Egy torontói levél a magyar nagykövetnek

2011 december 13 9:02 de.9 hozzászólás

Az alábbi magánlevelet Maros Zsuzsa, a torontói székhelyű Kanadai Magyar Kultúrközpont új igazgatóságának egyik tagja küldte Pordány Lászlónak, az Orbán-kormány ottawai nagykövetének. Levelét postai úton adta fel 2011 szeptember 8-án, de a levélíró azóta várja Pordány László válaszát. A levélíró többek között azt kérdezi, hogy a nagykövet miért nem áll szóba az új, kétharmados többséggel megválasztott magyar házi vezetőséggel? Egy kissé különös magyar állami pályázat részleteire – melynek nyertese Torontóban él – is rákérdezett.

Nagykövet Úr!

Engedje meg, hogy először bemutatkozzam. Maros Zsuzsa vagyok, jelenleg a torontói Magyar Kultúrközpont (Hungarian Canadian Cultural Centre, HCCC) Igazgatóságának egyik tagja. Ezen levelemet egyéni elhatározásból, mint magánember, és mint kanadai magyar állampolgár írom.

Mi , a HCCC Igazgatói önkéntesként dolgozunk, én személy szerint munkaidő utáni szabadidőmben foglalkozom a közösség gondjaival. Jelen pillanatban egy új épület vásárlásán munkálkodunk, hogy tagságunknak és a torontói magyarságnak megfelelő otthont találjunk. Közben nem feledkezhetünk meg a tagság kulturális igényének kielégítéséről valamint nemzeti ünnepeink méltó megünnepléséről sem.

Ez utóbbi kapcsán írom ezt a levelet. Mivel az előző vezetőség olyan súlyos anyagi helyzetben hagyta az intézményt, hogy a bank bezárta a kifizetési számlát így egy magyarországi pályázat útján próbáltunk pénzhez jutni. Az augusztus 20 és az október 23 nemzeti ünnepeket szerettük volna tagjaink örömére egy-egy színvonalas műsorral megünnepelni. Az augusztus 20-i ünnepségre a pályázat elbírálása előtt került sor,ezért a költségek fedezésére tagjainktól kértünk kölcsönt.

Pár nappal ezelőtt tudomásunkra jutott, hogy a pályázatot egy torontói magánszemély nyerte. Az a személy aki pár hónappal ezelőtt az egyik magyarországi napilapban megjelent cikk szerint férjét és önmagát, hamis módon a torontói Magyar Ház alapítójaként tüntette fel. Ez a személy egy irodalmi folyóiratot publikál, mely saját magán üzlete. Tudtommal nem képvisel semmilyen szervezetet, csak a saját magazinját. Igaz ugyan, hogy a pályázat kihirdetésén ugy is szerepel a folyóirat mint hagyományőrző klub, erről most hallottunk először. Nincs tudomásunk semmilyen „hagyományőrző” eseményről sem. Ennek ellenére úgy értesültünk, hogy a pályázat elnyerését Ön is támogatta.

Mint magyar állampolgár elvárom Öntől, attól a személytől, aki a Magyar Köztársaságot Kanadában képviseli, hogy minden cselekedetével az itt élő magyar közösségek érdekeit képviselje és ne egy magánember magán érdekeit, legyen az Önnek bármilyen közeli ismerőse.

Nincsenek pontos információim a pályázat feltételeiről, de kétlem, hogy a magyar adófizetők pénzét nyugaton élő magánszemélyek nem létező magán üzleteinek fellendítésére szándékozza az Önt kinevező Nemzeti Kormány fordítani. Vagy tévedek?

Engedje meg, hogy két észrevételemet megosszam Önnel:

Meglepődve vettem tudomásul, hogy Önt a torontói Magyar Ház előző vezetősége nagyköveti kinevezése előtt egyszer már meghívta az intézményünkbe. Ennek a meghívásnak a finanszírozása az intézmény pénzéből történt.

A második meglepetés akkor ért, amikor tudomásomra jutott, hogy Ön finoman szólva ignorálta a jelenlegi Igazgatóság több tagját akik bemutatkoztak Önnek egy rendezvényen. Nem tudom tudja-e a Nagykövet Úr, hogy a jelenlegi Igazgatóságot 2/3 többséggel választotta meg a HCCC tagsága, ugyanúgy mint az Ön kormányát Magyarországon?

Ön a következőket irja bemutatkozó levelében a Magyar Nagyövetség website-ján:

„A magyar-magyar kapcsolatok megújítására első ízben közösen szerveztük és tartottuk meg nemzeti ünnepünket az Ottawai Magyar Házzal. Tervünk, hogy ahol lehetséges, a jövőben más városok magyar szervezeteivel is szervezzünk közös ünnepségeket.”

Hogyan gondolja fenti tervének megvalósítását, ha közben magánszemélyek támogatását részesíti előnyben közösségek rovására?

Válaszát várva, üdvözlettel,

Maros Zsuzsa

Toronto, 2011 Szeptember 8.

9 hozzászólás

  • Minden soraval egyet ertek!
    Koszonom Zsuzsa hogy megirtad.

  • Javaslom, hogy kompetens kanadai forumokon hangoztassak, hogy elegedetlenek a nagykovet munkajaval es
    kulonosen a hozzaallasaval, gyujtsenek alairasokat es egyszeruen zavarjak haza….otthon megmondhatja orban
    melyik dilettans balf..t hova teszi, de nemzetkozi szinten ne kontarkodjon!

  • Alkalmasint a valasztasi aranyok nem azonosak.
    Az Orban Kormanyt a szavazasra jogosultak alig tobb mint felebol 53% valasztotta meg es csak a magyar valasztasi rendszer torzitasainak hatasara jutott ezzel ketharmados tobbseghez a Parlamentben. A Magyar Haz Vezetoseget ezzel szemben valoban a tagsag ketharmada valasztotta meg.
    Erdekelne tovabba, hogy milyen alapon dont a kovet, kivel hajlando, es kivel nem hajlando szoba allni. Ugy tunik, hogy ebben is hasonlo „elvek” ervenyesulnek, mint az erdelyi es felvideki magyarok utlevelhez juttatasaban. Ezek az Erdelybol, Felvidekrol es Bacskabol bevandorolt magyarok $46-ert kapnak konnyen gyorsan magyar utlevelet a konzulatuson, mig a Magyarorszagi bevandorlok egtelen burokratikus herce-hurca es tobb mint $400 koltseg fejeben sokkal lassabban es sokkal hosszabb valarozas utan.
    Mindezek tagadhatatlan jelei annak, hogy partunk, kormanyunk es a diplomaciai szolgalatunk a kanadai magyarokat ket, egymastol jol megkulonboztetheto osztalyba sorolja es a ket osztaly egyiket sulyos hatranyokra karhoztatja, anelkul, hogy a megkulonboztetest beismerne, es annak elvi- es torvenyes alapjait ismertetne. Mindez kulonosen fajdalmas lehet azoknak a kanadai magyar honfityarsainknak, akik kulonben az Orban Kormany hivei, de ez sem segit rajtuk.

  • kedves ambator

    nemcsak a kanadai magyarokat osztotta meg, elobb orszagon belul ugrasztotta ossze a nepet orban, majd hataron kivul, majd a hataron kivulieket az orszagon beluliekkel, kar, hogy ebbeli tulajdonsaganak koszonhetoen kb 100 evvel huzza vissza a magyar nepet…

  • Tisztelt Libafalo. Ön anyira magyar mint a pesti förabbi. A tengeren tulrol nézve, egészen mást lát mint mi itt Magyarországon. Nem kívánom kioktatni az itteni életről, de a magyar ellenes mocskolodásait tartsa meg a szombati összejövetelükre. Ja és nekem nevem is van, nem bujok el gyáván holmi libák mögé.

  • Godi Istvan

    Orulok, hogy megosztja velunk a nevet, mert en is megosztom, mikor ezek a rablok lampavasra kerulnek, gondolom
    a szolidaritasat fejezi ki a nevvallalasaval en pedig remenyeimet fejezem ki arra, hogy a lampavasra aggataskor is
    ugyanilyen onfelaldozoan sorakozik mellejuk az elegedettseg jelekent!

  • Mielott melyebbre sulyednenk a zsidozasban, kozolni szeretnem Godi Istvannal, hogy a pesti forabbi, bizonyos Frolich Robert, nemcsak, hogy magyar, de a Hadsereg tabornoka is egyben. Ha a hadseregnek eleg magyar, akkor talan a Godiek Pistukaja is meg lehet vele elegedve.

  • A felreertesek elkerulese vegett, en nem vagyok zsido, igaz melymagyar sem, sot besugo sem voltam es koromnal fogva kommunista se lehettem,….ami lehettem volna, kisz-tag, de erdektelensegemnel fogva az sem voltam! Ellenben VOLTAM uttorovasutas, mint az orszag egyik legkisemelkedobb tanuloja….igen, streber az voltam:) haha

  • Akinek mas velemenyen van az mar rogton megkapja a nyilt vagy burkolt celzasokat…………………..
    Ma az ellenzek akik naprol napra tobben vannak nem a „beteres miatt nott a szamuk” ,hanem mert miden megmozdulas az Orban kormanynak csak negativ iranyba sikerul.
    Ha a melymagyarok ilyen melyre vittek az orszagot, elkellene gondolkoznia annak is aki nem szereti a libat.Vagy szemuveget felvenni,hogy lassa a valosagot./de ne rozsaszinut vegyen/