Fidesz-ellenes nagykoalíciót javasolt Karácsony Gergely parlamenti képviselő

2011 július 13 12:05 de.1 comment
2014-ben az MSZP-LMP-Jobbik koalíció kétharmados többsége bontaná le a Fidesz-KDNP rendszert.

Kreatív, újszerű ötlettel állt elő Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője a jelenlegi Fidesz-KDNP rendszer teljes lebontására és a magyar parlamentáris demokrácia helyreállítására. Karácsony szerint a 2014-es választás idejére létre kell hozni egy ideiglenes, alkotmánykorrekciós koalíciót az LMP, a Magyar Szocialista Párt és a Jobbik között, mely a kétharmados győzelem után egy hónapig ülésezne, felszámolná a Fidesz-KDNP politikai ámokfutását és ezt követően azonnal kihírdetne egy új, szabad választást, melyen ismét külön indulhatna a három ellenzéki párt és (feltehetően) az addigra diszkreditált, összeomlott év végzetesen meggyengített Fidesz-KDNP jogutód pártszervezete.

„Ez nem a Fideszről meg a hatalomról szól már, hanem arról, hogy lesz-e működőképes többpártrendszer. Ha egy ilyen helyzet elő fog állni és a Fidesz a kezünkbe adja az eszközt saját maga ellen, akkor nem lehetmajd hová hátrálni. Én sem látom magam előtt Zagyva Gyulát és Gyurcsány Ferencet egy hajóban. Egyelőre. De itt morális kérdésekről van szó. A szabad választás lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Ez a nulladik pont ahhoz, hogy legyen működő demokrácia”–nyilatkozta Karácsony a Népszabadságnak. Az LMP parlamenti képviselője szerint ez az ideiglenes koalíció megszüntetné a Fidesz-KDNP igazságtalan, népnyomorító egykulcsos adóját, a hiánycsökkentési politikáját, valamint a Költségvetési Tanács kiemelt szerepét. Karácsony számításai szerint, ha a 2010-es választásokhoz képest csak egy kicsit jobban szerepel az egyesült ellenzék, az új fideszes válaszási rendszernek köszönhetően kétharmados többséget szerezhetnek.

Nem csoda, hogy éppen az LMP egyik vezető politikusa javasolja az aligha ortodox politikai szövetséget. Mint ahogy tegnap megírtuk a hírlap oldalán, a Fidesz új választási törvénye már a választáson való indulást is teljesen lehetetlenné teszi a kispártok számára. Csak az a kérdés, mennyire reális Karácsony amúgy nemes ötlete, amikor nemhogy az LMP-vel és a Jobbikkal, de saját magával sem tud kiegyezni és egységet teremteni a nagynyilvánosság előtt veszekedő MSZP. Ha már csónakázásról és evezésről van szó, talán jó lenne ha Gyurcsány és Mesterházy Attila megtanulna együtt evezni, mielőtt a fedélzetre hívnák Zagyva Gyuláékat.

1 Comment