„Kanada áll a legközelebb a szívemhez”–Művészportré Pirner Alma előadóművésszel

2011 augusztus 17 9:17 de. „Kanada áll a legközelebb a szívemhez”–Művészportré Pirner Alma előadóművésszel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Pirner Alma

Újra Kanadába készül a világbajnok showtáncos Pirner Alma, aki már többször is meghódította a kanadai közönséget. Legutóbbi tengerentúli turnéján világsztárnak kijáró ovációval ünnepelték a magyar előadóművészt.  2006 – ban első helyezést ért el a Miss Nude Canada sztriptíz világbajnokságon. Számos női és férfimagazin címlaplányaként, már nemzetközi ismeretségre tett szert. Tevékenységére jellemző a rúdtánc, valamint a fitnesz  olyanszintre történő fejlesztése, amely világszínvonalú és egyedülálló. Alma minden vágya, hogy olimpiai sportág legyen a rúdtánc. Produkcióival már bejárta Európa jelentősebb országait. Nemcsak művelője, de oktatója is egyben az egyre több követőre találó táncos produkcióknak.
A művésznővel Tamás István, a Kanadai Magyar Hírlap magyarországi szerzője, tudóstója beszélgetett.

Mióta foglalkozol rúdtánccal és a fitnesszel, hány éve vagy a szakmában?
Már tizenhárom éve vagyok színpadon különféle produkciókkal, és 2003-ban alapítottam első Táncstúdiómat Budapesten, amiből most már három is található a fővárosban. Alternatív mozgás stúdióként működünk, ahol több mint tizenötféle óratípusból választhatnak az érdeklődők, melynek valamilyen módon köze van a rúdtánchoz vagy a légtornához.

Számos követőd akadt, aki nálad tanult, illetve napjainkban is tanul. Mennyi munkád, energiád fekszik abban, hogy ezt a táncot elfogadják, megismerjék, és ami fontos, hogy meg is szeressék?
Rengeteg munka. Az elmúlt nyolc évemet teljesen rááldoztam a tanításra, különféle óratípusok, rendszerek megalkotására, kitalálására. Napi tizennégy órát tevékenykedem a cégben, emellett pedig saját fellépéseimmel is foglakozom természetesen, rengeteget utazom.

Több Európai országban, nagyvárosban léptél már fel. Megosztanád az olvasókkal az itt tapasztalt élményeidet?
– Kanada áll a legközelebb a szívemhez, mert ott tettem szert ebben a szakmában a legnagyobb hírnévre a Világbajnokság megnyerésével 2006-2007-ben. Azóta számtalanszor megfordultam ott, rengeteg ember szeret, látogatják a fellépéseimet, és ez nagyon jó érzés. Tartozom is nekik azzal, hogy minden turném alkalmával valami újat és meglepőt láthatnak tőlem.

Kanadán kívül, hol lépsz még fel szívesen?
– Ausztrália a másik hely, ami nagy kedvencem, oda minden évben visszatérek, és imádok a télből a nyárba menni. Európában legtöbbet Németországban lépek fel, de imádom Párizst is, a maga letisztult eleganciájával. Egy szóval mindenhol otthon vagyok!

Kanadába mondhatom nyugodtan, hogy már szinte hazajársz. Most milyen produkciókkal készülsz a tengerentúlra?
Két légtornász szám lesz látható a Montreál Burlesque Festival nemzetközi gáláján tőlem, egy karikás szám a levegőben, és egy selyem anyagon történő akrobatika, amivel a Világbajnokságot is megnyertem.

Akik szeretik ezt a műfajt, azok tudják, hogy magas színvonalat produkálsz, minden egyes fellépésed alkalmával. Nehéz mindig újabbnál, újabb műsorszámokat betanulni?

Nehéz és fárasztó, de ez visz előre, ettől tudok tizenhárom év után is úgy színpadra állni, hogy adni szeretnék a közönségnek. Fontos, hogy élmény számba menjenek produkcióim. Ezért nem unom meg soha, mert mindig készülök, tanulok, fejlődöm. Napi szinten foglalkozom még ennyi év után is azzal, hogy meg tudjak újulni, és felül tudjam múlni önmagamat.

Mennyi erotikát engedsz meg egy – egy fellépésed alkalmával, és mi az, amit megmutatsz magadból?
– Ez egy jó kérdés, de tudnod kell, hogy legtöbbször a hagyományos burlesque szabályaihoz tartva magam mellbimbó díszig és tangáig vetkőzőm. Szeretem az erotikát is ízlésesen tálalni, és ez legalább olyan fontos, hogy a nőknek is annyira tetsszen, amit csinálok, mint a férfiaknak.

Említetted, hogy szeretnéd, ha olimpiai szám lenne a rúdtánc. Ennek érdekében vannak már közölhető fejlemények?

Több Világszervezet harcol az elismerésért, de az út még nagyon hosszú. Azonban úgy érzem, minden egyes Világbajnoksággal közelebb kerülünk a célhoz. Idén például minket ért a megtiszteltetés, és Budapest ad helyet október 1.-én a World Pole Sport&Fitness Championship-nek, ami egy igazán innovatív verseny lesz, először lépnek színpadra férfiak és duók is a női versenyzők mellett. Magyarországon több sportegyesület és szövetség is mellénk állt, mint pl. a Magyar Légtornász Egyesület és a Magyar Torna Szövetség, ami nagy előre lépés abban, hogy elfogadtassuk a rúdtánc sport értékét.

Számomra is furcsapárosítás a siker és a kudarc, de mégis megkérdezem most tőled, Te, hogyan viseled el ezeket?
Semmit nem élek meg kudarcként, mindenből tanulok, ha nem úgy sikerül, ahogy elterveztem. Mindenből lehet építkezni, csak felfogás kérdése.

Szép, csinos nő vagy, aki biztosan naponta kap a rajongóitól levelet, telefont. Ezeket hogyan tudod kezelni?

Szerencsére nagyon jól, legtöbbször kedvesek és udvariasak a megkeresések, és nem tolakodók. Szeretem tartani a kapcsolatot a rajongóimmal, hiszen nekik is köszönhető, hogy ott tartok ma, ahol tartok.

Mik a terveid a jövőre nézve. Van esetleg olyan álmod, amit mindenképpen szeretnél, ha megvalósulna?
Tudod a legnagyobb álmom, hogy ezt a Dollhouse Birodalmat, amit Magyarországon felépítettem, meg tudjam tenni más országban/országokban is…                                                                                                          

Tamás István

Comments are closed