Megrendezték az I. Görgey emléktúrát az 1849. július 21-ei Dubicsányi csata emlékére

2011 július 18 12:50 du. Megrendezték az I. Görgey emléktúrát az 1849. július 21-ei Dubicsányi csata emlékére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Magyarország – Háromnapos Görgey emléktúrát szerveztek az 1849. július 21-ei Dubicsányi csata emlékére, a magyar és szlovák hagyományőrző egyesületek, melyről Tamás István, a Kanadai Magyar Hírlap magyarországi szerzője tudósítását olvashatják.

Huszárok

A hagyományőrzők célja az volt, hogy a lovas bandérium bejárja azokat a településeket, ahol Görgey Artúr seregével megfordult, mielőtt részt vett volna az orosz cári csapatokkal szembeni dubicsányi ütközetben. Az Ózdról induló huszárcsapat több felvidéki települést bejárva, Sajópüspökin át, érkezett Bánrévére, ahol lovas ügyességi, honvéd tüzérségi és honfoglalás korabeli íjászbemutatót tartottak a falu lakosságának. Bánrévét elhagyva hét községben is bemutatkoztak a hagyományőrzők, majd innen Putnokra az egyik fontos állomáshelyükre indultak, ahol szintén bizonyságát adták harci és lovas tudományuknak. A nem mindennapi lovas és íjász produkciók látványosak, az ágyúk és puskalövések hangjától voltak zajosak, de ezek a jelenetek, valamint a lőporfüstje tették az eseményt izgalmassá és felejthetetlené. Éjszakára a huszárok Putnokon a városi sportcsarnokban lettek elszállásolva.

A harmadik napon a kora délelőtti órákban a hagyományőrzők lóra kaptak és folytatták útjukat a Putnok és Dubicsány közt elhelyezett Görgey emlékműhöz, amit Dubicsány község önkormányzata állíttatott az elesett hősök tiszteletére, emlékére. Az eddig elvégzett kutatások szerint, Putnok és Dubicsány között, a 26-os fő út mellett az 1848-49-es szabadságharc idejében keletkezett tömegsír létezik, ahol az elesett magyar és orosz katonák közös sírhelyben nyugszanak. A tömegsírt Kucsera István putnoki sírkőkészítő, valamint Ráczi István kopjafája jelöli, szimbolizálja – közvetlen a fő út mellett elhelyezve. A huszár bandériumhoz csatlakoztak a sajómercsei Érsekudvar lovasai is, akik kis termetű, Hucul lovaikkal tették meg a hosszú utat.

Embernek, lónak egyaránt jól esett már a pihenés. A nap égető melege megviselte lovast és lovasát. Egy rövid kis pihenőt követően a bandérium parancsnoka, Varga Gábor ózdi hagyomány-őrző, huszárfőhadnagy a sortűz és a tiszteletadást követően, koszorút helyezett el az emlékműnél. A koszorúzást követően Dubicsány község pihenőparkjában Susányi Gábor a település polgármestere bográcsgulyással és ásványvízzel fogadta a vendégeket, ahol köszöntötte Varga Gábor ózdi hagyományőrző huszárfőhadnagyot, valamint a felvidékről érkező Jeriga Imrét, a Rimaszécsi lovasklub parancsnokát.

A háromnapos Görgey emléktúra a falu határában, az egykori csatatéren lovas és harcászati bemutatókkal ért véget. A dubicsányi önkormányzat a jeltelen sírt 1977. október 23-án jelölte meg, a már említett sírkővel és kopjafával.

Tamás István

Comments are closed