A Fidesz támogatottsága szárnyal és népszerű a párt gazdaságpolitikája

2011 szeptember 15 10:04 de.5 hozzászólás

A többé-kevésbé nyíltan kormánypárti Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint ismét kétharmadot nyerne a Fidesz ha „ma” lennének választások, a Jobbik megelőzte az MSZP-t, a Lehet Más a Politika (LMP) be se jutna a parlamentbe és az emberek pedig lelkesen támogatják a Fidesz háborús retorikából álló gazdaságpolitikáját. „A hazai demokrácia elmúlt húsz évéből aligha emlékezhetünk olyan parlamenti ciklusra, amikor a kormánytöbbség a negyedik országgyűlési ülésszakig meg tudta tartani előnyét politika ellenfeleivel szemben”–áll a Nézőpont „Nincs alternativa” címet viselő közleményében.

A Nézőpont adatai szerint, az összes megkérdezett körében jelenleg 41 százalékon áll a Fidesz, a Jobbik pedig második helyre került 10 százalékos támogatottsággal. Az MSZP-re a lakosság 9 százaléka szavazna, az LMP-re pedig csupán 3 százalék. A lakosság 37 százaléka egyéb pártra szavazna, egyáltalán nem szavazna, vagy talán a fideszes kötődésű közvéleménycégnek inkább nem válaszolt.

„A Fidesz-KDNP magas támogatottságát magyarázhatja az is, hogy táborában nem csupán az ideológiai kötődés erős, de nincs a kormánypártokén kívüli alternatív gazdaságpolitika, amiben az emberek többsége bízhatna. A kormány is igyekszik kommunikációjában tudatosítani a válság létét, aminek hatásait az emberek saját bőrükön is érezhetik mindennapjaikban”–írja a Nézőpont és amihez még hozzá lehetne tenni, hogy nem csak a 16 százalékos egykulcsos jövedelem adó kudarca és a többszáz milliárdos költségvetési lyuk betömését hivatott megszorítások miatt érzik saját bőrükön a válságot az emberek, hanem azért is mert a Fidesz a jobb módú devizahiteleseket érintő végtörlesztési terve kiverte az osztrák kormánynál a biztosítékot és bizonyosan megtámadják az intézkedést az európai és a magyar biróságokon. Amennyiben sikeresek lesznek a jogi lépések, új többszáz milliárdos lyuk keletkezik a magyar költségvetésben, amit csak újabb megszorításokkal lehetne betömni.

De a Nézőpont Intézet szerencsére kiderítette, hogy még a szocialista szavazók is ellenzik a korábbi MSZP-SZDSZ kormány megszorításait és ők is a Fidesz kormány adókat csökkentő, cseppet sem megszorító politikáját támogatják. „Az államadósság csökkentéssel párhuzamos növekedésorientált gazdaságpolitika meglepően magas támogatást élvezhet (…) Az MSZP szimpatizánsainak fele a korábbi baloldali kormányok megszorító politikájával szemben ma inkább az adócsökkentést tartja fontosabbnak.”

Tehát elégedett a lakosság.”A kormányzati prioritások jórészt megegyeznek a lakosság igényeivel”–írja a Nézőpont, talán ezért sincs értelem annak, hogy a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), illetve a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) szeptember 29-én megtarthassák D-Nap elnevezésű tüntetésüket a budapesti Clark Ádám téren, ahol a rendezvényt betíltó hatóságok szerint akadályozná a nép forgalmat.

Ha ehhez hasonló közvélemény-kutatási adatok jelennek meg egészen 2014-ig, nehogy majd megint csúnya meglepetés legyen a Fidesz számára a következő parlamenti választás.

5 hozzászólás

  • Hanyinger, ha ezzel elegedett a lakossag meg is erdemli azt ami majd ezutan jon! Hitler kispista volt Orbanhoz kepest! Hajra magyarok, tamogassatok csak aztan egyetek meg amit foztetek.

  • Georgina Bojana

    „Elégedett a lakosság”. Jó ezt olvasni. De akinek füle van, az teljesen mást hallhat a piacokon, vonaton, villamoson, étteremben. Akinek szeme van, az látja, hogy alig van vásárlóerő…
    A hetvenes-nyolcvanas években az éttermekben voltak vendégek, volt hangulat! Most? Szépen megterített asztalok, s a pincérek egymást nézik. Igen. Patinás éttermek, kávézók – üresen… Mit jelez? Nincs pénz! Miről szól az életünk? Otthonra megrendeljük a pizzát (jó esetben!) és nézzük a tévét… S, közben hízunk, mert ha nem pizza, akkor otthon főzött krumplipaprikás nokedlival, tésztával. S, még jó, ha ez van. Istenemre mondom, hálásak lehetünk. Sok családnak nincs. Vagy esznek, vagy számlát fizetnek. Nem sírok, nem lázítok. Ez van. Nekem szemet is adott az Isten, de olyat, hogy látok is vele. A füleim sem diszlenek a fejem két oldalán, de meghallom a jaj-szavakat…
    Miért kell ennek így lennie? Miért?
    *
    S, mégis építik, építik a bevásárló központokat. Saját maguk alatt vágják a fát. Ott van például Kispest. Van ugye a Határ útnál az Europark, az OBI… pár villamos megállónyira a kispesti piac, mellette a volt Skála Áruház. No, most építettek egy ÓÓÓÓÓriási bevásárló központot, a KÖKIN… Kőbánya-Kispest vonatmegállónál. Akkora, de akkora, hogy görkorcsolyát kellene osztogatni a bejáratánál. Ősszel nyitják meg.
    S, mi lesz a fentebb említett üzletekkel?
    Hja, a legszebb az egészben, hogy a kispesti piacnál a Skála előtt még mindig ott „díszlik” egy hatalmas gödör. Valamikor valakik kibányászták, benne van a talajvíz, időnként bűzlik is, el van kerítve.
    SZÉP!
    Ezt nem tudják megoldani, de építkezni azt igen… még tovább…
    A piacon régebben alig lehetett lépni a tömegtől, különösen hétvégenként. Most? Szép az áru, nincsenek vevők… Miért is?
    Mert ott húzzuk meg a nadrágunk szíjját, ahol lehet. A koszton.
    Kik lesznek az új bevásárló központban? Nézelődők. Vásárlók nem.
    Nézni kellene, de meglátni a gondokat, problémákat. Hallani, de nemcsak az okoskodókat, de a valódi gondokkal küszködők jajgatásait.
    *
    No, amit a Svájci Frank-kal művelnek, helyesebben a „Franc”-hitelt felvevők „megsegítésén”. Hány napot, órát, hónapot elfecséreltek már? Hányszor üléseztek? S, közben családok mennek tönkre. Biztos forrásból tudom, 2008 szeptemberében egy 100 százalékos rokkant ember hitelt vett fel. Könyörgött a forint hitelért. Nem kapott. Azt mondták, „vájci franc” van, ha nem kell, menjen Istennek hírével… Belefutott a szerencsétlenje. Most az akkor 3 millió felvett kölcsönéért több, mint 4 millióval tartozik az OTP-nek… annak ellenére, hogy minden hónapban fizet. Csúcs, igen.
    Miért is vette fel ezt a pénzt?
    Az öreg házát felújította. Semmi flanc. Új villanyvezetékek (áthúzás), tetőjavítás (nem csere!), vízbevezetés és egy cserépkályha felépítése. Ajtók-ablakok bepasszítása, szigetelése. Ennyi. S, fizet, minden hónapban alig él, mert nincs rá pénze, csak a számláira. Szórakozása a net, a tévé, rádió, s még boldog lehet! Van, hogy egy teljes hétig ki sem lép a házából. Mert nincs mit költenie. A boltba hetenként egyszer megy, akkor is nagyon megnézi, hogy mit vásároljon. Főleg krumplin és tésztán él, no meg a gyümölcsön, ami a kertben terem. De eltenni már nem tudja, mert drága a cukor. Tepsiben aszalja, de azt sem sokat, mert a villany is drága. Miért kell így élnie? Imádkozik, hogy a kölcsön kifizetése után még éljen pár évig, viszonylag gondtalanul…
    *
    Miért vannak ilyen vezetőink? Ausztriában miért jobb a nyögdíjasoknak? A nyögdíjukból mégis itt csináltatják a fogaikat, főleg Sopronban, Győrben. Olcsóbb. Nekik. Nekünk drága, sok a fogatlan nyugdíjas, igaz. A teába áztatott kenyeret így is meg lehet enni…
    *
    Kérdezem, miért, miért van ez így?
    *
    Orvosok? Külhonban megfizetik, itt? Vannak kórházak a csőd szélén. Tudom, tapasztalatból, idős betegnek bevittem a pelenkát. Teljes áron kellett megvennem, mert ha valaki kórházi kezelés alatt áll, a körzeti (házi) orvosa NEM írhatja fel. Mondván, a kórházban van megfelelő ellátás. Nincs. Pelenkával bajban voltak. Katétert tettek fel az idős embereknek, hogy a vizelettel ne legyen gond. Én nem engedtem. Megvásároltam a drága pelenkát, teljes áron. Bevittem. Elég volt a betegnek a többi baja, nem hiányzott volna még egy katéter is…
    Eljárás ez?!
    A kórház nem tud mit tenni, kényszerhelyzet. Ha én lennék a kórház igazgatója, én sem tudnám másként tenni.
    *
    Miért kell ennek így lennie? Miért?
    *
    Georgina Bojana

  • Te Bojana, már itt is osztod azt az észt,ami nincs? Nyugodjál meg, át fog a Fidesz-KDNP mindent úgy szervezni,hogy takarodni fognak a bebetonozott mocskos komcsi szadesz banda. Többé nem fognak a húsos fazékhoz férni,erről kezeskedünk.HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK! Te szégyentelen vén boszorkány teeeeeeeeeee

  • Judith Kopacsi

    Sütöttanap, de abba az egész ország beledöglik, az nem baj, te jómadár?

  • sutottanap

    de nem a fejedben az biztos, mert ott korom sotet van! eddig a dolgozok es adozok tobbseget a mocskos komcsik es szedeszesek tettek ki nem is a tanulatlan analfabeta fidesz-csocselek! igy aztan azoknak van elsosorban joguk a kozeleben lenni, a jobb oldalon meg a miniszterelnok sem dolgozott soha egyetlen egy napot se csak kavarja a szart mindezert a harom leggazdagabb politikus koze verekedte fel magat….hogy is van ez? errefele mindezert borton jarna, nem fizetes!