Elhunyt a Montreáli Magyar Bizottság elnöke

2011 július 17 4:44 du. Elhunyt a Montreáli Magyar Bizottság elnöke bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Csukly Andor (1933-2011)

A montreáli St. Mary’s kórházban hunyt el július 12-én Csukly Andor, a Montreáli Magyar Bizottság elnöke. Július 28-án, 18 órától virrasztást tartanak a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség kápolnájában. Csukly Bandi gyászmiséjére július 29-én, 11 órakor kerül sor, szintén a 90 rue Guizot Ouest alatt található magyar római katolikus templomban.

Csukly Bandi családja és barátai azt kérik, hogy akik tehetik, virágok helyett a St. Mary’s kórház onkológia (cancer care) osztályához küldjék be adományaikat.

Csukly Bandi 1933 augusztus 1-én született Győrött és 1969-ben emigrált Kanadába. Számos nagyvállalatnál dolgozott gépészmérnökként, köztük az Alcan-nál, az SNC Lavalin-nél és a Bechtel-nél. Évtizedeken keresztül aktív szerepet vállalt a montreáli magyar közösségben, ahol a Montreáli Magyar Bizottság vezetésén kívül a Kanadai Magyar Mérnök Egyesület montreáli csoportjának vezetésével, aztán az országos szövetség elnökeként szolgálta a kanadai magyarságot.

2009 májusában kezdte el Csukly Bandi második ciklusát a Montreáli Magyar Bizottság élén. Fontos volt számára a québeci kormánnyal való kapcsolat megerősítése, valamint a közép és kelet európai nemzetiségekkel való együttműködés, mely leginkább a helyi lengyel és ukrán közösségekre terjedt ki. Bandi a tartományi Cabinet de la Ministre de l’Immigration et Communautés Culturelles tisztviselőivel épített ki szoros kapcsolatot, melynek révén anyagi támogatást is szerzett a bizottság égisze alatt rendezett lengyel-magyar est részére.

Csukly Andor mindig úgy látta, hogy mint csúcsszervezet, a bizottság nem a közösségi egyesületek felettese, hanem egy nyílt, demokratikus fórum, melynek elsődleges feladata az eszmecsere elősegítése. 2005-ben indult először Csukly Bandi a bizottság elnökségi választásán. Választási programjában a tartományi kormánykapcsolatok megerősítése mellett szintén fontosnak tartotta a Montreálba frissen érkezett pártiumi és erdélyi családok felkeresését és megsegítését, illetve a francia-angol-magyar baráti közösségek létrehozását, gondolva a vegyes házasságban élő magyarokra, valamint a második és harmadik generációs fiatalokra.

Gondolatainkba és imáinkba foglaljuk Csukly Bandit és családját. Nyugodjék békében!

Tags:

Comments are closed