Budapesti retró presszó

2011 június 7 10:29 de.4 hozzászólás

Az elmúlt hónapot Budapesten töltöttem, ezért kissé elnémult honlapom. Idén szomorúsággal vettem tudomásul, hogy Budapesten is megjelent a Starbucks lánc, mely világszerte lenyomja az autentikus, helyi kávézókat és standardizált, steril környezetben árulja a szírupos kávékat papírpoharakban és az agyoncukrozott műsüteményeket, meglehetősen magas áron. De szerencsére még akad egy-két hely Budapest szívében  ahova elmenekülhet a helyi tulajdonú, egyedi kávézóra vágyó diák, nyugdíjas, irodai dolgozó, vagy akár turista. Az Ibolya Presszó (Ferenciek Tere 5) nem éppenséggel a 19-ik századi patinát tükrözi, hanem az 1960-as és 1970-es évek esztétikáját, és ráadásul eléggé sikeresen.

Ibolya Presszó: Ferenciek Tere 5. (Kép: C. Adam)

A piros és naracssárga lámpák, régi Koncz Zsuzsa és Manfred Mann poszterek, csipkefüggönyök és a hetvenes évekből származó budapesti körkép, illetve a retró reklámok tulajdonképpen csak 2009-ben kerültek fel, amikor teljesen átalakították a Kádár-korszakból származó presszót. Hangulatosabbá  és korszerűbbé tették azt, miközben sikeresen megtartották az 1968-ban megnyított eredeti kávézó arculatának fontosabb elemeit. Az előző rendszer idején jónéhány „Ibolya” nevet viselő presszó és enyhén lebújos kocsma létezett Magyarország városaiban, de a felújított Ferenciek Tere-i Ibolya most már egyértelműen az egyetemi diákoknak és a fiatal irodai dolgozóknak appellál. És nem kis mértékben  azért, mert az Ibolya kávéi, a menűn sorakozó szörpök, limonádék, sörök és borok megengedhető áron kaphatók.

Persze Ibolyától ne várjuk gasztronómiai csodákat–ez a gombás és/vagy húskrémes melegszendvicsek és a málnaszörpök világa, ahol egy pohár Kékfrankos csupán 190 forintba ( egy dollárba!) kerül. Vannak bőven olyanok is, akik szerint a felújított Ibolya nem tükrözi eléggé hitelesen a sötétebb, füstösebb és szegényesebb eredeti 1968-as presszó világát. Lehet, de az új Ibolya mégis frissítő jelenség ott, ahol lépten nyomon mást sem látunk csak a nagy üzlet és étteremláncok szabvány, sablon boltjait, vagy éppen a turisták átvágására szakosodó giccses vendéglőket. Meglehet, hogy aki igazi retró, áraiban is a Kádár-korszakot idéző kávézót szeretne látni, az látogasson el az Országos Széchényi Könyvtába, váltson olvasójegyet és ebédeljen a földszinti büfében. Ott még száz forintért kapunk egy szelet zsíroskenyeret és hozzá egy pohár szódavizet is. Százötvenért a szódához már egy körözöttes zsemle is jár!

4 hozzászólás

  • Ez de jó kis retró kávézó lehet, kedvem támadt meg is látogatni a cikk nyomán. No de van még egy érdekes és egyedi hely – Hogy-hogy nem Calgary antik drinkbár a neve. A Margit-híd közelségében található a budai oldalon. Élő zene mégpedig zongora szól, a falon festmények, másutt porcelán babák, sőt még papagáj is van kalitkába zárva. Voltaképpen olyan mintha egy meghitt antik lakásba toppanna be az ember egy kávéra és mind ez 10 négyzetméteren. Ezt a helyet is kedvem lesz meglátogatni szintén.

  • Köszönöm a hozzászólást, László! A Calgary Antik Drink Bar-ban még nem voltam, de legközelebb mindenképpen ellátogatok. A romkocsmák is eléggé hangulatosak, különösen a Szimpla. Pár éve az angilai Brighton-ban voltam egy olyan kávézóban, ami a Calgary-hoz hasonlíthat, bár ott a brit királyságon volt a hangsúly. Tele volt antikokkal és a fejem fölött lógott Camilla egykori WC-je, amit a tulajdonos az eBay honlapján keresztül vásárolt meg! 🙂

  • Hát igen, Camilla egykori WC-je alatt kávézgatni sem egy elhanyagolandó élmény 😀 Egyébként a Calgary nevű Bar-ban én sem jártam, csak egy TV műsorban láttam a helyet és nagyon megtetszett. Én a Kesz-Kö-szé-be (így fonetikusan van írva a neve:) szoktam néha betérni, ami pedig a Margit – híd pesti hídfőjénél van. Az persze elég modern hely, és a kávé azért mégsem lötty Tim Hortons-os ott 😀 Na akaratlanul is két kávézónak csináltam ad-hoc reklámot, de hát ami jó és egyedi azt szerintem igazán lehet a nevén nevezni 🙂
    Egyébként jó lett a frissített design-ja a Kanadai Magyar Hírlapnak!

  • Ha nem is a legközelebbi látogatáson, de a Calgary bár -majdnem pontosan két évre rá-kipipálva! :))