A liberálisok szerint alanyi jogunk a jólét

2011 június 9 4:15 du. A liberálisok szerint alanyi jogunk a jólét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Kanadai Szabadságjogok Chartájához, a Pierre Trudeau liberális miniszterelnökségének egyik legfontosabb aktusához térne vissza a harmadik helyre szorult liberális párt és alanyi joggá emelné a gazdasági és társadalmi jólét egyes elemeit.

Alfred Apps pártelnök a torontói Empire Club tagsága előtt mondott beszédet, melyben jelezte, hogy valamennyi kanadai alanyi joga kéne, hogy legyen a gyors és korszerű állami egészségügyi ellátás, valamint a magaszintű közoktatás. Apps szerint ezzel a haladó lépéssel Kanada lenne a demokratikus világ egyedüli országa, mely chartájába, illetve alaptörvényébe emelné a jóléthez való jogot. Különösen népszerű lehetne ez a politika Québec tartományban, ahol az Új Demokrata Párt (NDP) markánsan baloldali kampánya szinte teljesen kiradírozta a liberálisokat, még Montreál egyes liberális fellegváraiban is.

 A májusi történelmi veresség után (melynek következtében 77 mandátumról 34-re csökkent a liberális frakció), bizonytalanná vált Apps elnöki széke. Különösen azért, mert a pártelnök volt Michael Ignatieff bukott miniszterelnök-jelölt egyik legfontosabb támogatója. Emlékezetes, hogy Apps hívta vissza az Egyesült Államokból Ignatieff-et, szinte felajánlva a tudósnak a miniszterelnök-jelölti posztot. „A liberális párt az országút mellet vérzik. Ismét fel kell találni saját magunkat és megfogalmazni relevanciánkat”–mondta Apps.

De nem lesz könnyű dolga a liberális pártnak, hiszen Stephen Harper konzervatív miniszterelnök elszívhatja a középpárti szavazókat és az NDP-nél pedig éppen a napokban fog eldőlni, hogy a hagyományosan baloldali párt is inkább a centrum felé nyít, vagy esetleg enged a párton belüli egyre hangosabb, Barry Weisleder által képviselt szocialista platformnak és végérvényesen elfoglalja a baloldali terepet. Ha az NDP az utóbbi útat választja (még akkor is ha Jack Layton pártvezető a kulisszák mögött eléggé erélyesen ellenzi a szocialista platform legkeményebb ötleteit) nehéz helyzetbe kerülne a progresszív vonalat képviselni kivánó liberális párt. Különösen az egészségügy területén, mely Tommy Douglas, a modernkori kanadai állami egészséügy új demokrata alapítója nevéhez fűzödik.

Tags:

Comments are closed