Vitát okozott egy katolikus csoport részvétele az ottawai meleg felvonuláson

2011 július 28 3:17 du.1 comment
Az ottawai Szent József Egyházközség

Az Ottawai Egyetemen bejegyzett Gay Catholics, Christians and Allies (GCCA) nevű csoport idén is részt vesz az augusztus 28-ai meleg felvonuláson a kanadai fővárosban és az utcai megmozdulás után a St. Joseph’s római katolikus egyházközségben rendeznek a felvonulók részére egy fogadást. Az egyházközségben rendezett fogadás vitát váltott ki a fundamentalista LifeSiteNews nevű hírportálon, ahol jelezték, hogy szerintük a katolikus egyházi tanítás a homoszexuális emberek elfogadásáról beszél, azonban „semmilyen körülmények között sem lehet homoszexuális cselekedeteket jóváhagyni.” A honlap szerkesztői feljelentést tettek a St. Joseph’s Egyházközség ellen Terrence Prendergast püspöknél és a lap olvasóit is erre buzdítják.

A jobboldali olvasók és blogosok az ottawai templomot már tavaly is feljelentették, néhányan idén felháborodásuknak adtak hangot, hiszen a püspök tavaly sem szolította fel az egyházközséget a meleg felvonulásról szóló online meghívás eltávolítására.

A GCCA meghívója szerint nincsen semmi ellentmondás aközött, hogy valaki nyiltan meleg és egyben hívő katolikus, vagy keresztény. „Azt üzenjük a felvonulás résztvevőinek, hogy élhetünk integritással és hittel, bárki lehet egyben meleg és mélyen spirituális. Hisszük, hogy Krisztus asztalánál mindenki számára van hely”-áll a GCCA közleményében.

Az ottawai St. Joseph’s Egyházközséget 1856-ban alapította az Oblátus szerzetesrend és azóta is a rend tagjai vezetik a templom lelkipásztori tevékenységét. A jelenlegi plébános Andy Boyer atya, az Obláció Lacombe tartományának egykori provinciálisa. Az egyházközség küldetése a szegények és a társadalom által marginalizált csoportok felkarolása. Hétfőtől péntekig délután öt órától ingyen vacsorát osztanak ki a rászorulóknak és átlagosan napi 150-en veszik igénybe ezt a szociális szolgáltatást. Napközben pedig külön otthont tartanak fenn a nők, fiatal anyák és gyermekeik számára, ahol ingyen reggelivel és főtt ebéddel várják hétköznap a hátrányos helyzetűeket, függetlenül a vallási hovátartozástól.

„A Szent József Egyháközség egy élő tanuja Krisztusnak a belvárosban és hírdeti a jó hírt a szegényeknek. Ez egy befogadó közösség, mely a kenyér megtörésével és Isten szeretetére emlékezve táplálja hitét. Közösségünket a Szentlélek vezeti hitéletében és ösztönzi az egyéni talentumok kibontakozását. A Szent József Egyházközség egy szolgáló közösség, mely népének igényeit szolgálja és szolidaritást vállal a szegényekkel és marginalizáltakkal”-áll az egyházközség honlapján.

1 Comment

  • A melegeknek valóban van helye Krisztus asztalánál. – Ha a jobboldali tiltakozók az eltérő, természetellenesnek tartott szokásaik, életvitelük miatt távolítanák el a homoszexuálisokat a katolikus és egyéb keresztény egyházakból, akkor logikájuk mentén, a cölibátust gyakorló papsággal is ugyanezt kellene tenniük (az ugyanis legalább annyira természetellenes, mint a homoszexualitás.)