Bukás előtt áll a kanadai konzervatív kormány

2011 március 21 11:10 de. Bukás előtt áll a kanadai konzervatív kormány bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Stephen Harper kanadai miniszterelnök

Könnyen elképzelhető, hogy 48 órán belül megbukik Stephen Harper kanadai miniszterelnök kormánya, amennyiben az ellenzéki liberálisok összefognak az új demokratákkal és a Bloc Québécois-val, együtt bizalmatlansági indítványt kezdeményezve a konzervatív kisebbségi kormány ellen. Az Alsóház belügyeit vizsgáló parlamenti bizottság hétfő délután  kinyilváníthatja, hogy Harper kormánya mélységesen megvezette a parlamentet. Februárban derült ki, hogy Bev Oda nemzetközi együttműködési miniszter irathamisításban vett részt, amikor egy baloldali keresztény csoporttól úgy vonta meg az állami támogatást, hogy kézzel átíratott egy olyan, hivatalnokok által aláírt dokumentumot, mely éppen a Kairos nevű ökumenikus egyesület finanszírozását javasolta.

A kormány azon döntései, miszerint nem osztja meg  az ellenzékkel az igazságszolgáltatás átalakításának becsült árát és a nagyvállalatoknak nyújtott adócsökkentés valós költségeit, szintén bukáshoz vezethetnek. Amennyiben az ellenzék által dominált parlamenti bizottság bármelyik kérdésben úgy dönt, hogy a konzervatívok megvezették az alsóházat, 48 órán belül sor kerülhet a bizalmatlansági indítványra.

Rosszkor jöhet egy tavaszi választás a jobboldali kormánynak. A Nanos szerint összesen 7,1 százalékkal esett vissza Harper kormányfő elfogadottsági indexe (29,8 százalékon áll) és Jack Layton új demokrata vezetője pedig 15,9 százalékra emelkedett. Michael Ignatieff liberális vezér továbbra is 12 százalék körül „gyengélkedik,” és még az elmúlt hetek konzervatív botrányai sem segítettek helyzetén.

A konzervatív párt támogatottsága 39 százalékra esett vissza (az előző felméréshez képest egy százalékkal gyengébb performansz), a liberálisok pedig 28 százalékon állnak. Az új demokraták jól állnak 20 százalékos támogatottságukkal, de kérdés hogy Layton–aki prostatarák miatt további kezelésre szorulhat–képes-e egy kemény öthetes választási hadjárat vezetésére.

A Harper kormány csak úgy úszhatja meg a bukást, ha a költségvetésben lesz olyan tétel, mely vagy a Bloc Québécois-nak, vagy éppen az új demokratáknak szimpatikus. Például elképzelhető, hogy egy két milliárd dolláros québeci kompenzációs csomaggal megvásárolható a Bloc Québécois és így kormányon maradhatnak a konzervatívok.

Tags:

Comments are closed