Megszűnik a Magyar Kultúra Alapítvány

2011 július 25 8:54 de.2 hozzászólás

A Magyar Kultúra Alapítvány székháza a Budai Várban

 Az 1141/2011. (V. 12.) Kormányhatározat miatt, folyamatban van a Magyar Kultúra Alapítvány jogutód nélküli megszüntetése. Az alapítványi tulajdonban lévő, Szentháromság tér 6. szám alatti épület állami tulajdonba kerül, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez csatolják. Reménység szerint ez a szervezet folytatja az elmúlt 19 évi alapítványi munka gazdag programjának egy részét. Az MKA otthont adott a Panorama Világklub nevű non-profit szervezetnek, mely összefogta a Magyarországra visszatelepült egykor nyugati országokban élő magyar emigránsokat. A Világklub 2004-ben jött létre az MKA és az American Hungarian Panorama című magazin égisze alatt.

A klub koordinátorát, Bába Szilviát, illetve az MKA értékesítési vezetőjét nem veszik át az MKA megszüntetése után, így a Világklub jövője felett is nagy kérdőjel lebeg.

Az MKA budavári székháza 1904-ben épült és eredetileg pénzügyminisztériumként szolgált. Az épület alatt fut a budai labirintus és az 1944-es német megszállás idején a székházon keresztül, illetve az alatti lévő alagút rendszeren át menekült Kállay Miklós miniszterelnök a Várpalotába. Komoly károkat szenvedett az épület a II. Világháború alatt és 1948-as helyreállítása során kissé letisztult stílusú konstrukció jött létre. Az ötvenes években a Tanfolyamellátó Nemzeti Vállalat vette át az épületet, aztán a Budapesti Mûszaki Egyetem Diákotthona lett belőle.

2 hozzászólás

  • „Az épület alatt fut a budai labirintus és az 1944-es német megszállás idején a székházon keresztül, illetve az alatti lévő alagút rendszeren át menekült Kállay Miklós miniszterelnök a Várpalotába.”

    Emiatt nézte ki magának bizonyos valaki, akinek az állami tulajdonba vétel jelenti a saját befektetés nélküli birtokba vételt az ingatlan saját célú megszerzésére. Patinás, hatalmas épület, kiváló helyen, a több irányú felszíni és föld alatti menekülési útvonal biztosítva.
    Akinek rendszeres és irtózatos félelmei vannak, látszólag biztonságban érezheti magát. Mi kell még? Az épületben minden együtt lesz, aminek tudata oldja a félelmet. Csupán a démonok rút szárnyalása törheti meg az idilli állapotot.

  • Bencsics Klára

    Itt még én is felolvastam 2006 oktoberében!