Könyvet ír a torontói Magyar Ház régi vezetősége

2011 december 14 10:37 de.3 hozzászólás

„A torontói magyarságról ma már az egész világon úgy beszélnek, mint a legsilányabb, legerkölcstelenebb közösségrõl, amelyre nem számíthat a magyar nemzet, mert szégyent hoz arra, aki szóba áll velünk”–jegyzi Szabó Katalin, a torontói székhelyű Kanadai Magyar Kultúrközpont volt elnöke, aki szerint egy 250 oldalas illusztrált könyv kiadásával, lehetne pozitív választ adni a negatív sztereotípiákra.  „A jelen kötettel nemcsak a világnak, hanem gyermekeinknek, unokáinknak is bebizonyíthatjuk, hogy tisztességesen, fáradhatatlanul dolgoztunk anyanyelvünk, nemzeti kultúránk megtartásáért, és becsületes küzdelemmel tartottuk fenn a Kanadai Magyar Kultúrközpont elöregedett épületét mindaddig, amíg a vezetõségváltás be nem következett.”-áll a volt elnökasszony levelében.

A 250 oldalas kötet 38 dollárba kerül és a 2005-2011 közti, rendkivül heves vitákat kiváltó elnökségi ciklusra koncentrál. De a könyv megjelenése aligha szolgálja az árokbetemetést, hiszen már többen jelezték, hogy semmiképpen nem kivánnak szerepelni abban a kötetben, mely sokak szerint a régi vezetőség szerecsenmosdatását szolgálhatja.

Maros Zoltán, a Kanadai Magyar Televízió (KMTV) című heti televiziós műsor producere a Kanadai Magyar Hírlaphoz is elküldött nyilatkozatban osztotta meg nézeteit. „Nem járulok hozza, hogy nevem megemlítésre kerüljön a könyvben bármilyen vonatkozasban, ill. a legcsékelyebb utalás is legyen a nevemre, személyemre. Nem járulok hozzá, hogy bármilyen fényképen, rajzon vagy egyéb formában megjelenjek a könyv lapjain. Javaslom mindekinek, aki nem ért egyet ennek a könyvnek ilyen formában való megjelentetésének, hogy hasonlóan járjon el!”–áll Maros Zoltán nyilatkozatában.

Szabó Katalin körlevele szerint a könyv már elkészült, de most adományokat gyűjetenek, mert anélkül nem tudják fedezni a nyomdai költségeket. A 38 dolláros eladási áron kivül, külön adományok esetében adónyugtát is adnak.

Közben 2011 december 12-én került sor a régi Magyar Ház átírására és végre kézhez kapta Szőcs Klári elnök és vezetősége azt az 5,5 millió dolláros összeget, mellyel elkezdhetik az új kultúrközpont székházaként szolgáló épület keresését, illetve a maradék tartozások kifizetését. A hónap elején végső búcsút vettek a régi St. Clair utcai székháztól és sokak segítségével raktárhelyiségekbe költöztették az épület bútorait és értékeit. Különösen nagy munkának bizonyult a 20 ezer kötetes könyvtár becsomagolása és elszállítása, valamint a múzeum értéktárgyainak költöztetése. A Magyar Házon belül működő Arany János Magyar Iskola pedig a St. Thomas Aquinas Catholic School épületébe költözött.

3 hozzászólás

  • ha faradhatatlanul dolgoztak volna az anyanyelv es a nemzet kulturajanak megtartasaert, akkor nem fordulhatna elo, hogy egyes magyar osztalyokban magyart tanitanak szerb utlevellel, elveve a magyar nyelv tanulasanak lehetoseget a magyarorszagrol kivandoroltak gyerekeitol

  • Igazan jo lenne valaszt kapni a sok kerdesre.
    Mivel mar nincsenek vezetoi pozicioban a Magyar Hazban talan nem kellene gyujtest szervezni adomanyokat kerni, /igy mar magan akcio/foleg hogy a Kronika ujsag a Magyar Haz ujsagja tulajdona .
    A Magyar Haz vezetseget es igazgatosagat tagsagat miert nem tajekoztatjak?

    En sem jarulok hozza semmilyen kozleshez ami velem kapcsolatos , se foto se az altalam fizetett hirdetesekhez se semmihez.

    http://canadahun.com/forum/showthread.php?p=3271162#post3271162

  • Engem érdekelne ez a könyv, szeretek több szemszögből is vizsgálni egy adott témát, még ha az nem is passzol teljesen a vele kapcsolatos véleményemhez.