Médiavisszhang: Visszatáncolt a kormány levéltár-ügyben

2011 december 7 10:20 de.1 comment

Eddig a HVG című hetilap közölte a legrészletesebb elemzést az állambiztonsági iratokhoz fűződő, a múlt héten bejelentett kormányhatározattal kapcsolatban, melynek értelmében a Fidesz-KDNP kormány változtatott eredeti, az iratok széthordásával és megsemmisítésével járó koncepcióján. A Magyar Narancshoz hasonlóan, a HVG is rámutatott arra, hogy a kihátrálás feltehetően a nemzetközi tiltakozásnak köszönhető, mely Kanadában vette kezdetét tavaly december végén.

„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a tavalyi kormányrendelet visszavonását azzal magyarázza, hogy az előzetes koncepciók heves vitákat eredményeztek, ezért hosszabb időre van szükség a szakmai konzultáció lefolytatására és az új koncepció kialakítására”–jegyzi Tossenberger Adél, a HVG szerzője.

A HVG Rétvári Bence államtitkártól is megkérdezte, hogy a határozat visszavonása esetleg az eredeti koncepció tökéletlenségének kormányzati bevallása, de a kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy ez nem így van, egyszerűen szélesebb körű tárgyalásokat kivánnak folytatni dosszié-ügyről szakmabeli történészekkel és levéltárosokkal. Rétvári azonban nem mondott semmi konkrétat a tervezett konzultációról.

„A magyar kormányzati elképzelés már tavalyi nyilvánosságra kerülésekor felháborodást keltett a külföldi történészek és levéltárosok körében, akik szerint fontos történeti iratok végleges eltűnéséhez vezethet, ha elfogadják a jogszabályt. A University World News beszámolója szerint a dokumentumok védelmében több történésztársaság és számos szakértő is felemelte már a szavát, Christopher Adam, az ottawai Carleton Egyetem történelem tanszékének oktatója pedig decemberben az Élet és Irodalomban tiltakozott a tervek ellen és online aláírásgyűjtést indított a HungarianArchives.com című honlapon.

A petíciót – melynek bevezetőjét Kenedi János írta – később a brit Királyi Történelmi Társaság is szétküldte tagjai között, a tiltakozás támogatására biztatva őket. Colin Jones, a társaság elnöke szerint ugyanis „a magyarországi levéltár elleni fenyegetést valamennyi történész aggasztónak tartja”–írja a HVG a Save Hungary’s Archives tiltakozó kampányról.

Számos kutató és történész is felszólalt a kormány vissztáncolása óta. Ungváry Krisztián például arra kiváncsi, hogy milyen politikai következménye lehet a kínos ügynek. „A történész szerint a minisztérium mostani indoklása igen nemes, ő azonban arra is kíváncsi lenne, ki viseli az első, „rossz” kormányhatározatért a politikai felelősséget, azzal ugyanis „nagyon kellemetlen helyzetbe hozták a minisztériumot”–jegyzi Tossenberger.  

Leginkább Rétvári Bence képviselte és magyarázta az eredeti, 1283/2010-es határozat mögött rejlő érvelést, de az ötlet feltehetően nem tőle, hanem Navraciscs Tibor miniszterelnök-helyettestől származott. Ha Ungváry Krisztiánnak igaza van, akkor mégis inkább Rétvári viheti el a balhét.

1 Comment

  • Dr. Göllner András

    Gratuláció illeti Christopher Adamot – egyértelmű, hogy bátor, karakán kezdeményezése, melyet Ottawából indított meghozta gyümölcsét. Lehúzta a leplet az alatomos játszmáról, meghátráltatta a cinikus, opportunista Orbán-kormány embereit. Bár ezért sokak hazaárulónak, kommunista bérencnek bélyegezték, mi tudjuk, hogy ezzel a lépésével az átláthatóság, a társadalmi ellenőrzés, a demokrácia ügyét szolgálta, Csak így tovább Christopher !!