Ezerhatszáz dollárt kaphatnak a diákok a liberális kormánytól

2011 szeptember 24 10:39 de.1 comment

Összesen 1,600 dollárt kapthatnak fejenként Ontario tartomány egyetemi hallgatói 2012 január 1-én, amennyiben Dalton McGuinty liberális kormányfő egy harmadik ciklust nyer az október 6-ai tartományi választásokon–legalábbis ezt igéri a balközép párt választási programjában. Ez annyit jelent, hogy összesen 30 százalékkal csökkenhet az egyetemi tandíj Kanada legnépesebb tartományában. A főiskolai diákok pedig 750 dollárt kaphatnak fejenként 2012 elején.

Mind két esetben, a támogatás kimondottan az alacsony ás közepes jövedelmű ontario-i családokból származó diákoknak kiván segíteni. Azok vehetik igénybe a támogatást, akiknek szülei együttesen évi 160 ezer dollárnál kevesebbet keresnek. A Liberális Párt számításai szerint a lakosság 86 százaléka igénybe vehetné az új, alacsonyabb tandíjakat.

Yasir Naqvi, az Ottawa-Centre választókerület liberális képviselője szerint a következő ciklusban összesen 400 millió dollárba kerül az új támogatási rendszer és 370 ezer diák veszi igénybe.

A tartományon kívülről érkező diákok, illetve a nemzetközi tanulók nem lesznek jogosultak a támogatásra, hiszen ők máshol fizetik be jövedelem adójukat.

A Canadian Centre for Policy Alternatives számításai szerint, 1990 és 2011 között 244 százalékkal emelkedett az egyetemi tandíj Kanada legnagyobb tartományában.

Andrea Horwath, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP)  magyar származású kormányfő-jelöltje szerint nem elég amit a liberálisok javasolnak, hiszen az 1,600 dolláros visszatérítésen kívül be kéne fagyasztani a tandíjakat valamennyi egyetemen. Az NDP számításai szerint összesen 365 millió dollárba kerülne a tandíjak teljes befagyasztása. Az NDP szintén beszüntetné a diákok által felvett állami kölcsönökre eső kamatot.

Tim Hudak kormányfő-jelölt Progresszív-Konzervatív Pártja két milliárd döllárt költene az oktatásra. Összesen 60 ezerrel növelné az Ontario egyetemi férőhelyeket, így többen vehetnének részt az állami felsőoktatási rendszerben. Ezen kívül törölnék a McGuinty kormány által indított, a külföldi diákokat segítő ösztöndíj programot.

Tags:

1 Comment

  • P. Fné Georgina Bojana

    Ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
    Ez egy régi mondás.
    Szívemből kívánom, hogy a diákok kapják meg a maximumot. De, hogy a világban baj van, az biztos. Minden süllyed, alakul, akár hová is kapkodom a fejemet, a hírek nem tudnak kikerülni. Valóban kívánom, hogy az akkori költségvetés engedje meg ezt a lehetőséget. Tény, hogy drága az iskola, drága az egyetem, sokan munkát is vállalnak mellette.
    Nehéz. Mindig is nehéz volt.
    De az is egy mondás, hogy „teher alatt nő a pálma”.
    Ha ez igaz, akkor Magyarországon már akkorák lennének a pálmák, csak úgy az út mentén, hogy „iha”….
    Mert teher az van, igaz, pálmát csak bizonyos helyeken látok, mint állatkerti Pálmaházban, meg arborétiumokban, meg bizonyos vendéglők bejáratánál, amelyeket csak kívülről szemlélhetek, úgy általában…
    Minden jót kívánok e sorok olvasóinak! Szívemből, minden jót! – Georgina Bojana*