Benedek pápa a szélsőjobboldali gyűlölet ellen szólalt fel Berlinben

2011 szeptember 28 10:22 de.7 hozzászólás

A németországi Bundestagban elhangzott felszólalásában, XVI Benedek pápa Németország tragikus második világháborús múltjára is kitért és beszédében elmondta, hogy a szélsőjobboldal Jézus tanításainak nyílt elutasításán alapul. „A náci hatalom egy rasszista mítoszon épült, amelynek része volt Ábrahám, Izsák és Jákob, valamint Jézus Krisztus Istenének és híveinek elutasítása. Adolf Hitler pogány bálvány volt, aki át akarta venni a bibliai Isten helyét”–mondta a római katolikus egyházfő.

Benedek pápa a Kristallnacht-ra emlékezett és a berlini zsidó közösség képviselőivel is találkozott a Reichstag dísztermeiben. Bernhard Lichtenberg, a berlini katedrális provosztjának szavait idézte fel, aki az 1938 november 9. éjszakáján kitört antiszemita erőszak és egy egész közösség zsinagogái ellen irányuló rombolás árnyékában a következőket mondta Szent Hedwig templom pulpitusáról: „Kint ég a templom. Az is az Isten háza.”

Benedek pápa különösen nagy hangsúlyt fektetett a zsidó-katolikus kapcsolatok mélyítésére, még akkor is ha nem mindig sikerült hasonló dialógust előteremteni más vallásokkal. „Fontos lenne, hogy keresztényként értékeljük a zsidósággal ápolt rokoni viszonyunkat. Nem lehet semmilyen törésvonal az üdvösség történetében. Az üdvösség a zsidóktól származik”–hangsúlyozta Benedek pápa.

Benedek pápa a jogállamról is beszélt és az ókori görög és római, valamint a jeruzsálemi gondolkodás fontosságáról a parlamentáris demokrácia és az emberi szabadságjogok létrehozásában. „Egy teremtő Istenben vetett hit járult hozzá az emberi jogok kialakításához és a törvény előtti egyenlőség elvének születéséhez. (…) Ez a racionális éleslátás járja át kollektív kulturális emlékezetünket és ennek semmibe vétele, vagy egy maradi ötletnek való titulálása kulturánk kifosztását és megcsonkítását jelentené. Az európai kultúra a jeruzsálemi, aténiai és római filozófiai találkozásából, valamint Izrael monoteizmusából, illetve az ésszerűség alapjaira épülő római és görög jogból alakult ki. A három kultúra találkozásából született Európa belső identitása”–mondta Benedek pápa a német fővárosban.

7 hozzászólás

  • Probalt volna mast mondani…. :)))))))

  • Kedves Gábor,
    egy keresztény nem mondhat mást és nem érezhet másként, ha a szélsőjobboldali gyűlölet kerül szóba. Mert bizony számot kell adnia róla a feljebbvalója előtt. Úgyhogy igen, próbált volna csak mást mondani…. :)))

  • Gyulolet es gyulolet kozott nincs kulonbseg kedves Cica-mic. Jojjon az jobbrol, balrol, fentrol vagy lentrol…A „politikai korrektseg” es gesztuserteku nyilatkozatok soha sem voltak idegenek Oszentsege mindenkori poziciojatol es kepviseloitol…. es bizony szamot kell adnia mindenkinek egy napon.

  • Nos, akkor reméljük, szívéből szólt, nem egyéb indíttatásból, mert különben szorulni fog egy napon. 🙂

  • Csak abbol tudok kedves cicka…. genetikailag kodolva vagyok….!

  • Nem magára gondoltam Gábor, hanem a pápára. 🙂 🙂

  • 🙂 :):)))))))))))