A magyarországi kormány ellen tüntettek

2011 december 4 8:47 du. A magyarországi kormány ellen tüntettek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Több ezren tüntettek a budapesti Képviselői Irodaház előtt egy borús vasárnap délután, követelve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lemondását és a Fidesz kormány autoriter politikájának leállítását. A Képviselői Ház egyik ablakából egy transzparens lógott, melyen „a Gyuri más csomagol” szavakat lehetett olvasni. Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért  – más néven a millások – szervezték a demonstrációt, melyhez a Szolidaritás, a Negyedik Köztársaság (4K!) és a szakszervezetek támogatói is csatlakoztak. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is demonstrált a magyar fővárosban és ehhez csatlakozott Gaskó István, a Liga elnöke, arra azonban talán nem számított, hogy a tüntetők közül jónéhányan leárulózzák, miután az Orbán-kormánnyal egyeztetett pénteken a munkaadók és a munkavállalók jogairól.

A Széchenyi rakpart szinte teljesen megtelt több ezer tüntetővel, akik Matolcsy felmentését követelték a kormánytól, illetve egy nemzetgazdasági válságtanács létrehozását szorgalmazták, melyben párton kívüli pénzügyi szakértők vehetnének részt.

Matolcsy miniszteren kivül Orbán Viktor kormányfő és Schmitt Pál köztársasági elnök ellen is felszólaltak az ellenzéki tüntetők. „Egy preambulumra tárogató köztársasági elnök csak kínos és nevetséges, a gazdasági hozzá nem értésbe viszont mindannyian beledöglünk. Bóvli a gazdaságpolitika, bóvli az ország hitele, hitelessége, bóvli a forint, és ennek ezermilliárdokban mérhető ára van. Eltapsolták a megtakarításainkat a semmire. Ott tartunk, mint másfél éve, csak még a gatyánkat is lehúzták rólunk”–fogalmaztak a millások.

A tüntetők hét pontban foglaták össze követeléseiket. Matolcsy eltávolításán kívül az IMF-fel folytatott kínos fideszes tárgyalások részleteinek nyilvánosságra hozatalát követelték és úgy szintén, hogy a Fidesz azonnal állítsa le rendkivül gyors tempójú és – gyakran átgondolatlan – jogalkotási gyakorlatát, például a választójogi törvénytervezet területén és a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) nevű új titkosszolgálatot létrehozó indítványt.

A rendevényen Tamás Gáspár Miklós filozófus is felszólalt, aki az új munka törvénykönyv körüli szakszervezeti megegyezést bírálta, mondván hogy ez volt a magyar szakszervezeti mozgalom történetének egyik legsötétebb napja. Ugyanakkor fontos ellenzéki, a demokratikus rendet támogató szerepet játszhatnak a szakszervezetek. „Ma nem nagyon látok más erőt, ami a hazát megmenthetné”–mondta TGM  az érdekvédelmi szervezetekről.

Comments are closed