Egy Ontario tartománybeli katolikus iskolabizottság betiltotta a meleg diák szervezeteket

2011 január 11 2:28 du. Egy Ontario tartománybeli katolikus iskolabizottság betiltotta a meleg diák szervezeteket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Paul Marai

A Halton-i római katolikus iskolabizottság betiltotta az iskoláikban működő meleg egyesületeket, mondván hogy ezek szembe mennek az egyház tanításaival. A 22 éves Paul Marai a haltoni katolikus iskolabizottság egyik nyiltan meleg biztosa. Marai bejelentette, hogy kampányt indít a döntés ellen és számos újonnan megválasztott biztos is csatlakozott indítványához. De az iskolabizottság veterán biztosa, Alice Anne LeMay a náci csoportok helyzetéhez hasonlította a meleg egyesületeket, mondván hogy szélsőséges erők sem tevékenykedhetnének a tartomány katolikus iskoláikban, tehát létezik precedens és jogos a betiltás. LeMay később elnézést kért a náci hasonlatért és jelezte, hogy nem akart senkit megbántani. 

Ontario tartomány oktatási rendszere két államilag támogatott angol-nyelvű iskolabizottságból áll: egy római katolikus különrendszerből és a velük párhuzamosan működő szekuláris iskolákból. Ontario Emberi Jogok Chartája azonban tiltja a melegek elleni megkülönböztetést. Catherine Fife, az Ontario-i Állami Iskolabizottságok Szövetségének elnöke elmondta hogy a vallási szabadságjogok nem lehetnek fontosabbak az általános emberi szabadságjogoknál. „A meleg-heteroszexuális diákszövetségek megértést és toleranciát szülnek, valamint hozzájárulnak egy biztonságos környezethez”–magyarázta Fife.

Nancy Kirby, az Ontario-i Katolikus Iskolabiztosok Egyesületének elnöke szerint az egyház teljes szívvel támogatja a toleranciát, de nem ért egyet a homoszexuális életmóddal. „Az egyház tanításai szerint mindenkit tisztelni kell, legyenek melegek, szegények, feketék, fehérek, vagy bármelyik népcsoport tagjai. De ezzel együtt az egyház szerint nem támogathatjuk a meleg életstílust”–mondta Kirby.

Marai szerint van esély arra, hogy a következő iskolabizottsági gyűlésen hatályon kívül helyzik a mostani tilalmat. „Szerintem a helyi katolikus közösség alapvetően nagyon befogadó és toleráns”–jelezte Marai.

Tags:

Comments are closed