Folytatódik a bizonytalanság a clevelandi Szent Imre templom körül

2010 december 27 1:44 du.2 hozzászólás

A clevelandi papi szolgálattól eltiltott Siklódi Sándor atya ellenáll a püspöknek és magyar szentmisét celebrált egy angol egyházközségben

Hagyományos karácsonyi ünnepet rendeztek a magyar cserkész csapatok a hat hónapja bezárt clevelandi Szent Imre templomban, melynek köszönhetően ismét nyítva állt a magyar közösség előtt a 106 éves templomépület. A templom padsorai megteltek a felszámolt egyházközség híveivel, akik magyar karácsonyi dalokat énekeltek együtt a színes műsorszámokra is felkészülő cserkészekkel. A clevelandi Richard Lennon püspökkel létre jött egyezmény szerint, a clevelandi magyar cserkészek továbbra is használhatják a templom épületet, de szentmisét semmiképpen nem tarthatnak.

A Szent Imre Egyházközség jövője felett azonban továbbra is ott a nagy kérdőjel, mivel a Vatikán Papi Kongregációja ismét elhanyagolta a felülvizsgálati kötelességét és nem válaszolt a magyar templom fellebbezésére az általuk kitűzött november 30-ai határidőig. Peller Miklós, a Szt. Imre templom ügyvívője 2009 júniusában nyújtotta be a közösség fellebbezését és az azóta eltelt húsz hónap során többszöri halasztást eszközölt a Papi Kongregáció.

Peller úr szerint a Papi Kongregáció folyamatosan lekezeli a híveket, a vatikáni szervezet magatartása pedig egyszerűen „minősíthetetlen.”

„Sajnos, a Szentszék Papi Kongregációjának a hanyagsága, nemtörődömsége, saját törvényeinek a semmibevevése, híveinek lekezelése és többszöri átrázása, a határidők megtoldásával kapcsolatos valótlanságok állítása minősíthetetlen”–mondta a Szt. Imre templom ügyvívője.

A templomban megtartott magyar karácsonyi műsor után Peller úr jelezte, hogy van még remény a közösség számára. „Templomunk még áll a cserkészek gyámsága alatt, bármennyire is igyekezett a püspök azt elvenni tőlünk”–jelezte Peller Miklós.

Lennon püspök azt feltételezte, hogy a Szt. Imre templom hívei szó nélkül átmennek a rendkivül veszélyes, lepusztult városnegyedben lévő Szent Erzsébet templomba, de ez a mai napig nem történt meg. Ehelyett a St. Colman templomban tartanak (az egyházmegye által nem engedélyezett) magyar szentmisét minden harmadik vasárnap, Bob Begin atya közreműködésével. Begin atya jelenleg magyarul tanul, annak érdekében hogy magyarul mondhassa el a Szentmise alatt az imákat. Az októberi szentmiséken a clevelandi papi szolgálattól eltiltott Siklódi Sándor atya is nyíltan keresztülhúzta Lennon püspök dekrétumát, amikor magyar misét celebrált a St. Colman templomban. Azóta azonban Chicagoba helyezték át a clevelandi magyar papot.

Tags:

2 hozzászólás

  • Dear Mr. Adam,

    I am glad that the Hungarian media also covers the unfortunate happenings of the Hungarian Catholic church closings in Cleveland, Ohio. In your article on St. Imre dated December 27th, 2010, there are some discrepancies which I would like to draw to your attention.

    I woud appreciate a return email so that the situation at St.Colman’s can be clarified. Not all the information is given and some of what is written is incorrect. I look forward to hearing from you.

    Eva Szabo/ St. Imre parishioner

  • Dear Ms. Szabo,

    Thank you for your note. You can reach me at [email protected] . I look forward to your e-mail and any information on the situation at Szt. Imre/St. Colman.

    Thank you,
    Christopher