Készülnek Jack Layton állami temetésére

2011 augusztus 24 9:48 de.2 hozzászólás

Jack Layton (1950-2011)

Stephen Harper miniszterelnök felajánlotta Jack Layton családjának, hogy állami temetést szerveznek az Új Demokrata Párt néhai vezetőjének tiszteletére. A Layton család köszönettel elfogadta Harper ajánlatát és szerda délutántól csütörtök reggelig a parlamentben helyezik el Layton koporsóját és lehetőséget adnak arra, hogy a kanadai lakosság is utolsó búcsút vegyen a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjétől.

Kocsival hozzák Torontóból Ottawába Layton koporsóját szerda délelőtt és a sofőr a Highway of Heroes (Hősök Országútja) nevű autoroute szakaszon keresztül érkezik a fővárosba. Délelőtt érkezik Ottawába Layton koporsója és először családja, aztán David Johnston főkormányzó rója le kegyeletét. Érkezésekor a parlament béketornyán lévő harang tizenötször fog megszólalni. Jack Layton koporsóját az RCMP királyi lovasrendőrség Ed Broadbent, az NDP egykori ikonikus vezetője jelenlétében helyezi el a parlament rotundájában. Legalább 54 NDP képviselő előre jelezte, hogy a parlamentben lesz Jack Layton földimaradványainak megérkezésekor. A parlament Centre Block épülete sötétedésig nyítva marad a kanadaiak számára.

Pénteken szállítják vissza Layton koporsóját Torontóba és a Városházán helyezik el. Szombaton kerül sor az állami temetésre, a Roy Thomson Hall dísztermében.

A kanadai Örökségi Minisztérium szervezi az ország állami temetéseit. Utoljára 2009 júniusában került sor állami temetésre, amikor Romeo LeBlanc egykori főkormányzótól búcsúzott a kanadai nép. Az ország első állami temetése 1868-ban történt–a konföderació utáni első évben–Thomas D’Arcy McGee újságíró és kanadai gondolkodó halála után.

Tags: