Alkotmány és polgári engedetlenség

2011 április 18 10:27 de.17 hozzászólás

A napokban felkért a Galamus Csoport, hogy ezen a héten vállaljam el az online újság vendégszerzői feladatait. Ez annyit jelent, hogy hétfőtől péntekig minden reggel megjelenik egy újabb elemzésem, vagy publicisztikám a Galamus címlapján. Napi írásaimat a címlap jobbfelső oldalán, a fényképem melletti linkekre kattintva olvashatják. Hétfői írásomat az újonnan elfogadott magyarországi alkotmányról a hírlap oldalán is közzéteszem.

Budapesten 15 ezren követelik Orbán Viktor és Pintér Sándor lemondását

 

Miközben a rendvédelmi szervek szombati budapesti tiltakozásához 15 ezer tüntető csatlakozott, miközben elárasztották az Andrássy utat a tűzoltók által dobált füstbombák és a kinyított tűzcsapokból ömlő víz, a kétharmados kormánytöbbség éppen olyan alkotmányt fog lenyomni a magyar Országgyűlés torkán, amely nemcsak Sólyom László volt köztársasági elnöknél és az ország legismertebb tudósainál verte ki biztosítékot, hanem a magyar bírói karnál is. A parlament gazdagon díszített, aranyozott termeiben alkotmányozó, egyre inkább öntelt kormánypárt nem vette észre, hogy egyre jobban elszakad a valóságtól, választóitól és az egész magyar társadalomtól.

Az április 14-én kiadott bírósági közlemény főleg a bírók előrehozott, kötelező nyugdíjazásáról szól, mely nyugdíjazási hullám új, függetlennek aligha nevezhető, Fidesz-közeli bírók kinevezéséhez vezethet. Az új nyugdíjkorhatár értelmében nyolc évvel korábban vonulnának vissza a bírók (tehát 62 évesen). Ennek következményeként 2012. január 1-jétől 228 bíró kénytelen feladni pozícióját, és akár több éves késések is lehetnek legalább 40 ezer bírósági ügyben, ahol új bírókat kénytelenek kijelölni. A bírósági vezetők rendkivül kemény szavakkal illették Orbán Viktor miniszterelnök kormányát, jelezve, hogy a több mint két évtizede létrehozott magyar demokratikus rend felszámolása következhet az új alkotmányból: „Képtelenségnek tartjuk, hogy 21 évvel a rendszerváltás után egy, az EU soros elnöki tisztét betöltő országban újra a demokrácia minimum értékeiért kell küzdenünk.”

A bírók példa nélküli kiállása és tiltakozása a magyar kormány ellen fontos ugyan, de a közvéleményre valószínűleg sokkal nagyobb hatással lesznek az utcai demonstrációk. Ezek a protesztek mutatják igazán, hogy nem kell többé félni a hazaárulózástól, a lekommunistázástól, az elmúlt két ciklusban valóban politikailag lejáratott szocialist párttal való azonulástól, és nem szégyen, ha valaki nyíltan felszólal a tavaly kétharmados többséget szerző Fidesz–KDNP-koalíció szociálisan igazságtalan és a demokráciára, a független intézményekre nézve kimondottan veszélyes intézkedései ellen.

Kanadából nézve egészen hihetetlen és teljesen elképesztő, hogy egyáltalán felmerülhet: bárkinek is szégyellni kéne, ha tiltakozik az ellen, amit bármely párt politikusai művelnek. Éppen múlt kedden és szerdán mentem ki kiváncsiságból az Ottawából televízión közvetített angol és francia választási (miniszterelnök-jelölti) viták alkalmából rendezett tüntetésekre, amelyeken a legtöbb parlamenti párt részt vett. Egymás mellett tüntettek (és egymással viccelődtek) konzervatív, liberális és szocialista szavazók és pártaktivisták. Egyetlenegyszer sem merült fel senkiben az, hogy kétségbe kéne vonni a számára ellenszenves párt szimpatizásainak hazafiasságát, vagy valamilyen gonosz, cinikus összeesküvést sejtenie amögött, hogy eltérnek politikai nézetei. Heller Ágnes magyar filózofus a héten interjút adott az ATV Egyenes Beszéd című műsorának, amelyben elmondta, szerinte azok, akik fenyegető sms-eket hagynak a mobiltelefonján, egy percig sem tudják megérteni, hogy vannak olyanok, akik másfajta meggyőződésük és hitük okán szólalnak fel a kormány döntései ellen, nem pedig cinikus pártpolitikai érdekektől vezérelve. Különös vicces (és egyben meglehetősen szánalmas is), hogy éppen a teljesen szervilis kormánypárti média vonja kétségbe mások függetlenségét.

Magyarországon sajnos hosszú hagyománya van annak, hogy „ellenséges” és „lojális” táborokra osztják a politikusok, állami vezetők és egyéb közszereplők a magyar lakosságot. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években ez a siralmas szemlélet sajnos még Kanadába is eljutott, a Magyar Népköztársaság ottawai nagykövetségének köszönhetően, amelynek nagykövetei és ügyvivői is két ilyen csoportra osztották fel a kanadai magyar közösségeket, és szinte minden eszközt felhasználva bomlasztották a kanadai magyar emigráns szervezeteket. A megmaradt levéltári dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy az emigráns szervezetek bomlasztása a Magyarok Világszövetsége, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Külügyminisztérium közös célkitűzése volt, és több mint harminc éven keresztül az ottawai nagykövetség volt hozzá az eszköz. 1981-ben a kanadai Külügyminisztérium konspiratív, bomlasztó tevékenységgel meg is vádolta Szombathelyi Gyulát, az ottawai nagykövetség diplomatáját, és a kanadai-magyar kétoldalú kapcsolatok felfüggesztésének lehetőségét is kilátásba helyezték.

A bomlasztás és konspiratív munka aztán már 1986 körül véget ért a nagykövetségen, de az a hibás szemlélet, amely baráti és ellenséges csoportokra osztja a magyarországi lakosságot és az külföldön élő magyarokat, sajnos máig létezik a magyar közéletben.

A Fidesz-alkotmány körüli demonstrációk, a nyolc éven keresztül harmadikutas, markáns baloldali szólamokat trombitáló mai kormánypárt megszorításai és a magas keresetűeknek kedvező egykulcsos adórendszere jelzik, hogy többé nem kell szégyellni azt, ha valaki felszólal a kormány intézkedései ellen, és erélyesen kiáll a demokratikus rendszer, a napi pártpolitikától független intézmények és a társadalmi igazságosság mellett. Amennyiben pontos a Medián legújabb felmérése, február óta nyolc ponttal esett vissza a Fidesz támogatottsága, miközben az ellenzéki pártokat támogatók és a bizonytalanok aránya észrevehetően növekedett.

A Fideszt most két komoly politikai veszély fenyegeti. Egyrészt a fideszes alkotmány konkrét és szimbolikus célpontot adott nemcsak az ellenzéki pártok számára (amelyek eddig nem tudtak tőkét kovácsolni a kormány sorozatos balsikereiből), hanem a kormánnyal elégedetlen civil és szakszervezeteknek is. Az alkotmány – mint valami óvatosan becsomagolt születési napi ajándék – szépen összeszedett, rendezett formában foglalja össze azt az arroganciát, amely első pillanattól jellemezi a kétharmaddal maximálisan visszaélő hatalmat. Másrészt azonban a Fidesz-alkotmány azt jelzi, hogy egy nehéz gazdasági periódusban a kormány fontosabbnak tartja a „nemzeti hitvallás” retorikai fordulatait, mint a lakosság számára sokkal égetőbb gazdasági, egészségügyi és közbiztonsági problémák megoldását. Nem hazaáruló, kommunista vagy valamilyen sötét „liberál-bolsevista” alkura hajlamos személy az, aki szót emel a valóságtól elszakadt pártpropaganda ellen, hanem sokkal inkább gondolkodó, autentikus nézetekkel rendelkező polgár, akitől semmi sem áll távolabb, mint a pártpolitikai szervilizmus.

Christopher Adam

Tags:

17 hozzászólás

  • Kedves Uram!
    Innen,Magyarországról olvasva is kiváló a cikk,a magyarországi helyzet értékelése.Gratulálok!
    Üdvözlettel:Kiss Lajos tanár

  • Kedves Kiss Úr!

    Köszönöm szépen hozzászólását és biztató szavait!

    Üdvözlettel: Christopher Adam

  • Bencsics Klára

    Kedves Christopher,
    Ismerlek már néhány éve, de mostanában, nem tudom mit mondjak Rólad, ha megkérdezne valaki felőled.egyszerüen, nem ismerek Rád!
    TE végsőfokon kinek drukkolsz? Kinek a malmára hajtod a vízet, cikkeiddel és kommentáraiddal?
    Az új magyar kormánynak, vagy az ellenzéknek?
    Az új kormány megalakult egy éve 2/3 többséggel. Miért?
    Mert a magyarsok többsége kiábrándult az MSZP-ből és az SZDSZ-ből.
    Tehát többséggel megszavazta a nép Fideszt és Orbán Viktort.
    Hogy hibáznak, biztos. Melyik kormány nem hibázik?
    Hogy Heller Ágnes és társai (Lukács György tanítványai) fújnak rá , megértem.
    De nm értelek meg Téged, aki beállt Anna Porter és Orosz József mellé a magyar kormány kritizlásába és rossz híre terjesztésébe. Az utobbi a legfájóbb amit teszel.
    A te tilltakozó kampányod a meg nem született törvény ellen elképesztő!
    Bevontál sok, sok kanadait egy szuverén ország törvényhozása elleni kampányba.!
    Mi köze van egy kanadai állampolgárnak ehhez? És mi közöd van Neked, aki itt él Kanadában, mindenféle nehézség nélkül.?
    Mi a célod ezzel? Sokan kértek interjút tőled, láttam melyik újság, melyik TV-adó. Erre vágyol? Tudod, hogy kik ezek? Népszava!!!! Igen megdöbbentő amit utobbi időben látok, olvasok tőled, rólad.
    Ahelyett, hogy az erős, új magyar kormányt támogatnád minden erőddel és tehetségeddlel, eladtad magad az ellenzéknek……öszintén megdöbbentem!
    Ja, és az új Alkotmányt, a Parlament megszavazta, majd aláírták április 25-én, mindenféle tüntetés ellenére!

  • Köszönet, Klára. Ezt én is aláírom. Annyit adnék hozzá, hogy Christopher Adam magyarellenes tevékenységét innen Kanadából, a Carleton Egyetem fizetett előadójaként végzi, s rangjával erősíti meg írásainak tekintélyét. Christophe Adam, tehát a kanadai magyar adófizetők pénzén gyalázza a kanadai magyarokat. felmerül a kérdés, hogy Christopher Adamnak sokrétű magyarországi pártpolitikai tevékenysége mellet mennyi ideje, és ereje marad fizetett munkájának tisztességes elvégzésére.

  • Kaslik Péter „úr” a magyarországi szélsőjobb, a neonácik cinkosa. Ebből következően Christopher Adam tevékenységére vonatkozó megjegyzése mondhatni semmisnek tekinthető…
    De hogy ennek a bizonytalan multú ex-magyarnak mennyire logikátlan a gondolkodása, az abból is kitűnik, hogy ő, a kanadai magyar adófizetők szószólója (?) Christopher Adam munkáltatója helyett is aggódik azon, hogy „a sokrétű magyarországi pártpolitikai tevékenysége mellett” marad-e elég ideje a fizetett munkája tisztességes elvégzésére?
    Kaslik nemzettestvér (ahogy őt a hazai újnyilasok, neonácik szólítják) az olvasottak szerint új, választott hazájában is ugyanazt az átkozott tevékenységet végzi, melyet Magyarországon a „Huncor” primitív megfogalmazású cikkeiből megismerhettünk: a honi magyarjaink közül is leginkább a tanult, művelt személyeket támadja – mint a közösség nemkívánatos elemeit.

  • Tisztelt Bencsics Klára!
    Valóban: a magyar parlamentben – MINDEN TÜNTETÉS ELLENÉRE – aláírták az új Alkotmányt… Orbán és cinkosai ugyanúgy tettek, mint annak idején Kádár János… És nehogy azt higyje, hogy – „mint minden kormánynak” – a Fidesz MPSZ-nek is vannak „hibái.” Orbán Viktor kormányában legalább 5 (azaz öt) volt MSZMP-tag található, ez a kormány nem hibákat, hanem egyenesen bűncselekményeket halmozott fel az elmúlt esztendőben, támogatottsága pedig a korábbi egyharmadára zuhant.
    Hazánkban, Magyarországon ma sok-sok millió ember gondolkodik úgy mint Christopher Adam – akinek ezúton is köszönetemet fejezem ki a demokratikus Magyarország érdekében kifejtett munkájáért!

  • Tisztelt „Erdélyi Katalin” Magyarországon egy éve szabad választásokon hatalmas többséggel a magyar demos, azaz a magyar nép úgy döntött, hogy nem kér abból a rendszerből, amit most Önök viklággá kiáltott hazugságaikkal, és a magyarok lejáratásával visszakövetelnek. Miféle „polgári engedetlenségről” beszélnek Önök? A nép, engedetlenkedik a saját maga által megválasztott kormánya, tehát önmaga ellen? Christopher Adammal pedig nem az a baj, hogy nem szereti ha Magyarországon a többség demokratikusan kinyilvánított akarata érvényesül, hanem az, hogy írásaiban teljes egészében a magyarországi neoliberális körök világgá kürtölt hamis vádaskodásait ismételgeti itt Kanadában.

  • Erdélyi Katalin

    Tisztelt „Kaslik Péter”… A nép, főleg a nemzet egészéről ne írjon Magyarország esetében, mert az az összesen 2 millió szavazat, melyet Orbán Viktor pártja kapott, csak töredéke a lakosságnak – a nemzet egésze arányában pedig elhanyagolható mennyiség. – Arról pedig, hogy ezeket a szavazókat is becsapta a jelenlegi kormányzó párt, feltételezem, hogy meggyőzi a tüntetések száma, a lakosság egyre növekvő elégedetlensége. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg: a nép sohasem választ kormányt, az országgyűlési választásokon csak pártokra és képviselőkre szavaznak…)
    Christopher Adam úr pedig azt a véleményét ismételgeti Kanadában, amelyiket
    akarja – Kanada szabad ország, a vélemények kinyilvánítását nem lehet korlátozni,
    hacsak nem ütköznek törvénybe.
    Önről szólva: Ön pedig – mert a Magyarországra küldött írásait is tanulmányoztam –
    egyenesen a szélsőjobboldali, rasszista és antiszemita organizációk által is hangoztatott
    neonáci lózungokat ismételgeti… Erről a magyarországi internetes Alternatív Hirportál „Huncor”-cikkei olvasása alkalmával bárki meggyőződhet.
    Kérem, ne felejtse el: Kanadában, az USA-ban vagy bárhol is éljen valaki, az Óhazáról csak visszafogottan és tisztelettel illik írni. Teljes joggal belpolitikai ügyekben még az utolsó magyarországi cigánynak is több erkölcsi joga van véleményt nyilvánítani – mint Önnek ott, a messzi Kanadában… Az végképp elfogadhatatlan, hogy Ön (Kanadában élve) a magyarországi neonácikat és rasszistákat biztassa és uszítsa.
    Mi Magyarországon hasonlót Christopher Adam úrral kapcsolatban nem tapasztaltunk. -Liberalizmus vagy neoliberálizmus eszméje Kanadában és Magyarországon elfogadható – ellentétben a rasszizmussal és a nemzetiszocialista eszme Ön által képviselt bármely válfajával.

  • Szalatnay Máté

    Tisztelt Kaslik Úr!

    Röhejes amit maga művel. Ha esetleg nem vette volna észre: 2011-ben járunk, nem 1944-ben! Szélsőséges nézetei még a jelenlegi magyar kormány politikájával is teljesen ellentétesek. Ráadásul eléggé csacsi érveléssel bukkant elő. Ön szerint az egyes kormányzati döntések ellen választópolgárok nem tiltakozhatnak, mert egyszer a kormánypártra szavaztak és ezért négy éven át kussolni kéne? Honlapszerkesztés helyett inkább jelentkezzen első éves politológia órára.

    Ami a honlapján megjelent cikket illeti: maga szerint Schmidt Mária is a neoliberális körökhöz tartozik? Ugyanis ő is felszólalt a kormányhatározat ellen. Ajánlom Katona Csaba elemzését:

    http://www.es.hu/katona_csaba;helyunk_a_vilagban;2011-04-27.html

  • Úgy tűnik, hogy Christopher Adam portálján nem lehetséges, és nem is érdemes értelmesen vitatkozni, mert as másik felet azonnal lerasszistáznak, lenácizzák, és leantiszemitázzák. Christopher Adam bírálhatja Magyarországot, de én azt kifogásolom, hogy valótlanságokat ír a magyarokról, így rólam is.
    Ami a személyem elleni lenácizást, lefasistázást, leantiszemnitázást illeti, szeretném tudomásukra hozni, hogy a kanadai magyarok meg zsidóbérencnek titulálnak, mert cikker

  • Valakit lenácizni, lefasisztázni, és leantiszemitázni a legkönnyebb, mert úgy nem kell a tényekkel, és a racionális érvekkel bajlódni. Még jó, hogy engem Torontóban vagy harminc éve zsidóbérencként tartanak számot, mert annakidején a feleségemmel, és két délvidéki barátommal felszóllaltunk a helybeli csendőrmúzeum ellen, és ezt ma is megtenném.
    Ennyit ér, tehát a címkézésük.

  • Bencsics Klára

    Erdélyi Katalin said, on május 2, 2011 at 5:54 de.
    Tisztelt Bencsics Klára!
    Valóban: a magyar parlamentben – MINDEN TÜNTETÉS ELLENÉRE – aláírták az új Alkotmányt… Orbán és cinkosai ugyanúgy tettek, mint annak idején Kádár János… És nehogy azt higyje, hogy – “mint minden kormánynak” – a Fidesz MPSZ-nek is vannak “hibái.” Orbán Viktor kormányában legalább 5 (azaz öt) volt MSZMP-tag található, ez a kormány nem hibákat, hanem egyenesen bűncselekményeket halmozott fel az elmúlt esztendőben, támogatottsága pedig a korábbi egyharmadára zuhant.

    T.Erdélyi Katalin
    Válaszom erre csak annyi, hogy a másik Jobbik csoporthoz tartozik, ami legalább olyan káros az egységes Magyagyarország számára, mint az MSZP!
    Ezenfelül ,arra akarom a figyelmét felhívni, hogy az Alkotmányt a magyar Parlament MEGSZAVAZTA és nem a cinkosok, hanem a parlamenti képviselők. Mielőtt szavazásra, megírásra jutott volna, mindenki számára kipostáztak egy kérdőívet, véleményezés céljából a magyar népnek.Hogy a magyar nép, őnnel együtt nem tartotta érdemesnek elolvasni és visszaküldeni ezt a kérdőíívet, az nem a kormány hibája, hanem a népé.

  • Bodor Miklós László

    A cikk több ponton hibás állítást tartalmaz.
    Honnan is kezdjem?
    Magyarországon élek, amióta megszülettem.
    Itt éltem 2006.október 23.- án is.
    Azon a bizonyos délutánon, estén egyik célszemélye voltam a „rendőr terrornak”.

    Nehéz elfelejteni!

    Most ugyanazok tüntetnek, és várják el, hogy együtt érzőek legyünk velük, akik akkor tomfáztak, fekvő fegyvertelen emberekbe belerúgtak, csak azért mert épp ők is arra jártak, harci gáznak minősülő gázzal árasztották el, sőt közelről leadott gumilövedékkel lőttek ránk.
    Áldozatukul esett dühüknek római katolikus szerzetes pap, és ha szót mert emelni: akkor országgyűlési képviselő, és valamelyik ünnepségről haza igyekvő asszonyok, gyerekek egyaránt.

    Miért is tüntetnek? Mert zokon veszik, hogy fiatalon, életerősen nem mehetnek nyugdíjba. A korábbi törvény alapján 25 évi szolgálatot követően teljes fizetéssel vonulhat nyugdíjba minden katona, rendőr, büntetés végrehajtásban foglalkoztatott, és tűzoltó.
    Mérlegelés nélkül! A kocsiból ki se szálló rendőr, a kizárólag irodai feladatot ellátó, és a tényleges erőt, fáradságot, netán életveszélyt is elszenvedő egyaránt.
    Az a közlekedési rendőr, aki meggondoltan elfordítja a fejét, ha eldönget 150 km/órás sebességgel mellette egy Audi 8- as sötét üvegekkel, viszont szenvtelen arccal megbírságolja a minden órás kismamát, ha az a nagyobbik gyermekért a bölcsődébe menet netán 25 centinél távolabb parkol le a járda mellé.

    A tűzoltókat kivenném a kritikai megjegyzések alól. Ők csak jogos elmaradt bérük miatt tüntetnek. A már beindult következő választási kampány baloldali szólamainak megtévesztettjei.

    Ha itt élne, és ismerne néhányat a fegyveres testületek e gyöngyeiből, ezt a cikket nem írta volna meg!
    Vagy nem így…

    Szó esett a bírói karról.
    Hogy ők megtámadva érzik magukat.
    A gondjuk az, hogy 65. életévüket elérve rájuk is vonatkozik a nyugdíjba vonulás „kényszere”.
    Aki itt él, az tudja, hogy a magyar bírói karnál részrehajlóbb, a világon sincs. A korábbi posztkommunista gyökerű kormányzattal szemben joggal fellépő nemzeti elkötelezettségű emberek ellen zsigerből hozott ítéleteik legendásak.

    Szó esett a nemzet agg filozófusnőjének félelmeiről is.
    Sem a cikkíró, sem a nyilatkozó nem említi meg, hogy őt bizony nem származása, nem „tudományos eredményei” miatt támadják. A hölgynek minden sora hazája elleni érzelmeiről árulkodik, és a levitézlett kormányzati ciklusokban olyan tanulmányokért kapott kiemelkedő díjazásokat, ami még Kanadában, vagy bármely más gazdag országban is haragot váltana ki. Nem beszélve a hazáját mocskoló külföldön terjesztett rágalmairól.

    A jelenlegi nemzeti(bb) elkötelezettségű kormány megszorító intézkedéseinek kritikáját is olvashattam a cikkben. Csak azt nem találtam, hogy az előző kormányok tudatlan, vagy nagyon is tudatos tevékenysége által kialakult kényszerpálya szüli a valóban komoly nehézségeket okozó lépéseket.

    Végzős újságíró hallgatóként a sajtótörvény első olvasatai, néhány média fórum elsietett cenzúrázásai, a honlapok moderátorainak késő-kádári túlbuzgalma valós ellenérzéseket szült.
    Kedves cikkíró: jelenthetem megoldódott!
    Ma itthon a nyugati világét magasan lefölöző média szabadosság van.
    A kulturált kritikától, a vad, nyílt gyalázkodásig minden média féleség vidáman burjánzik.
    A mai kormány bírálatától magam sem tartózkodom, amikor nézeteink nem egyeznek. Ami gyakori eset…

    Mindenesetre, némelyik hozzászólójukkal ellentétben, szívesebben vagyok ma anyaországi magyar, mint másfél évvel korábban.

  • Kelemen József

    Nem ismerem Cristopher korát, de lehet, hogy ő is azok közül került ki akik a kanadai magyar közösséget bomlasztották.
    Meglepő a kezdés, hogy Kanadában elképzelhetetlen, hogy valaki szégyelje kimondani, amit akar, és a kanadai tüntetésről beszél. Talán nem tudja, hogy az a kormány lövette nem a tüntetőket, hanem a békésen ünneplőket is akiket ma képvisel.?A renvédelmi tüntetésről. Hallgassa meg barátja Bolgár rádióadásait mennyire ellenük hangolta hallgatóságát, mikor az előző kormány alatt sztrájkoltak a közlekedési dolgozók.Legkiválóbb tudósokról beszél.Heller Ágnest lehet értékelni, de ez nem jelenti azt, hogy ő a legkiválóbb tudós. Igaz, hogy Kádár alatt „ellenzéki ” is volt, de őt kiengedték amig másokat börtönbe zártak.És micsoda hozzáállás, hogy ő nem látta a szemkilövéseket? Apropó az ön kedvenc kormánya nem a tüntetők, hanem a békés ünneplők szemét is kilövette.Egy kanadai újságírótól több tárgyilagosság kellene. Vagy ön is agitprop felelős?

  • Bodor Miklós László

    Kanada, Montreal földrajzi értelemben messze esik Magyarországtól.
    Olyik-másik kanadai magyarul beszélni tudó, lélekben igen messze esik az itthon élőktől!
    Ilyen ember lehet a Galamus csoport „újságjának” vendég szerzője.
    Nem ismerem, tehát talán elhamarkodottan ítélem meg.
    Van egy a liberálisokhoz, a kommunista utóvéd harcosokhoz közel eső réteg, akiknek kedvezni akarván, a nyolc esztendőre magát visszacsempészett kormányzat megváltoztatta a szolgálati nyugdíj korhatárt.
    Tették ezt, tudva, hogy kormányzati kártevésük ideje véget fog egyszer csak érni.

    Rendőri, hatósági túlkapásaik még a jobb érzésű baloldali gondolkodásúakban is ellenérzést szültek. A testületek alkalmazottai túlzott kedvezményekben részesültek.
    E kivételezettségeknek csak egyike a a 2000 után módosított nyugdíj szabályozás.
    Korábban is volt. Magam is tizenöt esztendeig voltam a Honvédelmi minisztérium állományában.Ekkor úgy szólt a rendelkezés, hogy huszonöt évi szolgálat után ötvenöt esztendőt betöltött hivatásos, vagy tovább szolgáló állományúak nyugdíjba vonulhattak.
    Írd, és mond öt évvel korábban , mint a civil életben dolgozóak.

    Nos posztkommunistáék ezt oda egyszerűsítették, hogy életkortól függetlenül 25 évi testületi munkaviszony alapján teljes fizetéssel nyugállományba vonulhattak.
    Az irodai, vagy egyéb szép nyugodalmas helyeket betöltők ugyanúgy, mint az életét akár naponta kockáztató tűzoltók!

    Nemrégen napvilágra került egy hír. Az Amerikai Egyesült Államokban egy negyven esztendősen, egészségi állapota miatt nyugdíjazott rendőr nyerte az egyik rangos, fizakai igénybevételt, szakmai felkészültséget egyaránt igénylő rendőr-szakmai versenyt.
    Népes, és rangos nemzetközi mezőnyben.
    Nem paraolimpiai indulók között!
    Az eseten nem háborodna fel egyetlen itthon élő sem, ha csonka határaink között a közbiztonság, a létbiztonság olyan magas fokon állana, ahogyan az elvárható.
    Csak, hát nem így van. e erről Cristopher Adam úr úgy tűnik, nem tud.
    Sajnos a lap 2006. október végi számát még nem ismertem. Pedig kíváncsi volnék, hogy a Forradalom 50.éves évfordulóján lezajlott elkövetett rendőri szolgálati bűncselekményeket miként írta meg.

  • Bodor Miklós a „2006-os tüntetések egyik célszemélye is hozzászólt a jelen vitához…” felemlegetve az úgymond „rendőrterrort.”
    Nos, a 2006-os neonáci, újnyilas budapesti randalírozásokat mindennek lehet nevezni, csak éppen tüntetésnek nem. Ahol a társadalom perifériájára szorult alvilági csoportok gyújtogatnak, minden kezükbe eső tárgyat összetörnek, megtámadják a rendfenntartó rendőröket illetve a Magyar Televizió székházába behatolva fosztogatásokba kezdenek – azt, tisztelt Bodor úr, milyen alapon nevezi tüntetésnek?… Az antiszemita jelszavakat skandáló csoportokat is a demokrácia kellékének tartja?
    Mivel jómagamnak e téren talán bővebb tapasztalatai vannak, elmondhatom: diktatúrában az ilyen, 2006. okt. 23-án lezajlott eseményre sor sem kerülhetett volna (a rendőrség már az első percektől sortüzet vezényelt volna a tomboló csőcselékre), a következetesen demokratikus államokban pedig a neonáci szervezeteknek eleve megtiltották volna az utcára vonulás lehetőségét…
    És ha kérhetem: ne állítsa be úgy a 2006-ban lezajlott eseményeket, mint a magyar nép megmozdulásait – Ön is tapasztalhatta: ezeken a tüntetéseken többnyire a budapesti alvilág jellegzetes figurái, politikai kalandorok és a neonáci-újnyilas organizációk jelentek meg.

  • Bencsics Klára

    Szemenyei- Kiss Tamás utolsó hozzászólására, annyit válaszolnék, hogy én is otthon voltam ez alkalomból és bizony nem neonácik akartak azon a délutánon ünnepelni, hanem a világról hazatért 56_osok, többsége.Ezrével voltak Budapesten, a világ minden tájáról.Tehát ez egy gyalázatos rágalom azok a hősök ellen, akik a magyar szabadságért harcoltak, s Ön még megsem született
    Hol volt tomboló csőcselék? Talán éjjel kettőkor a Margit hidnál egy autőt felgyújtottak. Volt ilyen is, de minen akciónak van reakciója! Személyem csak az ünneplésen volt az Astoriánál, ahonnan szerencsésen nem arra mentünk ahol a lovas rendőrök voltak.Viszont az éttermet megtámadták a rendőrök és egy csomó túritát és vendéget botjukkal jól elvertékahol vacsoráztunk, kanadai gyermekeimmel,szerencsére mi már addigra elhagytuk! Neve nagyon ismerős nekem, …..nem őn terjesztette el azt a hírt is, hogy Wass Albert Hungárista volt és náci lapokba írt az emigrációban.? Szép rágalom, ez is!