Kényszerleszállást hajtott végre a US Airways Ottawában

2011 december 22 8:09 du. Kényszerleszállást hajtott végre a US Airways Ottawában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kényszerleszállást hajtott végre a US Airways Charlotte-ba induló járata az ottawai MacDonald-Laurier nemzetközi repülőtéren, miután füstöt észleltek a fedélzeten. Összesen 49 utas volt a fedélzeten a kényszerleszállás idején, melyre 15 perccel a felszállás után került sor. Ottawai tűzoltók és mentősök vették körül a reptéren a US Airways Canadair gépét, azonban sérült nem volt és komolyabb kár sem keletkezett.

Már többször megfordult nálam a gondolat, hogy komolyabb problémák lehetnek az amerikai légitársaság gépeivel, hiszen amikor tavaly decemberben repültem vissza Charlelotte-ból Ottawába két külön kényszerleszállásban vehettem részt, ráadásul egyetlen egy nap leforgása alatt. Először Charlotte-ból felszállva jelentették be, hogy a virginiai Roanoke város regionális repülőtere felett kezdjük a süllyedést, miután kiderült, hogy gond van az egyik kerékkel. Megérkezésünk után deríthettük ki – az iphonok és a Google segítségével, hogy hol is van ez az istenhátamögötti Roanoke. Már este 10 óra is elmúlt és úgy tűnt, hogy az éjszakát a teljesen kihalt kis repülőtéren töltjük. Az egyetlen helyi alkalmazott már hozta nekünk a kávét és éppen a pizza rendelés részletein dolgozott, amikor a US Airways bejelentette, hogy a repülőgépnél minden a legnagyobb rendben van, így tehát repülhetünk tovább Ottawa felé.

Kárpótlás gyanánt a fedélzeten az utaskisérő nem számolt fel a sörért és még ingyen ropit is kaptunk. Aztán másfél órával később vettem észre, hogy milyen furcsa az, hogy immár csaknem félórája Ottawa felett keringünk, pedig éjfél környékén aligha van bármilyen forgalom az amúgy is eléggé kipusztult kanadai fővárosi repülőtéren. Ekkor jelentette be a pilóta, hogy ezúttal a gép szárnyai nem működnek és bocsánatot kérve jelezte, hogy sajnos ismét jön egy kényszerleszállás. A cipőket le kellett venni, fejünket lábunk közé tenni és előrehajolni. A fedélzeten dolgozó egyeten utaskísérő sem volt igazán bizalomgerjesztő mondandójával.

„Mi mindig együtt maradunk! És amikor azt kiabálom le a folyosón, hogy „brace,” mindenki gyorsan hajoljon előre!”–jelezte a huszonvalahány éves stewardess. Végül sikeresen leszálltunk és minket is körülvettek a mentősök és a tűzoltók.

Sajnos Észak-Amerikában nem csak a US Airways ismert kimustrált flottájáról, hanem a legtöbb amerikai légitársaság is. És ehhez még az is hozzátartozik, hogy bár ezek nem fapados cégek, mégis szinte a nullára csökkent a fedélzeti kiszolgálás.

A napokban éppen egy Molly Todd nevű fiatal anya esete került az újságokba, amikor 4 ezer dollárért vásárolt a US Airwaystől repülőjegyeket magának és 7, illetve 10 éves gyermekének Philadephiából Mexikóba. De éppen a repülőtéren derült ki, hogy csak akkor ülhet kiskorú gyermekei mellé ha darabonként fizet egy 30 dolláros felárat. Bár ez az új profitot maximalizáló kisérlet felháborodást váltott ki szülőkből, az amerikai közlekedési minisztérium jóváhagyta az egyre rutinosabb pénzszerzési gyakorlatot.

Comments are closed