Tamás Gáspár Miklós az ottawai Carleton Egyetemen

2011 szeptember 22 10:19 de.27 hozzászólás

Provokatív és színes előadást tartott Tamás Gáspár Miklós politikai filozófus az ottawai Carleton Egyetemen szeptember 21-én. A liberális demokrácia európai hanyatlásáról szóló előadást a Centre for European Studies rendezte, a Canada-Hungary Educational Foundation közreműködésével.

TGM elmondása szerint a magyarországi rendszerváltás utáni években két millióan veszítették el állásaikat és az akkori parlamenti képviselők szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a munkanélküliek szenvedését. Az munkanélküliségről egyetlen egy vitát sem folytattak. Érdemes tudni, hogy TGM a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) parlamenti képviselője volt 1990 és 1994 között, de előadásában elmondta, hogy ma már nem tekinti magát liberálisnak. „Kénytelen voltam feladni azokat az illúziókat, melyek legközelebb álltak hozzám. Egy egész generáció keresztül esett ezen”–mondta az egykori parlamenti képviselő.

TGM szerint sokak számára Magyarorságon a szabadság egyenlő volt az igazságtalansággal, az egyenlőtlenséggel, és a cserbenhagyással. Ebből született egy olyan nosztalgiára épülő legenda, mely pozitív színekben mutatta be az egykori Kádár rendszert, egy olyan rendszert mely mindig is igazságtalan volt. De ez a nosztalgia is egy fajta ellenállás volt a nép részéről.

Sokan azt gondolták, hogy az új kapitalista rendszer nem csak hogy igazságtalan volt, hanem nem rendelkezett egy intellektuális projekttel, mely válaszokat adhatott volna a neo-konzervatív és neo-liberális politika okozta problémákra.

TGM szerint Sztálin is neo-konzervatív volt, már ami a fiszkális szigor és a büdzséket illette. 1953-ban Gerő Ernő egy politbüro gyűlésen azt mondta, hogy nem lehet tovább költekezni és terjeszkedni, nem lehet fenntartani az alacsony árakat. Nagy Imre–aki szintén jelent volt ezen a találkozón–a megszorítások és szigor ellen érvelt, különösen miközben a munkásosztály éhezett.

Tamás Gáspár Miklós szerint sokan úgy láttak, hogy az új rendszer erkölcstelen volt, mivel nem védte meg az embereket. De ezzel a problémával nem csak Magyarország kénytelen szembesülni, hanem egész Európa. „Amikor a kormányok szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem lesz teljes foglalkoztatottság, el kell dönteni, hogy ki fog élni és ki fog meghalni, kit védünk meg és kit nem”–mondta TGM, aki szerint általában a fehér, liberális középosztályt védik meg.

Ha költségvetési megszorítások vannak, el kell dönteni, hogy milyen területeket támogatnak? A Nemzetbiztonságot, vagy a marginalizált, elszegényedett lakosságot? TGM szerint egyre nagyobb a társadalomban a biológiai alapú diszkrimináció, mely jelentős részben az idősek ellen irányul. Ahogy csökkentik a nyugdíjakat, megszűnik az idősebb generációk iránti tisztelet. A betegek ellen, az mozgássérültek ellen és az idegenek ellen is diszkriminálnak. TGM elmondta, hogy ezek a jelenségek miatt lett ő radikálisan baloldali. A magyar filozófus szerint morális, erkölcsi és gazdasági krizisben élünk.

Kelet Európában a gazdasági helyzet miatt kialakult kétségbeesés és a politikai reménytelenség el veszi a nép kedvét attól, hogy cselekedjen, hiszen senki sem fogja feláldozni saját, privát érdekeit a közösségért, ha nincsen remény–mondta Tamás Gáspár Miklós. TGM szerint a nép merészebb lenne, ha látna alternatívát, de sajnos az Európai Unió se nyújt megoldást. „Mindenhol ott van a neo-liberális gondolat. Egy burzsoá nélküli kapitalizmusból jöttünk egy burzsoá nélküli kapitalizmusba érkeztünk”–fejezte be ottawai előadását a magyar filozófus. 

27 hozzászólás

  • Aki magyar létére Magyarországon élte meg az utóbbi 20-21 esztendőt, az – antikommunista múltja ellenére is! – javarészt baloldalivá vált… vagy nekikeseredett, apolitikus ember lett. Az még hagyján, hogy az évtizedekig velünk együtt szenvedett, bebörtönzött zsidó és cigány honfitársainkat üldözik és a neonácik, a rasszisták immár a törvényhozás házában (a parlamentben) vannak – de az egymást követő kormányok az ország közállapotának javítása, a lakosság gondjainak a megoldása helyett mindvégig hatalmi harcokkal, egymás lejáratásával foglalkoztak.
    A fele részben egykori MSZMP-tagokból álló Orbán-kormány, melynek meghatározó személyei soha egyetlen napig sem rendelkeztek munkahellyel – hacsak az ún. pártmunkájukat annak nem tekintjük – hatalomra kerülése után a legvédtelenebb rétegektől (a nyugdíjasoktól, a gyermekektől, a betegektől és az őket szolgáló intézményektől) vonta meg az eddig is szerény szociális támogatásokat.
    Egykori politikai üldözöttként – nyolc évet töltöttem a szörnyű emlékeket idéző „Gyűjtő” falai között! – úgy vélem: bizonyos szempontokat tekintve még a Kádár-rendszer is különb volt a mostaninál.

  • Picit sem tisztelt Szemenyei-Kiss Tamás elvtárs!
    Harcolni egy eszme mellett/ellen csak nyílt sisakkal érdemes.
    Tudja, hogy mit takar ez a kifejezés…?

  • Az 1989-es IV. Magyar Köztársaság kikiáltását követő politikai és gazdasági átalakulás menete már a kezdetekkor hibát-hibára halmozott. Kezdődött ez azzal a teljesen elhibázott kárpótlási rendszerrel, amely megengedte az akkor már többségében jól működő és egyre több területen minőségi exportra képes hazai mezőgazdasági struktúra, a nagyüzemi TSz gazdálkodás átgondolatlan szétverését, szétaprózását, túlélésre predesztinált, fejlesztésre és fejlődésre képtelen kisgazdaságok létrehozatalával. A sort a mezőgazdasági feldolgozóipar lenullázása, majd ésszerűtlen privatizálása folytatta, aminek során még a jól működő üzemek is olyan – főleg külföldi – kezekbe kerültek, amelyeknek nem volt érdekük a termelés fejlesztése, de még fenntartása sem, hiszen jobbára piaci poziciót vásároltak. A hibák politikai síkon is halmozódtak a felelőségek feltárásának elsikkasztásával, ha már felelősségrevonást az első (Antall) kurzus nem akart csinálni, de a múlt bűnei nyilvánosságra hozatala elmulasztásának terhe ma is nyomasztja a társadalom egészét, és nagy részben alapja és okozója a szélesedő és durvuló intoleranciának, a rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek (nem véletlen, hogy mekkora érdeklődést váltott ki a nemrégiben közzétett Ttisztek névsora, vagy a korábban nyilvánosságra került egyházszemélyek titkosszolgálati tevékenyséégéről szóló lista). Elmondható, hogy a mai Magyarország egy erkölcsileg és intellektuálisan kvázi deprivált állapotban van, az emberi méltóság kultuszát úgyszólván meg sem ismerte, hiszen mire megismerhette, megtapasztalhatta és megérthette volna, addigra különböző hatalmi praktikákkal ettől időről-időre megfosztották. A jelenlegi kurzuson egyre inkább erőt vesz saját hatalmi gőgje és bezárkózottsága, ami mára úgyszólván a hatalmi demencia állapotát éri el,és ami egyre reménytelenebbé teszi az öngerjesztő kulturális-gazdasági és intellektuális káoszból való emberi kilábalás esélyét. Így aztán nem lehetett meglepő Kertész Ákos elkeseredett kifakadása.

  • Úgy gondolom, hogy a fenti szövegemben alkalmazott „deprivált” szó helyett helyénvalóbb a „depravált” szót alkalmazni (amit eredetileg is így terveztem, dehát „ember tervez ….”) Óvjon bennünket a Fennenvaló attól a szégyentől, hogy az előbbinek legyen helye életünkben.

  • „A jelenlegi kurzuson egyre inkább erőt vesz saját hatalmi gőgje és bezárkózottsága” és ez a 20 év összes kurzusára elmondható. Azzal a különbséggel, hogy a fidesz, bosszúvágya és hatalmi céljai érdekében a 8 év alatt hadrendbe bátorította a neonácikat. Segítségük nélkül ez a fidesz teljhatalom nem jöhetett volna létre. Most le van nekik kötelezve, sokkal tartozik nekik. A ballibes kormány pedig csak simán hagyta, hogy ez megtörténjen.
    .
    A jelenleg teljhatalmú fidesz a demokrácia szélsebes lebontását, egy Mussolini-típusú fasiszta diktatúra építését, az ország 1930-as évekbe való visszakormányzását végzi náci segédlettel. Magyarországnak erre van szüksége, hiszen különben nem engedte volna már a 8 év alatt se, hogy amit Orbán 2002-től folytonosan nyíltan, egyértelműen meghirdetett, valóra tudja váltani. Az „ellenzéket” csak alibiként tartja, hogy a demokrácia látszata meglegyen, így a világ higgye azt, ami neki kényelmesebb: hogy Magyarországon minden rendben van, demokrácia, szabad sajtó, emberi jogok – mi szem szájnak ingere. Ezért nagyon fontos lenne, hogy ki milyen nyelven tud, adja tudtára a világnak, hogy mi folyik Magyarországon. Hogy most ne legyen majd az a mentségük, mint az 1. fasizmus idején, hogy „jaj, hát nem gondoltuk, hogy mi lesz belőle”, „jaj, nem tudtuk, hogy mi zajlik Németországban, és csatolt részein”.
    .
    És minden esélye megvan Magyarországnak, hogy a fidesz bedőlését a nácik (jobbik és csatolt szélei) hatalma követi, egyetlen más, azonnal „ütőképesen” fellépni tudó érdemi politikai tényező nem lévén – még csak a kanyarban se. Az se valószínű, hogy egy ilyen totális, mindent maga alá gyűrő hatalom békés, demokratikus eszközzel megdönthető lenne. És akkor majd a képmutató világ csodálkozni, szörnyülködni, sajnálkozni fog, sokan sokat fognak a vérszagú híreken keresni, a világ médiája jókat csámcsog rajta, „humanitárius” segítségnyújtással fényezik a lelkiismeretüket.
    .
    Igaz, hogy ha egy országnak nincs igénye demokráciára, hanem inkább náci ízesítésű fasiszta diktatúrára, akkor a világ mi alapon szólna bele. Csakhogy a világ a felelősséget nem vetheti ki a nyakából, hiszen Magyarország nemzetközi egyezményeket, szerződéseket vesz semmibe évek óta: pl. az 1947-es párizsi békeszerződést. Aminek aláírója volt pl. az USA, Kanada. Hát ha a nemzetközi egyezmények is csakis látványszerződések, de a kutyát nem érdekli, hogy betartják-e az országok, akkor ezek az aláíró országok, az egész világ most is éppúgy cinkos abban, ami Magyarországon történik és történni fog, mint ahogy abban is sáros volt, hogy Hitlert oly hosszan tobzódhatott. És most még annyi mentsége sem lesz, mint akkor, hiszen a forgatókönyv már ismert.

  • TGM egy napraforgo… Mondja mara nem liberalis? Akkor mi? Lattam vele sok interjut s vettem a faradsagot es elolvastam sok irasat. Velemenyem szerint ez az ember egy erkolcsi toprongy, akit sem Magyarorszag sem a magyarsag sorsa nem erdekel. Porhintes minden szava, a” szocialisan erzekeny intellektuel” maza ugyszinten.
    szamara egy ember fontos, akit ugy hivnak TGM.

  • Kedves Gábor. Azt már tudjuk, hogy milyen véleménye van TGM-ről. Önről viszont nem tudunk semmit. Legyen szives és mesélje el, Ön mit tett le eddig a közösség asztalára? Mert egy dolog a vélemény, de én általában megnézem, hogy honnan is jön az.

  • Nem mocskolom a Hazamat, nem gyalazom a Nemzetemet. Eleg ez referencianak kedves Judit? Aztan, hogy honnan jon a velemeny? Az Interneten keresztul kedves, az Interneten keresztul….

  • Gondolja kedves Gábor, hogy az u.n negativ cselekedet is azonos a pozitivval? Azt már tudjuk, hogy mit nem cselekszik. De azt még nem, hogy valójában és konkrétan mit tett le az asztalra ezügyben.
    Különben, ha lehetne, szólitson Judith-nak th-val. Ennyivel igazán megtisztelhetne.

  • Kedves Judith (th-val tiszteletem jeleul) Mivel nem vagyok kozszereplo, csupan egy olvaso-hozzaszolo, maradjunk annyiban, hogy semmi koze hozza. Azert megsugom, hogy lenne boven meselnivalom es ekesithetnem magam napestig…
    Ha megtenne, hogy deffinialna ezt a pozitiv-negativ parhuzamot cselekves ugyben, mert igy egyolvasatra eleg zavarosnak tunik….

  • Kedves Gábor, nem szükséges köz-szereplőnek lenni, ahhoz, hogy valaki valami szépet és jót is cseledjen. Elég, ha csak egy-egy biztató szót szóle egy-egy elesett embernek.

  • Arról már nem is beszélek, hogy pl. politikai ellenfelemet sem alázom meg. Kanadai szokás szerint legfeljebb azt mondhatná, hogy megegyezhetünk abban, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet. Szóval, ha lehetne ne ragadtassa el magát vagdalkozásra, mások leszólására, minősitésére. Ez egyáltalán nem méltó egy Magyar Úriemberhez.

  • Kedves Judith!

    Mivel nem a baracklevar eltevesenek kulonbozo modozatairol vitatkozunk, hanem a Haza-O-Haza eleterol es Nepunk eleterol, engedje meg nekem, hogy legyen sajat velemenyem a magam modjan. Az Uriember minosites is inkabb maradjon a tartalom fuggvenye, vagy inkabb itelete, mert az nem szubjektiv…. ne haragudjon, ha nem azt mondom amit hallani szeretne, hanem azt, amit tudnia illene… Ha ugy erzi, hogy kettonknek nincs mit egymassal kozolni, akkor egyszeruen ignoraljuk egymast es abban sincs semmi rossz. Szep napot kivanok…

  • Na látja Gábor, ebben egyetértünk.

  • Azok, akiknek véleménye, mondanivalója szégyellni való, a nevüket is rejtegetik, szégyellik leírni, mint ez a Gábor. Sajnos egyre több ilyen van. Ők ezzel pusztítják le a magyar nevet, ezzel pusztul le a magyar név becsülete.

  • Kedves Csaba!

    Az Internet kultura sajatossaga a vilagon mindenutt, hogy a teljes nevet csupan az teszi fel aki akarja. Ostoba es tudatlan biralata nevetseges. Ha megszeretne ismerni kozelebbrol, irjon nekem egy e-mailt a [email protected] cimere es megismerkedhetunk. Nevem nem szegyelni valo, csak publikus. Mellesleg bizonyitsa be, hogy az on altal megadott nev valos!

  • Kedves Gábor! Már megbocsásson, de még egy bünügynél is a vádlónak kell bebizonyitania a bünösséget, ebben az esetben, a maga vádaskodását Kuthi Csabával szemben. Legközelebb majd tölem kérdi ugyanezt?

  • Kedves Judith!

    Onnek szovegertelmezesi gondjai vannak? Akarja, hogy lassabban irjak?

  • Ha lehet, betűzve….:))

  • Rendben. Melyik szot nem ertette? :)))

  • Az alábbi email-t küldtem el Gábornak:

    Kedves Gábor!

    Aki nem szégyelli a mondanivalóját, ne szégyellje a nevét sem. Ahogy én is teszem. Üsse be a Google-ba a „Kuthi Csaba” nevet és sok mindnent fog rólam találni, de sohasem névtelenül.

    Baráti ölelés: Kuthi Csaba
    Tállya

  • Koszonom a barati olelest kedves Csaba….

    Szabo Gabor

    Budapest

  • Gábor. biztos, ami biztos, kezdje elölről és mindegyiket, mert úgy könnyebbé teszi életemet.:)) Sőt, ha lehet, duplázza.

  • Kedves Judith!

    Nagylany, vegyen egy ertelmezoszotart es hajra….. )))))) Vagy ha kulonorara van szuksege, Torontoban ismerek jonehany jonevu, magyart felsofokon muvelo irastudot! ))))
    Na viccbol ennyi… koszonom a beszelgetest, evezzunk mas temakra.

  • Feltételezem, hogy Faludy Gyurka neve mond magának valamit. Na, engem pl. és többek között Ő is „tanitott magyar nyelvre.” De sorolhatnék ennél többet is, akik megállják a helyüket a Magyar Irodalomban.

  • Faludy Gyorgy? Igen mond.

  • nem készült hangfelvétel esetleg?