Kanadában „unortodox” a karácsony

2011 december 25 9:51 de.5 hozzászólás

Az Ipsos Reid felmérése szerint egyre kevesebben őrzik Kanadában a karácsonyi hagyományokat, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a kanadaiak elfordultak volna a szeretet ünnepétől. A kanadai közvéleménykutató cég szerint az ünnepek alatt a keresztény lakosság 28 százaléka vesz részt szentmisén, vagy istentiszteleten, amely húsz ponttal kevesebb mint a 2007-ben, ugyanezen a felmérésen mért érték. Ettől függetlenül, az Ipsos Reid kutatásai szerint a kanadai lakosság 68 százaléka még mindig kereszténynek tartja magát, amikor vallásáról kérdezik, azonban csak 44 százaléka válaszolta azt, hogy vallását gyakorolja is. A vallástól leginkább elfordult lakosság Québecben és Brit Columbiában található. A francia többségű tartományban a lakosság 38 százaléka tartja magát vallásosnak, Brit Columbiában pedig 32 százalék állította ezt magáról. A fiatalabb korosztályokban (azok akik 35 éven aluliak) csupán 17 százalék jár rendszeresen templomba, miközben ez az arány kissé magasabb (21 százalék) a nyugdíjkorhatár felüliek esetében, ugyanakkor alacsonyabb (12 százalék) a középkorú lakosságnál.

Úgy tűnik, hogy a leginkább unortodox karácsony Québecben található. A québeci lakosság 66 százaléka állít karácsonyfát (szemben a 72 százalékos országos átlaggal), 18 százalékuk megy templomba az ünnepek alatt és csak 49 százalék fogyaszt pulykát karácsonynapján, mely szignifikáns eltérést jelent a 72 százalékos kanadai átlagtól.

Azok akik hagyományos kanadai karácsony után vágynak, mindenképpen látogassanak el az atlanti tartományokba, ahol a lakosság 82 százaléka tartja magát kereszténynek, vagy Saskatchewanba, illetve Manitobába ahol 81 százalékon áll ez az arány. Mindkét tartományban a legmagasabb a karácsonyfát, jászolt állítók és a pulykát fogyasztók aránya.

5 hozzászólás

  • Kedves Chistopher!A [email protected]-ra küldtem egy videót.Érdemes meghallgatni és a többit is megnézni.üdv.Éva néni.Áldott Karácsonyi Ünnepeket kivánok szeretettel Éva néni.

  • Kedves Éva néni! Köszönöm szépen és én is nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket kivánok! A videót szívesen megnézem, de kérem, hogy a [email protected] címre küldje, mivel a másik nem fogad üzeneteket, az csupán az új bejegyzésekről küld értesítést a felíratkozott olvasóink számára. Köszönöm és kellemes időtöltést, kikapcsolódást kivánok! Christopher

  • Chiristopher küldöm,nekem nem volt meg csak az előbbi.Az a kérésem hogy sok van ott,s ha regisztél akkor mindhez hozzáférhetsz.Elképesztő amit müvelnek.puszi Éva néni.

  • küldtem képeket is,remélem megkaptad,mert a gépem nem jelzi az elküldést.Várom a jelzésedet.Éva néni

  • Az a 68 % keresztény még nem is tűnik rossz aránynak, ha belegondol az ember, hogy mennyi
    muzulmán,hindu és távolkeleti él az országban. Igaz a keresztények és a templomba járók számát jelentősen növeli a katolikus filippino közösség.
    A nem karácsonyfaállitók pedig nem vallástalanok, hanem más nem keresztény hiten lévők.