Zárul az olló a konzervatívok és a liberálisok között

2011 április 12 9:35 de. Zárul az olló a konzervatívok és a liberálisok között bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Még mindig kilenc százalékkal vezet Stephen Harper miniszterelnök konzervatív pártja, de a mai Nanos felmérés szerint egyre kisebb a különbség a kormányzó párt és a liberálisok között. Ma reggel valamennyi pártvezér Ottawában készül a kampány legfontosabb eseményére, nevezetesen a ma esti angol nyelvű televíziós vitára. Szerdán kerül sor a francia-nyelvű miniszterelnök-jelölti összetűzésre. A vita előtti utoló felmérés szerint a konzervatívok 39,7, a liberálisok 31,2 és a baloldali új demokraták 16,8  százalékon áll. A Bloc Québécois, mely csak Québecben indul a választáson 7,8 százalékot tudhat magáénak. A parlamenten kívüli Zöldpárta a lakosság négy százaléka szavazna, de Elizabeth May, a zöldek vezetője nem vehet részt a televíziós vitában.

Az április 12-ei Nanos felmérés eredményei

Az országos számok azonban kissé félrevezetők lehetnek. Stephen Harper kormányfőnek rendivül fontos a ma esti sikeres szereplés, hiszen Michael Ignatieff liberálisai egyre erősödnek a kulcsfontosságú tartományokban és térségekben. Például Québec-ben, Kanada második legnépesebb tartományában a konzervatívok 23,2 és a liberálisok 20,8 százalékon állnak. Québecben a Bloc Québécois vezet 33,1 százalékos támogatottsággal, az új demokraták (akik a montreáli Outremont körzetben szerepelhetnek legjobban) 18,1 százalékos támogatottságon állnak.

Québec: a Nanos április 12-ei felmérése

Ontario-ban, Kanada legnépesebb tartományában, holtversenyben vannak a liberálisok és konzervatívok. A Torykra a lakosság 40,9 százaléka szavazna, míg a liberálisok most 38,9 százalékon állnak. Az új demokrata párt (mely egy maroknyi északi választókörzetben, illetve Jack Layton és Olivia Chow torontói körzeteiben kompetitív) jelenleg 15,2 százalékon áll. A zöldekre a lakosság öt százaléka szavazna.

Ontario: a Nanos április 12-ei felmérése

Tags:

Comments are closed