A Fidesz munkatáborai

2011 július 19 8:11 de.8 hozzászólás
Kényszermunka a kanadai első világháborús Otter Creek internáló táborban (1916)

Hihetetlennek tűnhet, hogy egy Európai Uniós tagállam kormánya a Viktóriánus Angliához, vagy éppen egy háborús szükségállapotban lévő országhoz hasonlító kényszermunka programot készített el, mely alapvetően bűnügyként kezeli a munkanélküliséget. A Fidesz-KDNP pontosan ezt tette a nyári szünet előtti utolsó napokban, bár cinikusan közmunka programnak nevezték az állami munkatáborokat létrehozó intézkedést.

Pontosan mi is történt Magyarországon? A Fidesz-KDNP megszorításai között található egy olyan intézkedés, mely kilenc hónapról három hónapra csökkenti a munkanélküli segélyt, illetve az álláskeresési járandékot. Ezt követően csak úgy kaphat a munkanélküli állampolgár bármilyen anyagi ellátást, ha részt vesz a kormány közmunka programjában és hajlandó otthonától akár három órát vonatozni, konténerekben lakni, miközben gigantikus állami beruházásokon dolgozik többezer egyéb munkással együtt, a minimálbérnél is jóval alacsonyabb összegért. És pontosan hogyan néz ki az e féle állami munkatábor? A munkások konténerekben laknak és a nyugdíjból visszaráncigált, felfegyverzett rendőrök monitorozzák őket. A minimálbér legfejebb 60 százalékat kapják a képzett munkások, a képzetlenek pedig csupán 40 százalékát. Az egyik első nagy állami beruházás melyre közmunkásokat használnak és munkatáborokat építenek az új debreceni stadion lehet. Az előzetes számítások szerint a stadion felépítéséhez négy ezer közmunkásra lesz szükség. Emberjogi szemszögből nézve katasztrófális a kormány döntése, de a fiszkálisan konzervatívok is felfigyelhetnének arra, hogy gazdasági szempontból sincs mögötte sok ráció, hiszen rendkivül költséges lehet egy munkatábor felépítése és üzemeltetése, különösen akkor ha a projekt után mindezt úgy is le kell bontani.

Amikor kb. 570 ezer magyar állampolgár keres állást, miközben csupán 50 ezer betöltetlen bejelentett állás létezik ma Magyarországon, nem kéne egyből munkakerülőként kezelni azt aki három hónap után is munkanélküli. A közmunka program pedig csak akkor lenne valóban közmunka, ha a munkanélküli segély mellett tennék ezt lehetővé azok számára akik élni kivánnak ezzel a lehetőséggel.

Egyre többen felszólalnak a közmunka program ellen, köztük olyan értelmiségiek mint Vásárhelyi Mária szociológus, Szuhay Péter antropológus, Ladányi János szociológus és Iványi Gábor metodista lelkész. Közösen írtak tiltakozó levelet a tudósok egy csoportja, melyben munkaszolgálatnak nevezték a kormány programját.

„Mély megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a parlamenti többség, minden korábbi szakmai érvelés és emberjogi tiltakozás ellenére, elfogadta a munkanélküli segélyre szorulók közmunkára és munkatáborokba kényszerítését lehetővé tevő törvényt. Hatékony térségfejlesztési projektek és a munkaerőpiacra való visszavezetést célzó, az érintettek képzését is magában foglaló, valóságos közmunkaprogramok nélkül ez az intézkedés teljesen nyilvánvalóan csak roma- és szegényellenes hecckampányként és az érintettek megalázását célzó, rendkívül káros és költséges akcióként értelmezhető. Azon túl, hogy szolidaritásunkat szeretnénk kinyilvánítani a törvény által megalázottakkal, szégyenkezésünknek kívánunk hangot adni, hogy mindez ebben az országban ismét megtörténhetett. Követeljük a törvény visszavonását”–áll a kilenc értelmiségi által írott tiltakozó levélben.

Kár, hogy éppen egy olyan egyházat szüntet be a Fidesz, melynek bátor, szókimondó lelkésze az ismert egyházi vezetők közül szinte egyedül szólal fel a szociálisan igazságtalan intézkedés ellen. Amikor néhány év, vagy rosszabb esetben néhány évtized múlva hivatalos bocsánatkérést és esetleg kárpótlást ajánl fel egy új magyar kormány a meghurcoltaknak, a kényszermunka program áldozatainak, Iványi Gáborról mindenki tudni fogja, hogy még a munkatáborok létrehozása előtt elmondta, hogy milyen mértékű igazságtalanságot, az emberi jogok összetiprását tesz lehetővé a törvény. Sajnos ugyanezt nem mondhatjuk majd el a kormánypárttal és azonbelül a KDNP-vel közeli kapcsolatokat ápoló egyházakról, melyek a kormány „jóvoltából” érkező kiváltságokat elfogadják, a szociálisan igazságtalan politikájukat pedig szégyenteljes néma csendben figyelik.  

8 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Bevezették már a munkatábort vagy nem? Vagy ez iscsak egy terv csupán, amiről előre ír a Népszva és a Népszabadság? Mellesleg, Kanadában is, ha valaki munkanélküli, havonta kell jelentkeznie és bizonyitani, hogy NEM talált munkát, bár keresett.Ezzel kontrolálják, hogy az illető akar e dolgozmi vagy nem? S csak ebben az esetben folytatják a segélyt.
    Ahogy az USA-ban a munkanélküliek többsége afrikai fekete, így Magyarországon is a többség roma származású, kiknek sem iskolázottságuk, sem szakmájuk nincs.
    Amíg a gyáripar létezett az USA-ban vagy Magyarországon, soknak ott sikerült munkát kapniuk. Ma már sajnos, erre nincs lehetőség. Az USA tönkszélén áll adóságai miatt, hogy fedezni tudja az állam költségeit, többekközött a munknélküli segély bázisát..
    Magyar viszonylagban a tervezett közmunka, adna PÉNZT a munkásnak és élelmet , hogy élni tudjon. Esetleg a közmunka hasznára is válna az országnak.
    Minden nézőpont kérdése, ki hogy ÁLLITJA be a híreket……..

  • Tisztelt szerkesztöség…!

    Köszönöm szépen Önöknek azokat a derüs perceket, amelyet a „Fidesz munkatáborai” címü írásuk olvasása okozott számomra. Ritkán olvasni az igazságtól ennyire elrugaszkodott publikációt, s ugyancsak ritkán talál manaps´g az ember olyan dillettáns szerkesztöséget, amely egy ilyen ízléstelen abszurditást megenged magának a „mü” leközlésével.Ha van még Önökben egy szemernyi tisztesség (amit természetesen feltételezek), elküldenének egy komoly munkatársat Magyarországra, hogy a helyszínen tájékozódjon a valós helyzetröl.

    Feltétel persze, hogy a kollégát ne Ádám Kristófnak hívják.

  • Az cikk valótlanságot állít!!!

  • P.S.:

    Ha Szerkesztő Úr felüti a Magyar Közlöny elébb hivatkozott számát, okvetlen olvassa el a 2011. évi C. törvényt is „A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról”, (25102 oldal).

    Iványi Gáborról meg ennyit: állítólag metodista lekész, de nincs teológusi diplomája, (csak az abszolutóriumig jutott el). Viszont lelkes liberális politikus…

    http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=i239

    Üdvözlettel:

    T.J.

  • Klinkö Lászlö

    Nem tudom mennyi időt töltött az elmúlt évtizedekben Magyarországon a „Fidesz munkatáborai” cimű förmedvény irója, de számomra igen gyanús, hogy az ihletét valamelyik hazai liberális laptól, vagy elvtársától kapta.
    Évtizedekkel ezelőtt (itt a 1948-utáni kommunista hatalomra gondolok) is megvolt a közmunka intézménye, akkor utcát kellett tisztitani, havat lapátolni, stb. Persze azóta (köszönhetjük a dicső komcsi rendszernek) a közmunka intézménye átváltozott, hiszen ki akar dolgozni ha a lovettát munka nélkül is megkaphatja, különösen ha kitermel egy tucat gyermeket, fele félhülye…misem természetesebb, hogy szerzőnk ezek segitségére siet, hiszen ha ezek az emberek rájönnek, hogy becsületes munkától sem esik le a gyűrű az ujjukról, még majd nem fognak az általa támogatott pártra szavazni.
    Szerintem azok, akik igazán akarnak dolgozni és nem ingyen élni, nem fogják zokon venni a közmunkát. Aki akar dolgozni, annak az állam köteles munkát biztositani, normálisan fizetni.
    A közmunka ne legyen senkinek életcélja, mint ahogy a „minimál bér” sem az.Legyen mindenkinek ambiciója, hogy javitson életszinvonalán. „Ha ló nincs szamár is jó” mondja a közmondás, ha a közmunka kenyeret tesz az asztalra ideiglenesen, akkor csináljuk a közmunkát.
    Sajnos én nem tudom azt irni, hogy számomra „derűs perceket” jelentett a szerző…én nem tudok derülni szemenszedett hazugságokat olvasván. Ez a cikk nem más mint Magyarország ellenes propaganda.

    üdvözlettel

    Klinkó László

  • Hasznos munka kellene az érintetteknek nem stadion, és persze nem ennyi bérért.
    Erről az egészről megalomániás állatok jutnak eszembe.

  • Én vagyok nyűgözve, azt kell mondani. Tényleg nem gyakran találkozom a blog, ami minden nevelő és szórakoztató, és hadd tájékoztatja Önt, hogy megvan találta a szöget a fején. A koncepció kiemelkedő, a nehézség az egy dolog, hogy nem elegendő az emberek beszélnek intelligensen kb. Én nagyon boldog, hogy belebotlottam ez alatt az én keresnek valamit ezzel.

  • Nandrolone 200 mg
    2013 február 14
    7:21 de.

    Most lebuktál!
    Te egy kínaí fordítóprogram vagy !!