Vatikáni képviselővel tárgyalt a clevelandi Szent Imre templom ügyvívője

2011 július 16 1:31 du.1 comment
A bezárt clevelandi Szent Imre Egyházközség belseje

Elkezdődött a Richard Lennon clevelandi püspök által levezényelt templombezárások vatikáni felülvizsgálata, melynek keretében Peller Miklós, a tavaly júniusban bezárt Szent Imre Egyházközség ügyvívője is tárgyalhatott a Szentszék képviselőjével. A vatikáni vizsgálatot a 76 éves John M. Smith nyugdíjazott new jersey-i püspök vezeti és a több mint ötven bezárt, vagy összevont római katolikus egyházközség képviselői általában pozitívan nyilatkoztak a találkozással kapcsolatban. „Smith püspök nagyon figyelmes volt és látszott, hogy egy fontos ügynek tartja a clevelandi helyzetet. Örülök, hogy ilyen szintű érdeklődést tanusítanak a Vatikán részéről”–mondta Peller.

A magyar egyházközség képviselője meghívást kapott a parmai Jezsuita Otthonba, ahol több mint egy órás beszélgetést folytatott Smith püspökkel. „A püspök igazán udvarias volt. Azért jött, hogy meghallgasson minkent és énnek a kötelességnek eleget tett. Nem nyilvánította ki saját véleményét, de pertinens volt minden feltett kérdése”–mondta Peller.

A bezárt Szent Imre Egyházközséget jelenleg a magyar cserkészek gondozzák és továbbra is a templomépületében és a plébánián tartják gyűléseiket. Lennon püspök azonban betiltotta a szentmiséket és minden egyéb vallásos tevékenységet. Peller szerint van némi remény arra, hogy a püspök ellen indított vizsgálat eredménye az lesz, hogy egy nap ismét kinyíthatja kapuit a jobb sorsra érdemelt Szt. Imre Egyházközség. Kérdés azonban, hogy honnan szereznékek magyar papot, hiszen Sándor atyát tavaly ősszel Chicagoba helyezték át.

Kínos helyzetbe került a clevelandi katolikus püspök. Amikor először napvilágra került a vezetése ellen indított vizsgálat hírre, az egyházmegye hallgatott és az újságírói kérdésekre Robert Tayek, a püspök szócsöve annyit mondott, hogy semmit nem tud a híresztelésekről, de majd utána jár az ügynek. Néhány nappal később Lennon püspök azt találta mondani, hogy az egész vizsgálatot tulajdonképpen ő kérte a Vatikántól saját maga ellen, hiszen kétségbe vonták a Cleveland egyházmegye feletti autoritását.

Patricia Schulte Singleton-nal, az Endangered Catholics nevű, 13 bezárt egyházközséget képviselő erdekvédő egyesület vezetőjével is találkozott Smith püspök. Schulte Singleton a konzultáció folyamán Lennon püspök eltávolítását javasolta. Az érdekvédő egyesült vezetője szerint a clevelandi püspöknek „morális defektusa” van.

De a templombezárások körüli vizsgálat aligha az egyetlen kínos ügy az egyházmegye számára. Patrick O’Connor atya, az egyházmegyéhez tartozó St. Jude Egyházközség lelkipásztora 1997-ben szexuálisan bántalmazott egy akkor 15 éves fiút, aki iskola után a plébánia melletti pályán kosárlabdázott. O’Connor atya 2008-ban mondott le lelkipásztori tevékenységéről, amiután fény derült pedofil bűncselekményeire. 2009-ben három hónapos letöltendő fegyház büntetésre itélték az egyházmegye papját. Az áldozat a napokban indított új, polgárjogi pert a clevelandi egyházmegye és Anthony Pilla egykori püspök ellen. A peranyag szerint a volt clevelandi püspöknek már 2003 körül tudomása volt O’Connor pedofiliájáról és egy előző áldozattal bíróságon kívül egyezett ki és ajánlott fel kárpótlást. Ezzel nem csak az áldozat szenvedését, hanem diszkrécióját vásárolhatta meg a clevelandi egyházmegye, miközben a pedofil papot két másik egyházközségbe helyezték át. Az 1997-es bántalmazás áldozata 250 ezer dollár kárpótlást követel a clevelandi egyházmegyétől.

A templombezárások körüli vizsgálat és a per hírre szinte egyszerre robbant ki. Ez a felé mutat, hogy Lennon püspök romboló akciója a pedofil botrányból fakadó kárpótlási ügyek finanszírozásával lehetett összefüggésben.

1 Comment

  • A leirásból az tünik ki, hogy óriási hibák történtek a Szt. Imre templom és más katolikus templomok hirtelen lezárásával kapcsolatban. A clevelandi püspök túlbuzgó és önkényes akciója a legszigorúbb kritikát érdemli és egy igen alapos kivizsgálásra van szükség. Reméljük, hogy a vatikáni megbizott valóban ebben a szellemben fog eljárni.

    Patrick O’Connor lelkipásztor megdöbbentő szekszuális kilengése valóban nem vet jó fényt az előző püspökségre.
    Azt, hogy ilyen ügyeket nem vizsgáltak ki rögtön és nem büntették meg az illetékes papokat, egy általános jelenség volt az össz katolikus egyházban, mert nem voltak felkészülve, kitanitva ezekre a hirtelenül sokasodó bünös esetekre.
    A katolikus egyház nem vette észre, hogy miután nem vezettek be spártai szigoruságot ezen a téren, a perverz vagy beteg egyének szinte keresték a papi pályát, amely könnyen elérhető fiatalságot nyújtott.

    O’Connor hogy két éven át szekszuális viszonyt tudott fenntartani egy teenagerrel, moziba, vacsorázni vitte, együtt játszottak raquetballt és ilyen hosszú idő alatt a lelkipásztort az egyház részéről senki nem ellenőrizte ez teljesen a feljebbvalóknak a hibája. Természetesen ezek az áldozatok horibilis pénzt akarnak kicsikarni később.

    Patrick O’Connor hosszúlejáratú bünös viszonya azonban nem lehet ok vagy összefüggés a magyar Szt. Imre templom lezárásával. Ha egy gyerekem hibázik, a többit is sarokba állitom? Érthetelennek és logikátlannak tünik, hacsak nincsenek olyan meggondolások vagy más okok amelyeket mi nem ismerünk.

    Sándor Atya elhelyezése Clevelandból sajnálatos, de Erdélyből jól felkészült és más kiváló katolikus papokat is tudnánk meghivni. Kivánjuk, hogy a Szt. Imre templom kapuja újra megnyiljon a hivők számára.

    Edina Thiry
    Lima, Ohio