A konzervatívok a nyugdíjasokra építik választási kampányukat

2011 március 24 1:28 du.2 hozzászólás

680 ezer nyugdíjas él szegénységben

Előreláthatóan pénteken bukik meg Stephen Harper konzervatív kormánya, miután a három ellenzéki párt vezetői jelezték, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményznek az elmúlt hónapok etikai botrányai miatt. A szavazást követő napon Harper ellátogat David Johnston főkormányzóhoz, hivatalos bejelenti, hogy a kormány immár nem élvezi az alsóház bizalmát és következményként felosztlatják a parlamentet. Az öt hetes választási kampány központi eleme (legalábbis a jobboldal számára) a nyugdíjasok sorsa lesz. Az ellenzék által elutasított költségvetés szerint az állami nyugdíjból élő idősek fejenként 600 dollár plusztámogatásan részesültek volna.

Julian Fantino, a konzervatív kormány nyugdíj-ügyekért felelős minisztere a torontói Better Living Community nevű idősek-otthonába látogatott el és itt részletezte a költségvetés azon paragrafusait, mely a nyugdíjasok számára nyújt extra segítséget. De a kormány tervei nem feleltek meg a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) elvárásainak. Jack Layton, az NDP vezetője összesen 700 millió dollárt várt támogatásban, de a konzervatívok szerint erre nincsen pénze.

Nehéz körülmények között élnek azok az idősek, akik kizárólag a Kanadai Nyugdíj Alapbból (CPP) származó összegre számíthatnak. Jim Flaherty pénzügyminiszter bevallása szerint, több mint 680 ezer nyugdíjas számára okoznak komoly nehézségeket a havi számlák és fizetnivalók. Éppen ezért Layton arra kérte a konzervatívokat,  hogy töröljék a lakások és családiházak fűtési költségeihez hozzáadott szövetségi ÁFÁ-t, de az NDP vezető javaslata nem került be a költségvetés-tervezetbe.

Tags:

2 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Kissé rosszindulatú belláitása a konzervatívoknak. A nyugdíjakat emelték, én is abból élek és nem éhezem!
    Bár az USA-ban és Magyarországon is ilyen jól élnének a nyugdíjasok!

    Lemaradt a Szerkesztőtől, a 2011-es választás eredményéről szóló cikk!. Többségbe jött be a konzervatív párt és ebben a szellemben is kormányoznak.

  • De azért az Old Age Security (OAS) önmagában nagyon alacsony, ingatlanadókat és iskolaadókat fizetni ebből az összegből biztosan nem könnyű. Emlékszem, hogy nagymamám is ebből az összegből és az özvegynyugijból élt. Nem panaszkodott, tulajdonképpen mindenre volt pénze, de csak úgy, hogy szinte csak élelmiszerre költött.