Kanadai kánikula – rekorddöntő hőség Ontarioban és Québecben

2011 július 21 12:57 du. Kanadai kánikula – rekorddöntő hőség Ontarioban és Québecben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Napozás az ottawai Westboro Beach-en (Kép: C. Adam)

A dél-Ontario-i Windsorban 39 fokos kánikukát várnak, Torontóban 38 fokos hőséget prognosztizáltak, miközben Ottawában és Montreálban 34 fok lesz a nappali maximum. Québec és Ontario tartomány déli vidékein mindenhol hőségriasztás van érvényben. A rendkivül magas páratartalomnak köszönhetően Ottawában a reggel 9-kor mért 26 fok 35 foknak felelt meg, az Environment Canada meteorológus szerint. Torontóban 30 fokos kánikulára ébredtek a helyiek, mely a pára miatt 42 foknak felelt meg. Délben már a 46 fokos humidexet is meghaladta Torontóban a hőérzék. A maximál hőérzék délutánra dél-Ontarioban és délnyugat Québecben mindenhol 50 fok körül lesz.

A hét elején Winnipegben és a préri tartományokban volt elviselhetetlen a hőség. A manitobai fővárosban kedden 34,4 fokot mértek, Reginában pedig 31,9 fokos kánikula volt, bár mind két városban szárazabb, alacsonyabb páratartalmú a nyári időjárás, így a humidex sem emelkedik túlságosan.

Ontarioban és Québecben az éjszakára sem várható lehűlés. A kanadai fővárosban ma este legfeljebb 24 fokra megy le a hőmérséklet, Montreálban pedig rendkivül magas páratartalommal párosul az éjjel várható 23 fok.

Dél-Ontarioban és dél-Québecben 26 fok körül mozog az átlag nappali maximum hőmérséklet Július közepén, illetve a hónap második felében, este pedig a 16 fok körüli minimum lenne a szezonális normál. Dave Phillips klimatológus azonban elmondta, hogy még legalább tíz napig tart az áltagnál magasabb hőmérséklet és ez az előrejelzés a Prince Edward sziget és Alberta közti régiókra vonatkozik.

Tags:

Comments are closed