A konzervatívok belső felmérései szerint nem lesz parlamenti többség

2011 április 29 7:19 de. A konzervatívok belső felmérései szerint nem lesz parlamenti többség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Három nap marad a kampányból és még tart Jack Layton lendülete. Vajon mandátumokra is konvertálható népszerűsége?

Egy nevét visszatartó magasrangú konzervatív vezető azt nyilatkozta a Toronto Star című napilapnak tegnap este, hogy a kormánypárt belső felmérései is azt mutatják, hogy május 2. után nem alakul többségi konzervatív kormány. A párt szerint ehhez legalább 25 új mandátumot kéne nyerni Ontario-ban, ami jelenleg nem tűnik reálisnak. Ez azonban azt is jelzi, hogy Stephen Harper konzervatív pártja azzal számol, hogy mandátumokat veszítenek a parlamenti választáson, tehát kisebb frakcióval kerülnek vissza a kanadai alsóházba.

 A Nanos Research ma reggel hétkor közzétett adatai is azt mutatják, hogy konzervatív többségre most már nincs sok esély. A kormánypárt összesen öt százalékkal vezet a feltörő Új Demokrata Párt (NDP) előtt, a liberális párt pedig minimálisan ugyan, de növelte támogatói bázisát. Ezzel szemben a Bloc Québécois tovább gyengült Québecben.

Az országos adatok szerint a konzervatívok 36,4 százalékon állnak, miközben az NDP-re  a lakosság 31,4 százaléka szavazna, a liberálisokra pedig 22 százalék. A Bloc Québécois 5,7 és a parlamenten kívüli Zöldpárt 4 százalékon áll.

Québecben fölényesen vezet az NDP 41,4 százalékos támogatottsággal, miközben a Bloc Québécois most már távoli második helyre szorult és csupán 23,6 százalékon áll. A liberális pártra 16,1 és a konzervatívokra 15,8 százalék voksolna a francia többségű tartományban.

Ontarioban is kezd megerősödni az NDP. Kanada legnagyobb tartományában még a konzervatívok vezetnek 36,3 százalékkal, de az NDP most már 28,5 százalékon áll és így holtversenyben vannak a liberálisokkal (29,8 százalék).

Brit Columbiában a konzervatívok vezetnek (43 százalékkal), de ez is két százalékos visszaesést jelent egyetlen nap leforgása alatt. Az NDP 35,2 százalékon áll a nyugati tartományban, a liberálisok pedig távoli harmadik helyre szorultak, 18,2 ponttal.

Tags:

Comments are closed