Az autógyártók szakszervezete támogatja a liberális-új demokrata egyesítést

2011 szeptember 4 6:05 du. Az autógyártók szakszervezete támogatja a liberális-új demokrata egyesítést bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanada egyik legnagyobb és legbefolyásosabb szakszervezete, a Canadian Auto Workers (CAW), támogatja az Új Demokrata Párt (NDP) és a Liberális Párt egyesülését. Pat Martin, az NDP parlamenti képviselője és potenciális pártelnök-jelölt a héten dobta be a baloldali fúzió ötletét, jelezve hogy indulni fog a pártelnök választáson, amennyiben a párt vezetése nem fontolja meg a lehetőséget.

Ken Lewenza, a CAW elnöke, levélben értesítette Martin-t, hogy támogatja törekvését, mondván, hogy „számos stratégiai érdek” szól az egyesülés mellett.” Lewenza szerint a Canadian Alliance és a Progresszív Konzervatív Párt fúziója óta egyértelművé vált, hogy a baloldalon is egységre lesz szükség.

Azonban nincsen egyetértés a párton belül arról a kényes kérdésről, hogy pontosan milyen szerepet játszhatnak a szakszervezetek a következő (előreláthatóan 2012 januárja és márciusa között megrendezésre kerülő) pártelnöki választáson. Az utolsó, 2003-as pártelnöki vokson a szakszervezetek a szavazó párttagok 25 százalékát delegálhatták a kongresszuson. Thomas Mulcair, az egyik frontrunner-nek tartott potenciális pártelnök-jelölt ellenzi a szakszervezetek kiemelt szerepét és ennek valószinű pragmatikus okai is vannak. Mivel az NDP québeci lendülete meglehetősen új fejlemény, még kicsi a québeci párttagság és a francia tartomány szakszervezetei sem játszottak fontos szerepet a baloldali párton belül. Az is lehet, hogy Mulcair liberális párti múltja miatt (Jean Charest québeci kormányfő egykori fejlesztési minisztere volt) is inkább középpárti irányba húzná az NDP-t.

Brian Topp, a párt administratív elnöke és az egyik potenciális pártelnök-jelölt azonban jelezte, hogy nem ért egyet Mulcair-rel és tovább szeretné „építeni a munkás mozgalommal kötött stratégiai szövetséget.”

Tags:

Comments are closed