A Fidesz-KDNP megszüntette a magyarországi Metodista Egyházat

2011 július 12 8:59 du.2 hozzászólás

2011. július 12: A Magyar Metodista Egyház a kommunista diktatúrát is túlélte, a Fidesz-KDNP kormányzását azonban már nem. Ezen a héten megszűnt a metodisták egyházi státusa, így elesnek szinte mindennemű anyagi támogatástól és finanszírozási lehetőségtől.  Legfeljebb társadalmi egyesülként működhetnek tovább. Iványi Gábor, a metodista egyház lelkésze botrányosnak tartja azt, hogy az 1981-ben (tehát még a Kádár rendszer által) történt hivatalos egyházi elismerést most megvonta tőlük Magyarország kormánya. „Az, hogy most a Fidesz parlamenti többsége vonja meg még a kommunizmus idején szerzett jogunkat, ez egészen elképesztő”–mondta Iványi a Klubrádió reggeli hírműsorában.

1898-ban vette kezdetét a magyarországi metodista mozgalom, az Első Világháború kitörése idején már ezer magyar hívő tartozott a John Wesley által alapított protestáns egyházhoz. A korai ötvenes évek kommunista államosításáig szanatóriumot üzemeltettek Budakeszin, alkoholmentes éttermet Budapesten, valamint ifjúsági otthonokat.

2 hozzászólás

  • Másutt jelent meg, de a témához talán itt sem érdektelen:
    A metodista egyház kizárása mögött talán egy fondorlat sejlik. Ha nem elismert egyház, akkor az Orbán-gyerekek megkeresztelése sem érvényes. Ha nem érvényes, meg lehet (újra) keresztelni, mégpedig r. katolikus egyházi szertartáson belül – római katolikusnak.
    Ha a ráutaló jelek függvényében valós a feltételezés, hogy Orbán koronás magyar király akar lenni, akkor a majdani katolikus gyerekei, pl. a fia pápai áldással lehet királyként is az utóda. Orbán hatalmi kombinációi nem zárják ki ezt a variációt sem.

  • Pål Pålsdottír

    Az Iványi Gábor vezette egyház neve: Magyarországi Evangéliumi Testvéközösség, a Magyarországi Metodista Egyházból váltak ki. A Fidesz-KDNP mindkettő egyházi státusát megszüntette.