Új forint készül

2011 december 7 5:45 du.2 hozzászólás

2011. december 7 – Új 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos érméket ver 2012 január 1-től a Magyar Nemzeti Bank, hiszen ekkor lép életbe az ún. húsvéti alkotmány, másnéven: az alaptörvény. Mivel a vitatott alkotmány megváltoztatja Magyarország hivatalos elnevezését, a „köztársaság” szót le kell kaparni a magyar fémpénzről. Többé nem szerepel a Magyar Köztársaság a magyar fizetőeszközön, ezt egyszerűen „Magyarországgal” váltják fel.

Először az 5, 10 és 20 forintos címletekből gyárt új érméket az MNB és a jelenlegi tervek szerint mindegyikből 10 millió darabot hoznak forgalomba. Mivel ez aránylag alacsony volumennek számít, a Magyarországra látogató kanadai magyarok még egy ideig biztosan összefutnak a III. Magyar Köztársaság utolsó mementóival.

Az MNB közleménye szerint összesen 5 millió forintba kerül az új érmék gyártása. Ez az összeg magába foglalja a tervezés és a szerszámgyártás költségeit.

A jelenlegi „köztársaságos” fizetőeszköz 5, 10 és 20 forintos címletei graduálisan – 1993 március 29 és 1993 június 21 között  – kerültek forgalomba. Az öt forintoson a nagy kócsag gázlómadár, a tizesen a nemzeti címer és a huszason a nőszirom (az írisz) látható.

2 hozzászólás

  • Tessék mondani, a husvéti alkotmány azonos lenne a pünkösdi királysággal? Mert akkor rendelek belöle és is.:)

  • Judit, reméljük azonos. 🙂 De ne rendeljen. Arra a kis időre amíg egy pünkösdi királyság tart, nem érdemes.
    (Reménytelenül és alaptalanul optimista vagyok.)