Hamarosan pezsgőt bonthat az új demokrata párt?

2011 április 27 8:12 de. Hamarosan pezsgőt bonthat az új demokrata párt? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nanos pártpreferenciás felmérése (2011 április 27): Második helyen az NDP (A nagyobbításhoz a képre kattintson!)

„Tudom, hogy ezek csak felmérések, abban pedig biztos lehetsz, hogy amint lefelé mennek számaink, nem fogok róluk annyit beszélni”–mondta mosolyogva egy régi barátom és volt évfolyamtársam, aki az elmúlt évek során belülről is megismerhette a közvéleménykutatások szerint éppen szárnyaló Új demokrata pártot (NDP). Arra  a tényre utalt, hogy az NDP eddig általában jobban szerepelt a kampány alatti felmérésekben, mint a választás napján, hiszen a megkérdezettek közül sokan tiltakozásból válaszolhatják azt a felméréses telefonhívásokra,  hogy a markánsan baloldali pártra szavaznak, miközben a választás napján inkább a nagy „történelmi” váltópártok mellett maradnak. De a legújabb felmérések szerint úgy tűnik, hogy új demokrata barátom még egy ideig szégyelem nélkül hivatkozhat az Ipsos Reid, az Angus, az EKOS, de még az enyhe nemtetszését kiváltó Nanos Research-re is, hiszen valamennyi felmérés az NDP meteórikus emelkedését mutatja és (hosszú történelmében először) a liberális párt harmadik helyre való visszaesését.

A Nanos országos adatai szerint, 37,8 százalékon áll Stephen Harper konzervatív pártja, mely 1,4 százalékos gyengülést jelent az utolsó, vasárnap publikált felmérés óta. Jack Layton Új demokrata pártja azonban két-három nap alatt 4,2 százalékkal növelte támogatottságát és most 27,8 százalékon áll, tehát pontosan tíz ponttal a kormánypárt mögött. A liberálisokra a lakosság 22,9 százaléka szavazna, az összeomlás küszöbén álló szeparatista Bloc Québécois pedig 5,8 százalékon áll.

A legdrámaibb fordulat mindenképpen Québecben történt. Gilles Duceppe, a Bloc Québécois vezetője már nem is nagyon titkolta, hogy milyen komolyban bajban lehet a kanadai törvényhozás harmadik legerősebb pártja,  amikor a húsvéti ünnepeket alatt a vitatott, radikális szeparatistának elkönyvelt Jacques Parizeau-t hozta ki csendes nyúgdíjából, abban reménykedve, hogy az egykori québeci kormányfő rázhatja fel a párt keménymagját. Parizeau megjelenése (aki többek között arról ismert, hogy az elvesztett 1995-ös referemdum éjszakáján, a „tőkét és az etnikai szavazókat” ostorozta amiatt, hogy nem sikerült a tartomány leszakadása) a Bloc Québécois kudarcának jele. Az e féle stratégiára van egy találó québeci mondás: „sauver les meubles,” vagyis–„a butorok mentése,” amikor a ház összeomlása, illetve megsemmisülése elkerülhetetlennek tűnik. Egy hónappal ezelőtt az NDP még negyedik helyen találta magát a francia-többségű tartományban. Mára azonban első helyre került és 36,5 százalékon áll. Ezzel szemben a biztos befutónak tűnő Bloc Québécois összeomlott és most már csak 24,2 százalákos támogatottságot élvez, ami azt jelenti, hogy a szeparatista keménymagon kívül szinte mindenki eltávolodott a párttól és többnyire átment a szocdem NDP-hez. A liberálisokra a québeci lakosság 20 százaléka szavazna, a konzervatívokra pedig 18 százalék.

Kelet-közép Kanadában Ontario lehet a konzervatív párt fellegvára és a liberális párt utolsó bástyája. Érdekes, hogy mindenhol emelkedik az NDP támogatottsága, miközben Ontarioban még mindig aránylag gyenge Layton pártja. Elképzelhető, hogy hosszú az átlag ontario-i szavazó emlékezete és Bob Rae, a tartomány egykori új demokrata kormányfőjére gondol és az enyhén szólva nem túl sikeres, deficit-emelő gazdaságpolitikájára. Ontarioban 46,9 százalékon áll Harper jobbközép kormánypártja, a liberálisokra 25,9 szavazna és az új demokratákra pedig 21 százalék. Azonban Ontarioban is mozoghat a talaj a liberálisok és konzervatívok alatt: a Nanos szerint itt is felfelé ível az NDP támogatottsága.

Öt nappal a parlamenti választások előtt úgy tűnik, hogy egyáltalán nem kizárt, hogy májusban egy új demokrata-liberális koalíció alakulhat Kanadában, melynek nem Michael Ignatieff, hanem Jack Layton lehet a miniszterelnöke. Tudjuk, hogy Ignatieff megigérte, nem köt koalíciót a baloldali új demokratákkal. Ha akkurátusnak bizonyulnak a jelenlegi felmérések, Ignatieff-nek valószínű nem lesz túl nagy szerepe a koalíció létrehozásában, de a liberális párt hellyreállításában sem.

Tags:

Comments are closed