöke lett, a tartományi liberális párt győzelme után pedig miniszterként folytatta politikai tevékenységét.

A fővárosi eredmények–fölényes győzelem

Jim Watson a szavazatok 49 százalékát szerezte meg. Ezzel szemben távoli másodikként végzett Larry O’Brien leköszönő polgármester 24 százalékos eredményével. Clive Doucet, a főváros markánsan baloldali polgármester-jelöltjére és veterán közgyűlési képviselőjére a lakosság 15 százaléka szavazott. Negyedik helyen végzett Andrew Haydon, egy ottawai üzletember és mérnök, 7 százalékkal.

A tömegközlekedés: mégis lesz metró-villamos rendszer

A kampány elején Watson ellenezte az ottawai metro-villamos rendszer megépítését, de az utóbbi hónapok során azzal nyugtatta a tömegközlekedés fejlődését szorgalmazó lakosságot,  hogy támogatja az LRT vonal, illetve az öt kilométeres belvárosi alagút megépítését. Ezen kivül Watson azt igérte, hogy a bicikliseket kivánja támogatni az által, hogy a főváros évente egy új biciksávokat feltüntető várostérképet nyomtat a lakosság számára. Waton szintén növelné a biciklisávok számát és új, biztonságos parkoló-helyeket hozna létre a belvárosban. A tömegközlekedés területén, Watson egy új fővárosi közlekedési vállalatot hozna létre, melynek tagjai az önkormányzati képviselőkből, valamint a közlekedéshez kapcsolódó szakmai tudással rendelkező ottawai polgárokból tevődnének össze.

Jönnek a megszorítások és újabb adóemelésre is számíthatunk

Watson tervének egyik fontos eleme az ottawai önkormányzati képviselők létszámának csökkentése. Jelenleg 23 képviselőből áll az ottawai közgyűlés, de Watson összesen 14-re csökkentené a képviselők számát.

A közgyűlés létszámának csökkentése mellett adóemeléssel is számolhat a fővárosi lakosság. Watson bejelentette, hogy jövőre 2,5 százalékkal növeli az ingatlanadót. Az öröklakással, házzal vagy üzlettel rendelkezők bizonyára nem örülnek az ingatlanadó növelésének, de Watson rámutatott arra a tényre, hogy az elmúlt három év alatt összesen 14 százalékkal emelték az adókat a fővárosban, tehát az új polgármester terve ennél jóval kedvezőbb.

Gazdasági kérdésekben Watson inkább konzervatívnak mutatkozott. Az ingatlanadó-emelés és a tömegközlekedés fejlesztése mellett 10 százalékkal csökkentené a városházi kiadásokat, valamint négy évre befagyasztaná a polgármester és az önkormányzati képviselők fizetését. Továbbá két évre befagyasztaná a tisztviselők bérét és felfüggesztené az új önkormányzati állások és pályázatok kihírdetését. Ezen kívül összesen 20 százalékkal csökkentené a városháza turisztikai és utazási büdzséjét.

Torontó új polgármestere markánsan jobboldali és populista

Torontóban is megtartották a helyhatósági választásokat és a középpárti, liberális ottawai városházával ellentétben, Rob Ford–Torontó új polgármestere–markánsan populista és jobboldali. Ford kiszervezi a város számos szolgáltatásait, köztük a hulladék-szállítást, melyet ezentúl várhatóan magáncégek végeznek majd. Ezen kívül több ezer tisztviselőnek és önkormányzati dolgozónak mondanak fel az elkövetkető négy év során és az önkormányzati ingatlanok eladását is tervezik. George Smitherman, Ford nyíltan homoszexuális és melegházasságban élő ellenfele a Városháza eddigi balközép, szociálliberális értékeit képviselte. Ezzel szemben Ford nézetei közismerten jobboldaliak. Többször elmondta, alapvetően nem támogatja az azonosneműek házasságát és kisebb botrányt okozott, amikor azt inszinuálta, hogy az AIDS csak a drogosokat és a melegeket érinti.

Tags:

Comments are closed