Emelkedett a konzervatív kormány népszerűsége

2011 március 25 7:47 de. Emelkedett a konzervatív kormány népszerűsége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Többségi területen a konzervatív párt

Előreláthatóan 2011 május 2-án kerül sor Kanada negyvenegyedik parlamenti választására és a legújabb pártpreferenciás felmérés szerint Stephen Harper miniszterelnök konzervatív kormánya 19 ponttal népszerűbb az ellenzéki liberálisoknál. Az Ipsos Reid közvéleménykutatás eredményei szerint a szavazók 43 százaléka voksolna a konzervatívokra. Ezzel szemben Michael Ignatieff liberális miniszterelnökjelölt a szavazók 24 százalékát tudhatja magáénak. A baloldali Új Demokrata Pártra (NDP) 16 és a Zöldpártra pedig 6 százalék szavazna. Québecben továbbra is nagyon erős a szeparatista Bloc Québécois, ahol 41 százalékos támogatottságot élvez. Ezzel szemben a konzervatívok messze második helyen vannak 25 százalékkal, a liberálisok pedig csak a Montreál térségben nyerhetnek mandátumokat 18 százalékos  támogatottságukkal.

Ontario-ban, Kanada legnagyobb tartományában, 46 százalékon áll a konzervatív párt. A liberálisokra 30, az NDP-re pedig 16 százalék szavazna. Brit Columbiában rendkivül magas Harper előnye. A nyugati tartományban 50 százalékos támogatottságot élvez a jobbközép kormánypárt. Ezzel szemben Ignatieff liberálisai csak 22 százalékon állnak.

Az Ipsos Reid felmérés azonban nem feltétlenül biztató a kormánypárt számára. Elképzelhető, hogy túlságosan korán tőrtek előre a konzervatívok, hiszen még előttük van az öt hetes kampány. A felmérés számaitól lehet, hogy ismét visszariadnak a szavazók és elő jön a „buyer’s remorse.”  Hagyományosan legalább negyven százalékos támogatottság kell  ahhoz, hogy a kormánynak parlamenti többsége legyen. Az Ipsos Reid kutatás szerint a kormánypárt átlépte ezt a küszöböt.

Tags:

Comments are closed