Csökkent a liberális párt támogatottsága

2011 április 15 8:09 de. Csökkent a liberális párt támogatottsága bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Komoly aggodalomra adhat okot Michael Ignatieff liberális miniszterelnök-jelöltnek a legújabb Nanos felmérés, mely szerint nem csak csökkent a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága, hanem 2008 óta nem látott szintre ugrott Stephen Harper kormányfő megitélése. Ugyanakkor mégsem örülhet Harper, hiszen a Nanos számai azt is kimutatják, hogy a kormánypárt támogatottsága immár tartósan a „mágikus” negyven százalékos, többségi kormányzáshoz hagyományosan szükséges „küszöb” alatt van. Ez azt jelezheti, hogy a konzervatív párt támogatottsága tetőzött és a jobboldali képviselőjelöltek nem profitálnak a kormányfő pozitív megitéléséből. A liberális párt balszárnyának szavazóit pedig a új demokrata párt szívja el, különösen Jack Layton, az angol és francia vitákban elhangzott markánsan baloldali retórikája következményeként.

A Nanos országos pártpreferenciás felmérés eredményei (2011 április 15)

 A Nanos április 15-én reggel 7-kor közzétett pártpreferenciás adatai szerint a konzervatív párt 38,7 százalékos, a liberális párt 28,8 pontos támogatottágot élvez. Az április 14-én közzétett adatokhoz képest, ez 2,3 százalékos visszaesést jelent a liberálisoknak, miközben a konzervatív tábor 0,2 „zsugorodása” olyan kicsi, hogy inkább a stagnálásra utaló jelként értelmezhető. Ezzel szemben javult a parlament két legbaloldalibb párt helyzete. Jack Layton új demokratái 18,6 százalékon állnak és a szeparatista Bloc Québécois (mely párt kizárólag Québecben indít jelöltet) országosan 9 százalékon áll. A BQ nagy előnye mindig az, hogy miközben a többi párt 308 körzetben kénytelen indulni és így többfelé kell költeni a kampányra szánt pénzt, a szeparatista párt 75 québeci körzetre összpontosíthatja a pártkasszában lévő összeget.

Québec tartományban toronymagasan vezet a Bloc Québécois

 A québeci felmérés adataiban nem csak a Bloc Québécois 37,3 százalékos támogatottsága feltűnő (mely az egy nappal korábban mért számokhoz képest több mint öt százalékos erősödést jelent) hanem az új demokrata tábor észrevehető erősödése. A liberális és új demokrata tábor most teljesen egyforma méretű: a liberálisokra 18,4 és az új demokratákra 18,1 százalék szavazna. Minden jel arra mutat, hogy Layton népies, baloldali populista szereplése mind az angol és a francia vitákban meghozta a remélt eredményt. Ezzel szemben 3 százalékkal csökkent a konzervatív párt támogatottsága  a francia többségű tartományban, így a jobboldal most 20,9 százalékon áll.

Ontario-ban szoros a verseny a liberálisok és konzervatívok között (2011. április 15)

Ontarioban, Kanada legnépesebb tartományában folytatódik a szoros verseny a konzervatív és liberális párt között, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a liberális tábor csökkenő tendenciát mutat, hiszen még a hét közepén 42 százalékon állt és így első helyre került, mára azonban ismét második lett 39 pontos támogatottsággal. Ezzel szemben a konzervatív pártra a lakosság 39,7 szavazna, tehát az oszágosnál egyébként is nagyobb (5,6 százalékos) hibahatár miatt, holtversenyben találja magát a két nagy párt. Az új demokraták tartják 18 százalékos támogatottságukat, a zöldek pedig éppen hogy elérik a három százalékos szintet.

Brit Columbiában versenyképes az új demokrata párt

Brit Columbiában is vezet a konzervatív párt (38,7 százalék) és valamelyest mérséklődött a liberális párt támogatottsága (26,6 százalék), ugyanakkor különösen versenyképes lehet az új demokrata párt (23 százalék), de még esetleg a parlamenten kívüli Zöldpárt is, mely elérte a 11 százalékos támogatottsági szintet. Elizabeth May, a zöldpárt vezetője egy a 2008-hoz hasoló országos kampány helyett most inkább Brit Columbiára fókuszál.

Az atlanti tartományokban még jelentősen vezet a konzervatív párt, de egy nap leforgása alatt hat ponttal csökkent a támogatottsága (49,3 százalékról 43,3 százalékra). A liberális párt 34 százalékával többnyire stagnál szimpatizánsi tábora, az új demokraták azonban egy nap alatt 14 százalékról 20 százalékra ugrottak. Az atlanti tartományokban aligha mérhető a zöldpárt, hiszen az egy százalékos szinten sem érik el.

A préri tartományokban tarol a jobboldal, 56,5 százalékos támogatottsággal. Ezzel szemben a liberálisok messze második helyen vannak 24,2 százalékkal, az új demokraták pedig 18,5 százalékos szint körül vannak immár néhány napja.

Harper megitélése rendkivül magas a Nanos tegnap délután négykor közzétett adatai szerint. A válaszadók 48 százaléka jelezte, hogy Harper a legkompetensebb jelölt, miközben Michael Ignatieff-ről csupán 18 százalék állította ugyanezt.

Tags:

Comments are closed