Sztrájk a postánál és a nemzeti légitársaságnál

2011 június 14 11:37 de.2 hozzászólás

Több mint 65 millió dollárrá növekedett a Kanadai Posta bevételkiesése a június 3 óta tartó sztrájkok miatt és a munkabeszüntetés okozta károk az ötnapos hétköznapi levélkézbesítés végét jelenthetik. Közben az Air Canada dolgozóinak egy része is sztrájkol, így nem csak a posta körül, hanem Kanada repülőterein is felfordulás várható. 

CUPW sztrájk

Montreálban, Torontóban és Scarborough-ban összesen 15 ezer postás sztrájkol 24 órán keresztül, de mivel ezekben a városokban működnek az ország legnagyobb levélfeldolgozó üzemei, teljesen megbénulhat a levélkézbesítés és napokon keresztül tartó komoly csúszásokra számíthatunk. A torontói Eastman Avenue-i feldolgózó üzem előtt tüntetnek a Canadian Union of Postal Workers (CUPW) szakszervezet tagjai, ahol a belföldi levelek 70 százalékát szortirozzák.

A bevételkiesés miatt és a forgalom 50 százalékos csökkenésének köszönhetően a Canada Post Montreál, Torontó és Winnipeg kivételével ezentúl csak hétfőn, szerdán és pénteken szállítja ki a leveleket. Így az ország településein és Kanada fővárosában is megszűnik a napi kézbesítés.

A Canadian Auto Workers Union 3,800 dolgozója is sztrájkol, így az Air Canada járatainál jelentős késésekre és esetleges törlésekre kell számítani. A fedélzeti személyzet dolgozik, azonban a repülőtéri check-in pultoknál és a telefonos információs központokban július 13-án este 11.30-tól teljes munkabeszüntetés van érvényben.

A CUPW béremelésről és munkahelyi körülményekről (különösen a posta modernizációjáról) tárgyal a vezetőséggel, az Air Canadánál pedig nyugdíjakról szól a vita.

2 hozzászólás