Barack Obama elnökségébe kerülhet az adósság körüli válság

2011 július 14 1:38 du. Barack Obama elnökségébe kerülhet az adósság körüli válság bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2011. július 14: Barack Obama amerikai elnök a ciklus legnehezebb feladata előtt találja magát. Ki kell egyeznie a republikánusok által dominált kongresszusi alsóházzal, a mind két párt számára kulcsfontosságú, vitatott gazdasági kérdésekben. A komoly válság lényege: az Egyesült Államok augusztus végére szinte teljesen kifogy a pénzből, így–mint ahogy már Obama is előrevetítette–négy hét múlva nem lesz miből kifizetni a nyugdíjakat. Obama terve szerint a gazdagokra vonatkozó adóemeléssel növelné Washington bevételét, mely minden olyan jómódú amerikait érintene, aki 250 ezer dollárnál többet keres. Obama erélyesen hangoztatta, hogy a progresszív adózás támogatója és ellenzi a magaskeresetűeknek kedvező egy kulcsós adózást.

Ezzel szemben a republikánusok nem mozdulnak attól a filozófiai állásponttól, miszerint hiba lenne magasabb adót fizetettni azokkal akik munkahelyeket teremtenek. A jobboldal súlyos megszorításokkal kezelné az eddig is 14,3 trillió dollárt meghaladó nemzeti adósságot. Obama kompromisszuma szerint elfogadná a megszorítások szükségességét, amennyiben a kongresszusi republikánusok hozzájárulnak az adóemeléshez. Közben mind két fél felfigyelhetett arra, hogy a Moody’s az Egyesült Államoknak a leminősítését helyezte kilátásba és szinte biztos, hogy növelni kell a szövetségi kormány hitelkeretét.

Comments are closed