Québec új jobbközép pártja az angol feliratokat és üzleteket támadja

2011 augusztus 30 11:33 de.1 comment
Francois Legault

Túl sok az angol felirat Montreál utcáin és itt az ideje, hogy a québeci nyelvrendőrség (másnéven az Office Québécois de la Langue Française) erőteljesebben lépjen fel az angolul működő és hírdető üzletek és cégek ellen. François Legault, a Coalition pour l’avenir du Québec nevű alakulat elnöke szerint a québeci üzleti világ nyelve a francia. „Minden québeci felelőssége, hogy az üzleti tranzakciók nyelve a francia maradjon”–mondta Legault, a szeparista Parti Québécois egykori minisztere, akinek szervezete a következő hónapok során alakul át párttá. A nyelvrendőrségre való hivatkozással és az angol cégek elleni fellépéssel Legault minden bizonnyal a francia többségű választpolgárokat kivánja megszólítani és a Parti Québécois-tól, a legnagyobb ellenzéki párrtól, próbálja el szívni a puha nacionalista, de nem szeparatista szavazókat.

A legutóbbi felmérések szerint Legault jobboldali koaliciója a legnépszerűbb párt Québecben, jó eséllyel indulhat a legkésőbb 2013-ban esedékes tartományi választáson. A Léger Marketing augusztusi felmérése szerint, a québeci lakosság 31 százaléka szavazna Legault pártjára. Ehhez képest a kormányzó liberális pártra 27 százalék voksolna, a PQ-ra pedig csupán 16 százalék.

A nyelvtörvények betartása, esetleges szigorítása mellett, Legault a bevándorlók számát is csökkentené, mivel szerinte többnyire az angol közösségeket érősítik Montreálban, nem pedig a francia lakosságot. Legault tervei szerint 45 ezerre csökkentené az évente érkező bevándorlók számát. 2010-ben összesen 54 ezer bevándorló telepedett le a francia többségű tartományba.

A Kanadai Statisztikai Hivatal adatai azonban azt mutatják, hogy egyre több nem francia anyanyelvű bevándorló beszél valamelyest franciául amikor a tartományba érkezik. A Statistics Canada szerint a franciául beszélő bevándorlók aránya a 65 százalékot is meghaladja, miközben 2006-ban 57 százalékon állt ez az arány.

A Léger felmérés szerint ismét mélyponton a szeparatizmust támogatók száma. A québeci lakosság 56 százaléka nemmel szavazna ha „ma” kerülne sor a leszakadásról szóló referendumra.

Tags:

1 Comment