Repül a Ferihegy: privatizálják a budapesti repülőtér állami részvényeit

2011 június 10 9:23 de.1 comment

A Ferihegyi Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. 25 százalékos állami részesedését adja el a Fidesz-KDNP kormány, ezzel befejezve az általul elhibázottnak tartott eredeti privatizációs folyamatot, melyet a volt MSZP-SZDSZ koalíció kezdeményezett 2005-ben.

Eladják a Budapest Airport Zrt. állami részesedését

 A Fidesz számos alkalommal lebegtette a budapesti repülőtér visszaállamosításának lehetőségét, most azonban 36,6 milliárd forintért teljesen kiszáll az állam a legnagyobb magyarországi civil repülőtér irányításából. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kormány továbbra is úgy gondolja, hogy az előző ciklus alatt történt többségi részesedés privatizációja elhibázott és felelőtlen volt, valamint, hogy a 25 százalékos kisebbségi részesedés azóta veszített eredeti értékéből. Továbbá a minisztérium úgy látja, hogy a kisebbségi reszesedés már nem nyújt az államnak semmilyen érdemi szerepet a repülőteret üzemeltető cég stratégiájának kialakításában.

A Budapest Airport Zrt. eredeti eladásából 465,5 milliárd forint bevétel került az államkasszába. A privatizáció előtt a Ferihegyet üzemeltető cég évente átlagosan tíz milliárd forint profitot hozott az államnak, így az eladási ár több mint negyven évnyi profitot jelentett. A budapesti repülőtér jelenlegi tulajdonosa a németországi Hochtief Csoport és a Ferihegyet az Airport Hungary Tanácsadó Kft. (AHUK) magyar leányvállalatán keresztül üzemelteti.

2005-ben a Fidesz erélyesen tiltakozott a Ferihegy privatizációja ellen. Szerintük „a Gyurcsány-kormány egy jól működő, dinamikusan fejlődő, a magyar állam, így a magyar emberek számára hasznot termelő céget akar elkótyavetyélni.” Az idén májusban pedig Fellegi Tamás jelezte, hogy lezárult a magyarországi privatizáció korszaka.

A legnagyobb kanadai repülőterek mind állami tulajdonuak, az üzemeltetők azonban gyakran non-profit magánvállalatok. Például a montreáli Pierre Elliott Trudeau repülőtér tulajdonosa a Transport Canada szövetségi minisztérium, üzemeltetője pedig az 1992-ben létrehozott Aéroports de Montréal nevű non-profit társaság. Talán az a legnagyobb különbség Magyarország és Kanada között, hogy itt általában hazai cégek vehették meg a kanadai repülőterek üzemeltetési jogait, nem pedig multinacionális vállalatok.

1 Comment

  • Tisztelt Adam Christopher! Mint a mellékelt linkből tudható, hogy 2011 június 11-én Ön írta a Kanadai Magyar Hírlapban a „Repül a Ferihegy: privatizálják a budapesti repülőtér állami részvényeit” című cikket. Az Ön írása és ma között nagyon sok fontos gazdasági és a Ferihegyi Repülőteret érintő esemény történt. Így 2014 október 28-án a repülőteret (illetve az azt üzemeltető Budapest Airport Zrt-t)a Kanadai Állami Nyugdíjalap PSP Investments vette meg 1.5 millió euróért az akkori tulajdonostól a német Hochtief AirPort GmbH-tól. Biztos tény, hogy „valamiért” nagyon értékes Ferihegy ha egy kanadai, 64 billió dollár törzstőkéjű állami nyugdíjalap bevásárol egy közép európai repülőteret! Én Szinai János építészmérnök vagyok Vecsés Város ny. városi főépítésze aki szakértőként a 1994-től foglakozom a Ferihegyi Repülőtér fejlesztésével. Így részt vettem a repülőtér BUD Future nevű 2020-ig tartó fejlesztési tervezésében és erről minden szakmai információval rendelkezem (lásd részletesen a http://www.bud.hu BUD Future linkben ). Sajnos a korábbi repülőtér tulajdonos a Hochtief szakmai menedzsmentje 2013-2014 között „bezárkózott” és így ma egyszerűen nem lehet tudni, hogy ma mi valóság a tényleges helyzet a Ferihegyi Repülőtér jövője tekintetében. A Ferihegyi Repülőtér Európa és azon belül is Közép Európa és persze Magyarország olyan jelentős gazdaságalakító, fejlesztő és pénzügyi ÉRTÉKE amelynek helyzete és jövője FONTOS KÖZÉRDEK! Kérem Önt, mint a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztőjét, szerzőjét és mint kanadai állampolgár segítsen felvenni a kapcsolatot Önön keresztül a PSP Investment illetékes repülőtér fejlesztési szakembereivel. Kérem keressen meg. Válaszát várom! Tisztelettel: Szinai János
    1133 Kárpát u 12 Vecsés Város ny.városi főépítész Ui.: A téma Önnek a Nagy cikktéma és a PSP-nek a Big Buisness-e lehet!