Az új választási törvény tönkre teszi a kispártokat, de a Fideszt is bedöntheti

2011 július 12 12:15 de.10 hozzászólás

A fenti képen a Lehet Más a Politika (LMP) frakciója látható, amikor a sajtószabadság korlátozása miatt tiltakoztak. Valószínű, hogy a 2014-es választáson indulni se tudnak.

A Fidesz-KDNP parlamenti szupertöbbsége olyan választási törvényt fogad el a magyar országgyűlésben, mely duplájára emeli a választáson való induláshoz szükséges ajánlószelvények számát és a jelenlegi szabályokhoz képest a cédulák begyűjtéséhez 35 nap helyett csupán 21 nap áll majd a pártok és jelöltek rendelkezésére. Ezzel 2014-ben tönkretehetik a Lehet Más a Politikát (LMP) és minden reményt elvehetnek a parlamenten kívüli kispártoktól, akiknek semmi esélyük a 750-ről 1500-ra emelkedett ajánlószelvények összegyűjtésére. Ezentúl komoly előnyöket biztosít az új törvény a Fidesz-KDNP pártszövetség számára, hiszen a jelenlegi politikai konstellációban az új egy fordulós választási rendszer biztosítaná, hogy a Fidesz az ország 100 egyéni választókerületénen száz százalékában nyerne. 

Tóth Zoltán politológus és választási szakértő azt prognosztizálja, hogy az új választási rendszerben a Fidesz-KDNP a kétszáz mandátumból százötvennel mindenképpen rendelkezne. De fontos jelezni, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a Fidesz-KDNP a mai támogatottsághoz közeli népszerűséggel indul neki a 2014-es választásnak. Ha az Orbán kormány radikális megszorításai, autoriter intézkedései és a magyar demokrácia történetében példanélküli arroganciája bedönti a párt szavazóbázisát, az új egyfordulós választási rendszer a jobboldal összeomlásához vezet és abszolút szocialista többséghez. 

Bizonyos, hogy a választási reformmal a Fidesz saját hatalmát kivánja hosszú időre bebetonozni, ugyanakkor a jobboldali pártnak rendkivül rövid a kollektív emlékezete, hiszen látszólag elfelejtette a 2002-es választás számukra csúnya meglepetését és csalódását. A felmérések alábecsülték a szocialistákat, akik váratlanul jól szerepeltek az egyéni választókerületekben. Ha 2014-ben már az ajánlószelvények összegyűjtésekor elbukik az LMP, a Munkáspárt és az SZDSZ, miközben a Jobbiknak valahogy sikerül az indulás, a jobboldal megosztottan indul neki az egyfordulós first-past-the-post választásnak, a baloldal pedig teljesen egységesen.

Az LMP érezheti, hogy számukra itt a vég, ha a parlament elfogadja a fideszes válaszási törvényt. „A valóság az, hogy a kormánypártok javaslatával a Fidesz-KDNP-n kívül az MSZP is jól járna. Áder János előterjesztése csupán a két nagy párt bebetonozását szolgálja, aránytalanná teszi a választási rendszert, aminek egyértelmű vesztese a magyar demokrácia lenne”–áll az LMP közleményében.

A magyar demokrácia valóban szegényebb lesz, ha már indulni se tudnak a kispártok. De a jelenlegi szupertöbbség láthatóan szuperarroganciát generált a Fideszben, melynek előbb-utóbb sírás lesz a vége.

10 hozzászólás

  • Magyarországon a 2010-es választások után demokráciáról már csak az ellenzék beszél… A Fidesz MPSZ-nek már a választásokat megelőzően is csak a hatalom megszerzése volt a célja – hasonlóan Adolf Hitler pártjának 1933-as győzelmééhez. Ezután a németországi parlament inkább csak teher volt a győztesek számára, az NSDAP hamarosan fel is számolta (elhárította) a náci párt tevékenységét korlátozó akadályt. A második világháborút követő en a szovjetek által megszállt országban hasonló módszerek alkalmazásával dolgoztak a kommunisták is…, a maihoz kísértetiesen hasonló helyzetben alakult ki az MDP, majd az MSZMP egypártrendszere.

  • Szerintem körbe kellene nézni és csak aztán véleményt mondani, kinek probléma az, ha kevesebbe kerül a választási kampány? és kevesebbe fog majd kerülni a képviselők eltartása is ezáltal, mert azért azt nem hiszem hogy meg lehet engedni, hogy a képviselők csak a fizetéseiket tartsák fontosnak a választások után.Van még egy olyan gondom is a Nagy Amerikai demokráciával ” hogy még egy hozzászólást sem engednek megjelenni a fene Nagy Amerikai demokráciában” az is lehet, hogy ezt a levelet is hiába írtam!! És szerintem ahol ez megtörténik ott nagyon gyerekcipőben jár a Demokrácia.

  • Köszönöm, hogy írhattam. Ezt azért mondom mert több éven keresztül egyszer sem jelent meg a hozzászólásom. Felebaráti Tisztelettel Elemér Magyarországról.

  • Szeretném, ha valaki csak egy esetet is el tudna mondani jelen esetben, „HOGY MAGYARORSZÁGON NINCSEN SAJTÓ SZABADSÁG” csak egy esetet kérek.!!!!!!!! szerintem ma Magyarországon igazi Demokrácia van és egyben sajtószabadság is és ez azoknak fáj leginkább akik korábban lábbal tiporták a sajtószabadságot és az igazság elferdítésén dolgoztak.

  • Nekem nincsen semmi bajom a Lehet Más a Politikai Párttal, csak az hogy miért terjed róluk az a hír el , hogy egy Amerikai üzletember szája íze szerint kell beszéljenek és cselekedjenek.???? ha ezt nem hallanám róluk szimpatikusnak tekinteném őket.

  • Elemér, a szöveged alapján kizártnak tartom, hogy az LMP viszonzásul szimpatikusnak találjon.
    No meg a demokrácia DRÁGA, lassú -viszont működik, továbbá egy rettenetes társadalmi forma- csak az menti, hogy az ÖSSZES többi rettenetesebb.
    Egy olyan országban, ahol az EGYETLEN ellenzéki adónak most veszik el a rádió frekvenciáját – elég mókás sajtószabadságról beszélni!
    Egy olyan országban, ahol központilag engedélyezik a közzé tehető híreket – detto.
    Egy olyan országban, ahol a kormányfő MÁST mond otthon és külföldön -de ezt csak az internetről vagy külföldi lapokból tudhatod meg – detto.
    NEKEM mégsincs kedvem mulatozni az ilyen debil szövegek olvastán! Azért tartunk ott, ahol (a fasiszta diktatúra előszobájában) mert százezerszámra vannak ilyen „elemérek”

  • Hajrá Elemér!

    „…Szó nincs arról, hogy az ország rendbetételéhez szükséges lépések sorozata lenne az Orbán kormány egy éves működése alatt hozott rengeteg dilettáns és demokráciaellenes döntés. Szó nincs arról, hogy Orbánt érdekli a zemberek jövője. Frászt! –mondom még egyszer. Az összes eddigi intézkedés célja az, hogy a Fidesz és Orbán Viktor hatalmon maradhasson, és így hosszútávon biztosítva legyen a Fidesz Zrt, az Orbán Családi Vállalkozások Országos Szövetsége és a Mi Kutyánk Kölyke cégcsoport érdekeltségeinek jóléte és gyarapodása. És persze, hogy Orbán Viktor, mint a legnagyobb államférfiak egyike, bekerülhessen a történelemkönyvekbe.

    Frászt! –mondom még egyszer. Dőreség azt hinni, hogy az EU vagy bárki más segíteni fog nekünk. Tessék elhinni, a világ nagyon jól el van Magyarország nélkül. A külföldet nem érdekli, hogy Orbán Viktor Magyarországon a demokrácia szőnyegére szarik, amíg illedelmesen behúzza maga mögött az ajtót, és a szarlé nem csorog ki az ajtó alatt.”

  • Biztosíthatlak arról kedves Gábor, hogy ha végre valakit akkor Orbánt érdekli az emberek sorsa. De csak az embereké , nem a Tied! Te csak nyugodtan húzd magadra az a szőnyeget, vagy feküdj az ajtó elé belülről.
    Szerző : Vilacika

  • Szerintem Gábor is ember, tehát Orbánnak kutya köteleségge, hogy az Ö véleményére is hallgasson. Akinek ilyen védelmezője van,mint pl. vilacika, az jobb ha hamarabb néz a tükörbe, mint késöbb. Mert, aki az ellenzékét nem veszi emberszámba, az elöbb-utóbb pórúl járhat.

  • Különben is képzelje el, nekem igen nagy szivfájdalmat okozott orbán Úr, aki elfordult Nagy Imrétől, és azt találta mondani, hogy annak ellenére, hogy Nagy Imre családja meghívására volt jelen az 1989-es disztemetésen, Ö egyedül csak az üres koporsónak beszélt, és követelte az orosz csapatok kivonulását, akik akkor már javában vonultak nélküle is. Ez az ember ott és akkor és ettöl lett VALAKI, mert addig a kutya sem ismerte. És ez az ember meri kijelenteni, hogy számára Nagy Imre nem fontos. Egy ember, aki a magyar nép becsületéért vállalta az akasztófát is, Orbán Viktornak nem fontos. Szégyelje magát.