A harmadik generációs kanadai magyarok három százaléka beszél magyarul

2011 június 10 12:35 du. A harmadik generációs kanadai magyarok három százaléka beszél magyarul bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Statistics Canada legújabb tanulmányából az derül ki, hogy a harmadik generációs kanadai magyarok köreiben alig található olyan aki még beszél magyarul, ugyanakkor ma nagyobb annak az esélye, hogy egy második generációs kanadai magyar megtanulja anyjának örökségi nyelvét.

Magyar felvonulás Montreálban, a Canada Day alkalmából

A statisztikai hivatal adatai szerint miközben a harmadik generációs olaszok között 11 százalék beszéli szüleinek, vagy nagyszüleinek anyanyelvét és míg a portugáloknál 8, a lengyeleknél pedig 6 százalék ez az arány, a harmadik generációs kanadai magyar körökben csupán 3 százalék beszéli valamilyen szinten felmenőinek nyelvét. Az anyanyelvhez való harmadik generációs ragaszkodás a punjabi kisebbségnél a legmagasabb, ahol ez az arány 33 százalékon áll.

A Kanadában született második generációs magyarok köreiben sokkal magasabb az anyanyelvhez való kötődés. A 18 éven aluli kanadai magyar gyerekek 48 százaléka beszél magyarul. A tanulmányból az is kiderül, hogy a napjainkban felnövekvő kanadai magyarok sokkal nagyobb arányban beszélnek magyarul mint az 1981 körül született generáció. 1981-ben a kanadai magyar gyerekek csupán 27 százaléka beszélte az anyjukkal azonos örökségi nyelvet. Mára több mint 43 százalékra emelkedett ez az arány.

A statisztikai hivatal tanulmánya szerint a bevándorlók Kanadában született gyermekeinek 55 százaléka beszél egy örökségi nyelven, mely jelentősen magasabb arány mint az a 41 százalék aki 1981-ben angolul vagy franciául kivül más nyelven is beszélt. Miközben az európai népcsoportoknál történetesen nagyobb az asszimilációra való hajlam, a kinai, örmény, török, bengali és urdu csoportoknál sokszor a 70 százalékot is meghaladja az örökségi anyanyelvet beszélők aránya.

Részben Kanada családegyesitési politikájának köszönhető az, hogy ma többen beszélnek örökségi nyelvükön mint három évtizeddel ezelőtt. A nagyszülők jelenléte a Kanadában született gyerekek életében különösen nagy szerepet játszott ebben a folyamatban, hiszen ők gyakran kizárólag örökségi nyelven tudtak kommunikálni unokáikkal.

Comments are closed