Szocialisták maradnak az új demokraták

2011 június 20 7:09 de. Szocialisták maradnak az új demokraták bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyelőre nem radírozzák a „szocialista” jelzőt az Új Demokrata Párt (NDP) alapszabályából, ugyanakkor nem zárják ki a harmadik helyre szorult Liberális Párt-tal való egyesülést. Többek között erről döntött vancouveri kongresszusán Kanada legnagyobb ellenzéki pártja.

Jack Layton az új demokrata pártkongresszuson

Jack Layton elmondta, hogy számára nem különösebben fontos, hogy az NDP preambulumában a jelenlegi „szocialista demokrata” jelző szerepel, vagy Pat Martin parlamenti képviselő és mások által szorgalmazott, puhább „szociáldemokrata” szó. „Én nem használom ezeket a szavakat és nem ragasztok magamra különböző címkéket. Úgy látom, hogy sokkal fontosabb válaszokat adni azokara a kérdésekre, melyek a népet is foglalkoztatják”–mondta Layton.

 James Moore, a kulturális örökségért felelős miniszter és a Konzervatív Párt által delegált megfigyelő az NDP kongresszuson úgy látta, hogy egy komoly identitás válságot él át a legnagyobb ellenzéki párt. „Ez mindenképpen egy olyan párt, mely hagyományosan markáns ideológiai vonalak mentén politizált és mely ma is büszkén nevezi magát szocialistának”–mondta a miniszter.

Nem biztos, hogy okos politikai döntés lenne az NDP preambulumának változtatása és a gyengébb szociáldemokráciához való áttérés, hiszen nagy québeci áttörésüket éppen az hozta, hogy az NDP képviselte leghitelesebben a markánsan baloldali Bloc Québécois által is felvállalt szocialista politikát. Ugyanakkor a szocialista címke valóban szélsőséges színekben tüntetheti fel a pártot angol-Kanadában és különösen a nyugati tartományokban, illetve vidéken. Egyes elemzők azonban rámutatnak arra a tényre, hogy a legjobb új demokrata szereplések angol-Kanadában általában a nagyvárosok szegényebb negyedeiben történtek, ahol éppen az ilyen markánsan szegénypárti, baloldali politikára és retorikára lehet igény.

És Layton hozta is a retorikát, különösen amikor a csaknem három hete sztrájkoló postásokra és a Canada Post körüli kizárásokra került a sor. Layton megigérte, hogy különböző halasztási taktikákkal megtorpedozza a kormány törvénytervezetét, mely arra kényszerítené a postásokat, hogy azonnali hatállyal hagyják abba munkabeszüntetésüket. Layton szerint a jobboldali kormány a Kanadai Posta privatizációját tervezi, melynek révén külföldi kezekbe kerülhet az állami levélkézbesítő. Layton több mint száz tüntető postással beszélt Vancouverben és „testvéreinek” nevezte a sztrájkoló munkásokat, mondván, hogy veszélyt jelent a jobboldal neo-liberalizmusa. „Nagy multinacionális vállalatok vehetik majd meg postánkat. Lehet, hogy először olcsó árakat ajánlanak, de később keményen megszívjuk”–mondta az ellenzék vezetője.

Tags:

Comments are closed