Vizsgálatot indít a Vatikán a clevelandi egyházmegye botrányos templom bezárásaiba

2011 június 29 11:38 de. Vizsgálatot indít a Vatikán a clevelandi egyházmegye botrányos templom bezárásaiba bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A La Stampa című olasz napilap szerint a Vatikán vizsgálatot indít a magyar nyelvű Szent Imre egyházközség és 50 egyéb clevelandi templom botrányos bezárásába, mely tavaly júniusban rendőrségi jelenetekbe, bekiabálásokkal megszakított szentmisékbe és egy 24 óráig tartó, magyar egyházközségi tagok által kezdeményezett tiltakozó akcióba és megszállásba fulladt. Az egyházmegye nem kommentálta az olasz lapban megjelent hírt, azonban a püspök szóvívője jelezte, hogy utánanéz az ügynek.

Richard Lennon clevelandi római katolikus püspök

A Szentszék vizsgálóbizottságot hozott létre és tagjai Clevelandba utaznak, ahol „bizonyos tények” után kutatnak. A Szent Imre Egyházközség lett a Richard Lennon püspök elleni harc központja és csütörtök este 7-kor a bezárt magyar templomban imát és vigiliát tartanak a több mint 50 felszámolt egyházközség tagjai.     

A La Stampa tudosítása szerint a Vatikán meghallotta a „hangos és sokoldalú” tiltakozást és Pietro Sambi, a Szentszék washingtoni nagykövete javasolta a tényfeltáró vizsgálatot. A közfelháborodást kiváltó templom felszámolások komoly károkat okoztak az egyházmegyének és a püspök személyes tekintélyének. A bezárt Szent Péter Egyházközség például tavaly nyáron leszakadt az egyházmegyétől, egy bérelt ipari helységben tartják a vasárnapi szentmiséket és a közösség lelkipásztorát, Robert Marrone atyát, kiközösítéssel fenyegette meg Lennon püspök. Tavaly nyáron a Kanadai Magyar Hírlap oldalán kialakult vitában Androvich Tamás montreáli magyar plébános is felszólalt.

No Comments