A harmadik Magyar Köztársaság utolsó napja

2011 december 31 1:36 de.64 hozzászólás

Éjfélkor szűnik meg az 1989. október 23-án kikiáltott III. Magyar Köztársaság, miután január 1-től hatályba lép a Fidesz alkotmánya és többek között megszűnik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatal (OITH). Úgy tűnik azonban, hogy a kormánypárt már ezeket az utolsó órákat sem tudta kivárni, amikor Szabó Erika – a választásokért és a közigazgatásért felelős államtitkár – pénteken jogtalanul kinyittatta a megszűnés küszöbén álló OITH budapesti irodáit és néhány közalkalamzottal együtt effektíve behatolt a bírósági igazgatási szerv központjába. Matheidesz Ilona – at OITH hivatali vezetője – levélben értesítette Navracsics Tibor minisztert a jogtalan lépésről és kérte, hogy vizsgálják ki az esetet.

Az OITH utódja az Országos Bírósági Hivatal, melynek vezetője Szájer Józsefné Handó Tünde, a veterán fideszes politikus és EP képviselő párja, illetve Orbán Viktor feleségének közeli barátja. Tehát 2012-től az igazságszolgáltatás területén is maradéktalanul érvényesülhet a pártakarat. Handó Tünde meglehetősen tág jogkörrel rendelkezik az új rendszerben, hiszen személyesen jelölheti ki bármely ügyben az eljáró bíróságot és bírói kinevezésekben, áthelyezésekben és leváltásokban is többnyire szabad kezet kapott Handó, közvetve pedig maga a kormánypárt.

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt – a teljesen tehetetlen ellenzék legnagyobb pártjának elnöke – csodában bízva kérte Handó Tündét, hogy „alvó jogként” tekintsen azokra a precedenst nélkülözően tág jogkörököre, melyeket poziciója révén gyakorolhat és ne éljen ezekkel a lehetőségekkel. Mesterházy ugyanezt a levelet Polt Péter Legfőbb Ügyészhez is elküldte, de a Népszava információi szerint Horányi Miklós, Polt Péter szóvívője máris jelezte, hogy nem reagálnak a szocialista elnök levelére.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, a Népszabadság által teljes terjedelemben nyilvánosságra hozott levelében részletesen írta le aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy Magyarország igazságszolgáltatását – eléggé látványosan – a kormánypárt politikai érdekeinek rendelik alá. „Kifejeztem aggodalmunkat a tervezett alkotmányos változásokkal kapcsolatban az ön országában, kiemelten kérve az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti valódi elkötelezettséget. Nagyra értékeltem azt, hogy akkor elkötelezettségét fejezte ki amellett, hogy Magyarország hű marad demokratikus hagyományaihoz és a személyes szabadságjogok védelméhez. Kounalakis nagykövet és mások a Külügyminisztériumban azóta is aggodalmukat fejezték ki, mindig a barátság szellemében, és bízva abban, hogy barátaink a magyar kormányban komolyan fogják venni építő jellegű megjegyzéseinket. Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak.”–írta Hillary Rodham Clinton a mai nap folyamán nyilvánosságra került, december 23-án datált angol nyelvű levelében.

Komoly aggodalmat okoz Brüsszelben és Washington az a tény, hogy holnaptól Magyarországnak olyan új alkotmánya lesz, mely az ellenzékkel való érdemi konzultáció nélkül jött létre, így a politikai paletta csupán egyik része tekinti magáénak az alaptörvényt.

Sokat hallottunk a 2010-es kormányváltás óta arról, hogy milyen kapitális szégyen az, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a Magyar Köztársaság alkotmánya egy 1949-ben készült dokumentum módosított változata. Pedig ebben a mondatban a kulcsszó az, hogy módosított, hiszen a mai magyar alkotmány több mint 80 százaléka egy sorozatnyi módosítás és konzultáció eredménye, így alig hasonlít a Rákosi-korszakbeli iratra. 

Ráadásul a sokszor átkozott és valóban rövid preambulum – vagy pontosabb az új államkoncepció tömör leírása – egy olyan víziót fogalmazott meg, melyben a piacgazdaság mellett fontos szerepet kap a szociális igazságosság. „A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekéről” ír a még pár óráig hatályban lévő alkotmány, így tehát egy szociáldemokrata államként definiálta az új Magyarországot.   

1989. október 23-án – délben – kiálltotta ki Szűrős Mátyás ideiglenes köztársasági elnök, illetve a még mindig Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) többségű Országgyűlés elnöke a III. Magyar Köztársaságot. Fontos pillanat volt ez Magyarország történelmében, még akkor is ha 1983 és 1989 között Szűrös az MSZMP KB tagjaként, egy kimúló rendszer szereplőjeként helyezte el a demokratikus Magyarország szimbólikus alapkövét.

“Most, a 20. század vége felé közeledvén, a szabad demokratikus Magyarország megteremtésében Kossuth Lajos, Károlyi Mihály és Tildy Zoltán nevével összekapcsolódó előző magyar köztársaságok nyomdokain haladunk, amikor azok demokratikus és nemzeti hagyományainak szellemében, s az utóbbi 40 esztendő – különösen az 1956-os októberi népfelkelés és nemzeti függetlenségi megmozdulás – történelmi tanulságaitól is indíttatva megalkottuk az új köztársaság törvényes alapjait… A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam lesz, amelyben a polgári demokrácia és a demokratikus szocializmus értékei egyaránt érvényesülnek”–mondta Szűrös Mátyás a demokratikus Magyarország születésnapján, az 1956-os forradalom és szabadságharc 33-ik évfordulóján.

1989 szeptemberében a kerekasztal tárgyalások résztvevői megegyeztek abban, hogy a III. Magyar Köztársaság három kulcsfontosságú történelmi eseményre, fordulatra épül: (1) az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra, (2) az 1918-as őszirózsás forradalomra és (3) az 1956-os népfelkelésre (forradalomra) és szabadságharcra. Egymástól teljesen eltérő politikai erők – fiatal, urbánus liberálisok, nacionalista, vidéki kisgazdák és polgári, valamint mérsékelt konzervatívok és reformkommunisták – együtt tették lehetővé azt, hogy békésen ért véget a Magyar Népköztársaság és vette kezdetét az első tartós magyar liberális demokrácia.

Ezzel szemben a mostani kormány pontosan a magyar demokrácia alapköveként szolgáló, a kerekasztal tárgyalások által létrehozott békés átmenetet és politikai sokszínűség tiszteletét számolja fel egy olyan alkotmánnyal, mely dialógus helyett a kormánypárt monológusára épül.

Ma – 2012 küszöbén – a harmadik Magyar Köztársaságtól búcsúzunk. De reméljük, hogy a nem túl távol jövőben létre jön a negyedik köztársaság, mely a politikai pluralizmusra, az erős és független közintézményekre, a szociális igazságosságra és a nemzeti párbeszédre épül.

64 hozzászólás

  • Sajnos igy van!Elszomoritó hogy a jelenlegi vezetés nem az ország,az emberek érdekeit tartja szem előtt,hanem önös,pártpolikikai érdekekeit!!!!Az az alkotmány amit jan.2-án ünnepelni fognak,az nem konszenzussal született,az fidesz alkotmány.Ma reggel is a rádióban közlik hogy minednki minden beterjesztett törvényt megszavazott,csak azt felejtik elmondani az a mindenki csak az esküjüket megszegő fidesz képviselők,a többi vagy nem szavazott v, ott sem volt.ez a félre tájékoztatás!

  • Kovács Árpád

    mszmp-mszp -láncos kutya -vonatka -lopcsány mentes új évet kívánok.

  • Kovács Árpád úr – alaposabban nem is minősíthette volna magát (és persze egyúttal azokat is, akik mellett oly következetesen szokott kiállni. Olvasni TUD? Vagy csak néhány előre gyártott okádék szöveget másolgat be mindenhova?

  • nem kedves kekec

    Kovacs ket vizit kozott, teaszunetben, idekopizza az elmebetegseget a szocialis otthonbol! Feltehetoen ugyanahhoz a pszichologushoz jar, mint az orban!:)

    azert kedves kekec, neked minden jot kivanok a kovetkezo esztendore eshat ilyen bencsics kovacs nemes fidesz jobbik nelkuli kanadai magyar hirlapot:)

  • LIBAS MISI – bocsika, de ez a ………………………… annyira felhúzott, hogy elfeledkeztem az elemi udvariasságról.
    Minden kedves olvasónak és az újság íróinak is Boldog Új Évet Kívánok. (az más kérdés, hogy itthon már nem nagyon reménykedünk benne)

  • Kösz szépen és nektek is nagyon boldog új esztendőt kívánok! Ilyenkor lehet, hogy valóban jobb kikapcsolódni az Országgyűlés, a parlamentáris demokrácia borzalmas paródiájából és ehelyett bekapcsolni a Mikroszkóp színházból közvetített szilveszteri műsort. Azt hiszem, hogy még Kanadából is láthatjuk online, az ATV-n keresztül.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Kedves Kovács Úr! – Ne írjon le ilyet, hogy MSZMP-mentes új évet kíván, mert Orbán rendőrsége elviszi! – Ön előtt nem ismert, hogy a Fidesz-KDNP kormányban legalább 5 egykori MSZMP-tag szerepel miniszterként?

  • Bencsics Klára

    Éljen, az új Alkotmány ! Végre az utolsó napját éli a szoci- Köztársaság! Soha ne jöjjön vissza!

  • Kovács Árpád

    Bencsics Klára …..én is szívből kívánom.

  • Bencsics

    maga egy rugalmatlan, betokosodott agyu venasszony, aki NEM AKARJA tudomasul venni, hogy ezek a szocik nem azok a szocik es a vezetok sohasem maszuletett baranyok…..most komolyan azert, mert orban az utjaban levokre ramondja, hogy kommunistak, on elhiszi???? en a kezdetektol fogva orbanellenes vagyok es soha nem voltam nemhogy parttag, de kisz-tag sem, sot a szuleim se! Ne akarjon rosszat a mai magyar embereknek azzal, hogy hozzanemerto, bugris miniszterelnokot tamogat, nem szenvedett on szerint eleget mar az a nep???
    gondolom onnek van futott szobaja es penz a bankszamlajan, ott is biztonsagban…..erre vagynak a magyar emberek is es ezt orban nem kepes megteremteni nekik, annal az egyszeru oknal fogva, hogy nem ert semmihez!
    maga innen ne szoljon bele abba, hogyan velekedjenek az emberek, majd ok eldontik, mi legyen orban sorsa, meg a gyurcsanye is, mert teved, ha azt hiszi,hogy en peldaul tamogatom gyurcsanyt, en ot sem! de szuksegunk lenne olyan vezetore, aki osszetereli a szetvert magyar nepet es kijeloli okosan, hozzaertoen a kozos utat, mert olyan kormanyfo kivanatos az orszag elere, aki az osszefogast segiti elo, mert anelkul meg ezt a cirkuszt evtizedekig el lehet huzni es addig a beketlenseg csak fokozodik, belathatatlan kovetkezmenyei lehetnek……ezt on se akarhatja!

  • Bencsics Klára írja: „Éljen, az új Alkotmány ! Végre az utolsó napját éli a szoci- Köztársaság! Soha ne jöjjön vissza!”

    Klári, azért arról ne feledkezzél meg, hogy a „szoci-köztársaságban” volt Antall és Orbán-miniszterelnökség is. Sőt, az utóbbiból volt kettő is. De még Mádl, Sólyom és Schmitt elnökség is volt a „szoci-köztársaságban.” Az Orbán-féle rendszer bizony bukni fog, raadásul elég nagyot. És sok, a jobboldal által fontosnak tartott szimbólumot is magával ránt az új rendszer bukása.

  • Klára, majd akkor „éltesd”, amikor az éhségsztrájkok kitörnek, mert nem lesz pénz még a fizetésekre sem.Gondolom, mások is fognak éljenezni, csak nem azért, mert azt Te szeretnéd.

  • Nagyon sok olyan ország van, amelynek hivatalos neve egy szóból áll. Pl. Izráel, Románia, Kanada.
    Nem értem, mi csámcsognivaló van rajta.
    BÚÉK!

  • Kovács Árpád

    Hála Istennek nem úgy fest az ábra mint ahogyan a kitántorgottak ijesztgetik a hazai magyarokat,egyre többen vágnak disznót .Éhséglázadást azok a jól létben élő kisportolt életerős izmos tettre vágyó jelzés nélküli rendőrruhába bujt népverő gyurcsanyisták törnek ki magukból(láttuk BP-n a gyászos vonulásukat) Vagy Heller Ágika vagy kholbandita haza tántorognak kiéhezve , az ingyen pénzcsapok zárva ,kifogy potya pénzük szaladnak az mszp-hez kisírják a köldöküket hogy nincsenek megbecsülve.Világ proletárjai egyesülnek.

    Hatalmas aggódás olyan személyektől akik nem élnek Magyarországon ,nem is akarnak hazatelepülni ,soha életükben nem gyarapították a magyar hazát egy petákkal se ,de dirigálni azt tudnak ,nagyon semmi közük Magyarországhoz csak a nyelvet beszélik, nos ezek a legnagyobb szoci_ál_demokraták .

    Hogy ki mit mond egyáltalán nem érdekeli magyarokat ,nem másoknak akarunk megfelelni.A magyar élni akar mint bármely ország,,,minket nem érdekel más országok véleménye.Mindenki söprögessen a saját portáján ,bizonyára van ott is szemét csak lássák meg ,ne avatkozzanak a belügyeinkbe. Van most egy nagyon jó kormányunk akik a nemzetért dolgoznak ,ám a gyurcsany slepjének nem tetszik ,de ki nem sz@rja le őket.

  • Kovács Árpád

    mszmp-mszp-láncos kutya(lmp)-jobbik-dk mentes új évet kívánok .Hajrá Magyarország .Hajrá Fidesz.

  • Tisztelt Klára,Kovács Árpád!Nem értem önöket.Ennyire örülnek hogy a mai naptól nincs Köztársaság?Örülnek az egyeduralmi rendszernek.Azok akik kimentek,nem jelenti azt hogy az anyaországért nem aggódnak,nem szerettik.Tévednek,attól ők még lehetnek tisztességes emberek,aggódhatnak a hazájukért,népükért,szót emelhetnek.S többségük ezt teszi kulturáltan,elmondja az általuk jónak,rosszanak hitt dolgokról.Kérdem én önöket ha ennyire örülnek hogy nincs köztársaság akkor miért mondott ujévi köszöntöt a nem létező hivatal emberre?Vagy mint magán ember tette?Arra hogy mit képzel az éhség sztrálykolókról T.úram szánalmas,hogy ilyen emberek léteznek köztünk.Jav aslom,hogy menjen nézze meg legyenszives hogy ezek az emberek,családok,gyerekek mit éheznek.amennyiben ezek ki sportolt,kigyurt emberek magának.?Egyik napról a másikra vegetálnak,a nyugdijasokról nem is beszélek,akik az ön országát felépitették.Egy ember ennyire elvakult legyen mint ön,ha csődbe kerül az ország,nem lesz bér,nyugdij,elveszik megtakaritott pénzét akkor is ilyen gyülölettel beszél?Elképesztő az a gyülölett amit a másik emberről beszél,mert másképpen gondolkodik?A kulturájáról nem is beszéleg,a hozzászólásaiért engem fog el a szegyenérzett hogy ilyen fanatikus emberek vann.A nem tettszését normális emberi módon is kifejtheti nem gondolja,v. ettől szeretne erőssebbnek látszani?Mindegy,a hozzászálásai minősitik magát az embert.Ettől függetlenül Békés Új Évet kivánok!!!!!!

  • Én csak azon derülök, hogy egyesek mennyire tudatlanok. Részemről csupán 1990 és 1995 között több idöt töltöttem MO-on, mint Kanadában. Többek között, mint a pécsi nyári pedagogus egyetem egyik illusztris oktatója, akinek könyve is megjelent Dr. Ranschburg jenő előszavával, Viselkedési Problémák Kezelése cimmel, amit, ha jól láttam pl. a szegedi tanitó képző még a mai napig is használ. Arról már nem is beszélek, hogy készült ám a Hősök nem sirnak cimű könyvemből Számvetés cimmel Paulus Alajos által rendezett dokementum film is, aminek bemutatása 1995 március 14-én került sor, és azóta is többször vetitették a Duna TV-ben is. Az apám által szervezett SZEM azaz Szomszédok Egymásért Mozgalom alaptörvényét is én szállitottam neki, ugyanis az a kanadai Neigbourhood Watch Mozgalomra épült, aminek mi évek óta tagjai vagyunk. És ezek csak idáig az én érdemeim, Apámról már nem is beszélek, aki 1990 és 2000 között tíz évet töltött el MO-on és tette amit tett társadalmi munkában, mert ugyan járt volna érte fizettség, de azt sohasem vette föl, hanem vissza tette az Bünmegelőzéséi alapitványba. (Nem kell aggódni, azóta is minden egyes ember, aki utána következett, nemcsak hogy felvette, de vigan le is élte azt.) Mellékesen pedig a Budapesti Nagy Imre szobor felállitásában is nagy szerepe volt Apámnak, de hát ezek szerint kit érdekelnek a tények, amikor olyan jókat lehet fröcsögni annélkül is, igaz kedves Kovács, és Nemes úrak?

  • Boldog Új Évet (boldogabbat, mint az előző volt)
    http://youtu.be/L6b-89iKJbQ
    Dalszöveg: (a képek meg az Orbánék elleni „Nem tetszik a rendszer” tüntetésről valók.)

    Hej a magyar égen sok a felhő
    De a magyar viharban is felnő
    Lesz még egyszer szép a világ
    Lesz még Magyar Köztársaság
    Hej az idő eljő

    Fel van írva az a magyar égre
    Szabad lesz az ország minden népe
    Lesz még egyszer szép a világ
    Lesz még Magyar Köztársaság
    Ha nincs, hozzuk létre

    Esküdjünk hát fel az igazságra
    Nem született senki szolgaságra
    Lesz még egyszer szép a világ
    Lesz még Magyar Köztársaság
    Akárki meglássa

    Hej, a törvény legyen egyenlően mérve
    A szabadság s a testvériség védje
    Lesz még egyszer szép a világ
    Lesz még Magyar Köztársaság
    Álljunk fel hát érte

    És az év utolsó napján este 6-kor ezrek mentek ki a Kossuth térre, hogy megalapítsák a Tiszta Kezek mozgalmát.
    A hideg ellenére, szilveszter ellenére!
    És a tákolmányt „ünneplő” operabál ellen is tömegtüntetés szerveződik 2-án.

  • a DEMOKRATÁK ott fognak tüntetni a Viktatúra ellen!
    http://youtu.be/_v6LkCWu-8g

  • ez meg a szilveszteri eskütétel:
    http://youtu.be/EjPoYqUO7Ao

  • Falussy Szabolcs

    Tudomásul kell venni, hogy a magyar nemzetnek elege lett a kommunista diktatúra és az posztkommunista áldemokraták országtönkretételéből. Ezt az országot teljesen leépítették, eladták, szétdúlták az ún. baloldaliak, amiből a választók kétharmadának elege lett. Ha Angliában lennénk, az ottani szabályok lennének érvényesek, akkor pl. összesen 2 szocialista ülne a parlamentben. Nem több. Nem kell itt vinnyogni a szocik háttérbe szorulása miatt. Ezt akarta és akarja még jópár évtizedig a magyar nemzet többsége. És ez még mindig humánusabb, mint amit a komcsik tettek 1919-ben, 1949-ben és 1958-ban: kivégzések, családok kiírtása…. Örülhetnek, hogy amikor a jobboldal kerül hatalomra, pusztán a Klub Rádió szűnik meg Bp-en. Nem sok egy ország morális, gazdasági tönkretételéért, 1956-eltiprásáért, a magyar vagyon “elprivatizálásáért”. Magyarország újra magyar ország lesz. Ennyi.

  • Falussy
    ne magyarazza felre, itt utoljara fejlodes Horn Gyula kormanyzasa idejen volt egyreszt, masreszt, ha nem a tehetsegtelen jobb oldal zsebeinek tomesere menne az orszag penze, hanem munkahelyek teremtesere, sokkal elobbre tartanank…..itt nem jobb oldalrol meg bal oldalrol van szo, hanem egy tehetsegtelen kormanyforol, ugy hivjak, hogy orban viktor, s csak mert a szocik maganak nem voltak szimpatikusak, nem kivanhat az orszag elere egy dilettans elmebeteg bajkavarot, aki kerti budin es apai pofonokon szocializalodott es aki az iskolapadbol kerult a kormanyzoi szekbe ugy, hogy jopar tankonyv, tapasztalat, bolcsesseg kimaradt az eletebol, amit sosem potolt!

  • Tisztelt Falussy Szabolcs!Ön ne beszéljen a magyar nemzet nevében.Itt csak a maga nevében beszéljen legyenszives.A tönkretétel most két év alatt az elv barátai tették és teszik folyamatosan.Az akkor 2/3-ad 2,7 millió ember volt,s a nyolcmillióből aki válaszhatott ,az nem számit?Az a 2,7 millió ember mára már a felére zsugorodott!!!!!Most pedig a csendes irás folyik,mert a szegény emberek a kilátástalan helyzetük miatt öngyilkosok lesznek,éheznek,megfagynak,sziven szurják magukat,kivándorolnak,ez mi ön szerint mi tisztelt uram!!!!!A magyar vagyont csak a balosok tették,ezt ugye ön sem gondolja komolyan?Mivan a fidesz közeli cégekkel,mivan a 12 állami gazdasággal,mivan azokkal a több milliárdos vagyonokkal amit csak a kevéske képviselői fizetésből hoztak létre,egy napot sem dolgoztak rendes munkahelyen???Tisztelt úram mielőtt vádaskodnánk nézzünk szét a saját házunk táján is,mert csak ugy lesz hiteles!!!!!!

  • „Éjfélkor szűnik meg az 1989. október 23-án kikiáltott III. Magyar Köztársaság” – ennyire hülye a szerző?
    Államforma marad köztársaság csak a név változik. Ezt nem tudja megkülönböztetni? LOL

  • És azt honnan lehet tudni tizbe, mert a láccat valahogy mást mutat.

  • Kedves Tizbe! Valóban? Kösz, hogy szól, mert ezt itt senki nem is tudta! …Magától nem jön rá, hogy nem erről van szó, vagy segítenek is benne? Gondolkodásának egyszerűsége leképezi a kétharmadnyi ‘Zember’ agyi kapacitását! Végülis ezen nincs is mit csodálkozni! Üdvözletem!

    Fallussy Szabolcs! Nem kifejezetten a szocik, illetve a baloldal háttérbeszorulása miatt „vinnyognak” az emberek immár egyre többen! Láss, ne csak nézz! Ja, és olvasson a sorok között is!
    Maradok Tisztelettel,

  • tizbe

    johat az absztrahalas egy magasabb gondolkodasi muvelet, ami nem elvaras fidesz-korokben, sot az alacsonyabb se!:)

  • Ez nem absztrahálás, hanem tudatos összemosás és jól hangzó szónoklatok vetítése… és nem csak ebben a cikkben, a többi hasonló témájúban is megy a fröcsögés. Üdv

  • tizbe

    hogy mennyien ertenek egyet ezzel a „frocsogessel” hamarosan kiderul, addig is javaslom a lelemenyes vallalkozoknak, hogy a lampavasgyartasra alljanak ra!:)

  • T.Tizbe!Megkérem,ha nem tud normális hangnemben hozzászólni akkor inkább ne tegye!Elég a Kovács Árpád féléknől már!A hozzászólás minősiti magát az embert.Ha tárgyi tévedés volt akkor az kulturáltan javitsa ki legyenszhives.Az biztos hogy 2011.dec.31-ével megszünt a Magyar Köztársaság,helyette Magyarország lett.Amennyiben magának igazza lenne akkor az uj pénzen miért nem a köztársaság szerepel továbbra is?Jan.1-ével Magyarországot nyomják és a kivonás folyamatos lesz!Csak ennyi!Tisztelettem.

  • Kedves Éva! Mi akadályozza önt, hogy az új Alaptörvényt (nem Alkotmány!!!) legalább a 2. pontig elolvassa?

    „2. Magyarország a hatalommegosztás elvén nyugvó független, demokratikus jogállam. Államformája köztársaság.”

  • Eszter Witch

    Ugyan minek olvasna es vesztegetne a draga idejet, amikor orbant elzavarjak par honapon belul es elkezdik fogalmazni a rendes alkotmanyunkat?

  • Misuka, mintha azt írta volna, hogy ön külföldön és nem Magyarországon él. Szerintem inkább a választott hazájának az alkotmányával kellene behatóan foglalkoznia és azt tisztelni, a mienkkel (magyarokéval) ne foglalkozzon ugyanis van igazi Alkotmányunk és az fog ismét a jelenlegi (új) Alaptörvény helyébe is lépni.

  • Eszter Witch

    magyar allampolgar vagyok!

  • T.Eszter Vinch!s ön milyen állampolgár,mert könnyü a partvonalról kiabálni!Csak az igazat!!!!!

  • Eredetileg nagyon sok mindent akartam írni, de időközben rájöttem, hogy felesleges. Itt mindenki a sajtóból értesül az információiról, miközben megfeledkezik arról, hogy a sajtó világszerte a balliberális, globalizáció égisze alatt fegyver nélkül gyarmatosító csoportosulások (finoman fogalmaztam) kezében van. Ennek alapján megítélni egy kormány, egy kormányfő munkáját szerintem több, mint oktalanság.
    Mindenesetre megfogalmazódott bennem egy kérdés: azok, akik Kanadában aggódnak a honért, mióta teszik ezt? És miért? Úgy értem: ide tudnák írni, kedves Hölgyeim és Uraim, hogy mikor hagyták cserben a hazájukat, pontos dátum szerint? És azt is, hogy miért? És esetleg azt is, hogy amióta ez megtörtént, pontosan mennyit adóztak itt Magyarországon, melynek államformája továbbra is köztársaság?
    Amúgy meg: Kanada is Kanada, tudtommal, nem Kanadai Köztársaság. Hollandia, Belgium, Bulgária, Románia, stb szintén. És például Izrael sem Izraeli Köztársaság, de az Amerikai Egyesült államok sem Észak-Amerikai Egyesült Köztársaságok.
    Tehát valami bűzlik Dániában… és nem a Dán Köztársaságban.

    Üdv,
    Tamás

  • Tisztelt Berkes Tamás! Kanada ha akarná akkor sem lehetne Kanadai Köztársaság, mivel Alkotmányos Monarchia II. Erzsébet brit királynő uralkodásával -hivatalosan.
    Kanadában kétféle aggódás van a honért. Van egy Fidesz és Orbán szimpatizáns rajongói kör illetve van egy ország illetve nemzetféltő tábor. Melyik csoporthoz szóltak a kérdései?

  • Remzső úr, no látja! Választott hazájában az alkotmányos monarchia dívik, míg volt hazájára ismét „köztársaságot” húzna/erőltetne. Elárulom a magyarok zömének is elege van a „köztársaságokból” melyek inkább a Mohácsi vész mértékű kártevéseit hozták az országra, mintsem bármilyen felemelkedést.

  • De azért Kedves VinchEszter azt tudjuk, hogy Kanadában parlamentáris demokrácia van az alkotmányos monarchián felül, illetve alul. A parlamentáris demokrácia pedig kísértetiesen -mondhatnók egy az egyben hasonlít a parlamentáris köztársasághoz, amely szem előtt tartja a demokratikus értékeket és intézményrendszereket. Én nem erőltetem Magyarországra a köztársaságot, mert azt megtették már egy békés átmenet folyamataként az 1989-ben a rendszerváltók, amelynek zászlósa volt a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor, mint fiatal demokrata.

  • Berkes úr, rosszul tudja. Legtöbbünk nem cserbe hagyta a hazáját, amikor eltávozott onnan, hanem a „hazát irányitó elemek” teremtettek sokunk számára olyan „élet-teret”, amiben nem lehetett tovább fuldoklás nélkül élni. Ha ezért megró pl. engem, ám legyen, lelke rajta. Attól én még maradtam hű hazafi és tehetségemet, időmet és energiámat adtam bele, hogy a hazám mindenki számára egyformán élhetöbb legyen. És én emiatt való aggódásomban szólalok meg. Azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.

  • Berkes Tamás

    Remzső Úr:
    Elnézést kérek Kanada államformáját illető tudatlanságomért. Mentségemre szolgáljon, hogy semmi közöm az országhoz és már régen voltam középiskolás. Ez azonban Önt nem menti Magyarország államformájának (köztársaság) nem ismerete alól, hiszen Önnek – elvileg – volna köze ugye, kis országunkhoz. Kérdésem egyébként bármelyik (és/vagy) mindegyik csoporthoz éppúgy szólhat. Ha elolvassa hozzászólásomat, ezt nem kell indokolnom.
    Egyébként mindenkinek javaslom, hogy olvassa el Magyarország Alaptörvényét (én vettem a fáradtságot, talán mert Magyarországon élő magyar állampolgár vagyok) és akkor lehet vitatkozni egyes pontjairól – megfelelő tájékozottságot és hozzáértést feltételezve – így azonban tudatlan, megtévesztett/megvezetett/fellázított tömeg benyomását keltik, amely képes egyetlen mondat által feltüzelve forradalmat csinálni, majd a végén körülnézve döbbenten kiáltani: Te Szent Isten! Mit csináltunk!
    Az Alaptörvényben nem találtam semmi kivetnivalót, hacsak azt nem, amit Sólyom László Úr is kifogásolt: hogy bizonyos elemeinek felülbírálatából az Alkotmánybíróság ki van szorítva, de ezt sem tartom véletlennek.
    Az elmúlt 22 év során most először adódott alkalom, hogy egy kormánypárt több, mint kétharmados többségre tegyen szert. Túl azon, hogy ez nem volt véletlen és meglehetősen időszerű is volt, hozott magával bizonyos dolgokat. Egyrészt azt, hogy a többség akarata ellenállás, egyeztetés nélkül érvényesül a törvényhozásban. Lehet ezt antidemokratikusnak nevezni, de ne felejtsük el, hogy ez a többségi kormány a választók jóvoltából került ebbe a helyzetbe. És a minapi 400 ezres (+ a lengyelországi, + a székelyföldi) szimpátiatüntetés bizonyítja, hogy a választók zöme nem bánta meg döntését. Kormány MELLETTI tüntetésre nem hallottam még egyéb példát az újkori történelemben.
    Másrészről innentől kezdve az effektíve impotens, valódi ellenállást kifejteni nem tudó ellenzék nyilván vitustáncot jár, mivel egyebet nem tehet. Értem ez alatt azt, hogy akkor sem szavaz a kormány mellett, ha azzal egyetért – mert nem ő hozta a döntést, stb. Mifelénk itt, Magyarországon ezt úgy mondják: A xar is ízetlen neki.
    Mindenesetre:

    „Húzd, de még se, — hagyj békét a húrnak,
    Lesz még egyszer ünnep a világon,
    Majd ha elfárad a vész haragja,
    S a viszály elvérzik a csatákon.
    Akkor húzd meg újra lelkesedve,
    Isteneknek teljék benne kedve.
    Akkor vedd fel újra a vonót,
    És derűljön zordon homlokod.
    Szűd teljék meg az öröm borával,
    Húzd, s ne gondolj a világ gondjával.”

    Nyilván mindenki ismeri. Ahelyett, hogy marnánk egymás torkát, tekinthetnénk arccal és minden eszközzel a közös ellenség felé, akik eltiporni készülnek bennünket, magyarokat – és akkor még mehetne valamire ez a nemzet, mert ennél sokkal többre hivatott.
    Hit, Haza, Szeretet.
    És többet nem is szólok.

  • Berkes Tamás

    Kedves Kopácsi Úrasszony!
    Nem gondolom, hogy rosszul tudnám.
    Az én nagycsaládom számára is ugyanazok a „hazát irányító elemek” teremtenek olyan „élet-teret”, amelyben kitartóan fuldoklom. Kétszer is túl voltam az Egyesült Államok határán, mindkét esetben megtehettem volna (de akár még most is megtehetném), hogy nem jövök haza többet, családostul, három gyerekestül elmegyek innét a „jobb boldogulás biztos tudatában”. 3 testvérem közül kettő külföldön él, a harmadik nemrég költözött haza. Mehetnék bárhová. De hová?
    Én szeretem ezt a földet. Szeretem, hogy ha kilépek a bérelt házunk udvarára, egy komondor ugrál a nyakamba. Igazi komondor.
    Igazi magyar levegőt szívok, igazi magyar vizet iszom.
    Igazi magyar istentiszteletre járok, igazi magyar lelkésszel fogok kezet.
    Disznót vághatok, gabonát arathatok kézzel, a kezem munkájából élhetek, ha szűkösen is.
    Nem kell keresnem a szavakat, ha a boltban egy ismerőssel, vagy épp ismeretlennel találkozom.
    Kimehetek a temetőbe és ismerős neveket látok a síremlékeken.
    Valamennyi ősöm itt született, itt élt, itt halt meg (némelyikük nagy-Magyarországon, de ez most mindegy) Itt vannak körülöttem, az élők és a holtak, akiket szerettem, tisztelte, akiket szeretek, tisztelek.
    Mi keresnivalóm volna bárhol másutt?
    Nem ítélem el.
    De ne gondolja, hogy amikor egy ország testén, vérkeringésén kívül kerül, akkor Ön ugyanúgy részt vesz annak az országnak az életében. Ez nem csak elvi, fizikai képtelenség is.
    Aki itt él, az látja, érzi, mit miért tesz ez a kormány. Aki csak a sajtóból, fórumokról értesül az itteni eseményekről, az torz képet kap.
    Ha ezekből a médiumokból tájékozódnék, már rég elmentem volna Önök után.
    De itt élve látom, hogy ebben a kormányban a nehéz pillanatok, évek ellenére nagyobb a bizodalom, mint eddig bármelyikben.
    És arra, hogy ez a kormány nem indult rossz irányba, az a legjobb bizonyíték, ahogy az IMF és az EU reagál a lépéseire.
    Hiszen egyiküknek sem kellünk élve.

  • Berkes Tamás | január 23, 2012, 9:38 du. Remek ez az írása, tiszteletem Öné. Írásáról Veres Péter bácsi egyik verse jutott eszembe, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam:

    Veres Péter:

    Én nem mehetek el innen

    Én nem mehetek el innen soha-sehova,
    Nekem nincs útlevelem, nincs gazdag rokonom, nincs pénzes barátom,
    millió sárbaragadt paraszt a szomszédom.
    ezeknek sorsa az enyém, s az is marad örökre.

    Nekem csak térkép a nagyvilág,
    talán sohase látom Párizst, Rómát,
    sohase látom Amerikát, sem a déltengeri szigeteket;
    barnás folt marad számomra a sziklás spanyol föld,
    és zöld folt marad a szibériai steppe.

    Azt mondta egyszer valaki, úgy mondják, egy görög bölcs:
    „Adj egy szilárd pontot és kifordítom sarkaiból a világot.”
    Én megtaláltam azt a pontot, legalább is önmagam számára.
    Ez a föld, amelyen élünk:
    a sziksós puszta, a ragadós televény, a szaladó homok
    és a tízmillió magyar, aki benne él.
    Hogy szép e a mi hazánk, szebb-e, mint másoké,
    nem tudom, nem is keresem:
    hogy fegyverrel hódítottuk, vagy munkával szereztük,
    beköltöztünk-e, vagy a földből nőttünk:
    mindegy ma már – egyek vagyunk vele.
    Napunk közös a többiekkel, de a mi csiráinkat is felébreszti,
    a felhők elszállnak, de esőjüktől a mi füveink is nőnek:
    a mások szép és gazdag földjét én hát nem irigylem.

    Lábammal bokáig járok a magyar sárba,
    arcomat kicserzi az éles pusztai szél,
    szemeimet kicsire húzza a kemény sivatagi napfény;
    gondjaim lehúznak a földre, vágyaim fölemelnek a felhők fölé,
    nincsen más számomra, mint emésztő töprengés, forró vágyak és kemény akarat:
    ide kell hoznunk a nagyvilágot,
    ide kell hoznunk mindent, ami szép, ami jó, ami nemes és amit érdemes.
    No és ez is erről szólt:
    http://i.imgur.com/sqoBw.jpg

  • Berkes

    ne dramatizalja, az ember ott van otthon, ahol megbecsulik, mint embert, ahol hagyjak elni megpedig tehetsegenek megfeleloen….ha maga mar fel is a nyelvtanulas es az uj helyen valo boldogulastol (teljes joggal, mert iszonyu nehez, en, mint elso generacios bizton allithatom), attol meg feltehetoen a gyerekeinek nem kivanhatja ugyanezt a kilatastalansagot, sokan pont ezert, a gyerekeinkert vallaljuk ezt a konnyunek nem mondhato dontest es annak minden kovetkezmenyet…..ettol fuggetlenul nem kellenek a magyarsagtudathoz tulzottan latvanyos kellekek, erre a legkisebb fiamat tudom peldanak emliteni, aki epphogy otthon szuletett, itt nott fel es amikor minden elozetes nelkul 15 evesen nekiszegeztem a kerdest, hogy minek erzi magat, gondolkodas nelkul ravagta, hogy magyarnak, mert a hazban, ahol el es ahol biztonsagban es szeretetben nott fel, ott mindenki magyarul beszel es magyarul szidjak az orbant, aki meg annak is elvette a lehetoseget, hogy valaha hazakoltozhessunk…. egyebkent meg tovabbra is allitom, itt kanadaban elve tanultam meg, hogy a nemzetiseg masodlagos, elsosorban embernek kell lenni es az evek soran egy masik kulturaban is otthonosan erezzuk magunkat olyannyira, ha hazamegyek par nap oromkodes utan hianyolom Kanada sajatsagos illatat, a rengeteg zoldet, a hatso kertunkbol a 16 ozet es szarvast vegyesen, a ket unnep kozott kifigyelt baglyot a hatsokertunk fajarol, a kismokust, amelyik teli almot alszik epp, de tavaszra ujrabarkacsolok neki egy etetot, mert a masikat szetmosta az eso…..stb…..mindennek fontossagat csak azok tanuljak meg, akik valoban kiteszik a labukat magyarorszagrol es ki vannak szolgaltatva a masok embersegenek, akik szinten nem a nemzetiseget kerik szamon rajtunk, hanem azt mericskelik megbizhatoak, tisztessegesek vagyunk-e…….

  • Berkes Tamás

    Libás
    Szerintem valamit félreértett. Beszélek angolul és emellett még egyéb nyelveket is tanulok, hobbiból (igaz ezek közül kettő holt nyelv). Pillanatnyilag is egyetemen tanulok, felnőtt fejjel, család, munka mellett. Nem feltétlenül a tehetség hiánya miatt nem maradtam külhonban és nem az Ön által említett félelmek miatt, ugyanis ilyenek nem voltak.
    Nekem ez a hazám és nem akarok másikat.
    Nem dramatizálom.
    De nekem nem csak üres betűk Vörösmarty sorai, amelyeket nyilván Ön is hallott párszor.
    „…áldjon vagy verjen sors keze
    itt élned, halnod kell”
    Áldjon vagy verjen.
    Vörösmarty sem volt tehetségtelen ember, neki sem volt egyszerűbb sorsa, mint nekem. Mégsem menekült el, itt élt, itt halt meg. És sorolhatnánk, ezerszám, milliószám azokat a magyarokat, akik vállalták a hazájukért a z élet nehezét, nem hagyták el hazájukat.
    Meg ne haragudjon, de én az ilyen embereket tudom tisztelni, nem az olyanokat, akik ha nehezebbre fordul a sorsuk, farokfelvágva rohannak oda, ahol jobbat remélnek.
    Én tudom, ki vagyok és mivel tartozom ennek az országnak.
    És nem szidom Orbán Viktort, mert picit sem látom a körülményeket, amelyek döntésekre sarkallják, mint ahogy Ön sem látja ezeket.
    Emellett azt is látom, azt is tudom, kik, mi ellen harcol és azt is látom, hogy az ellenfél sem válogat az eszközeiben, sőt, az aztán nem. Ezek legfinomabbika csak a dezinformáció-terjesztés, a megtévesztés.
    Továbbra is azt mondom, hogy ezek helyett a civakodások helyett inkább azt kellene nézni, kik a valódi ellenfeleink és azok ellen harcolni. Nem úgy, mint a történelemben jónéhányszor (mondjuk ki: mindig), hogy amíg mi lelkesen harcoltunk egymással, valaki kihasználva idiótaságunkat, elfoglalta kis hazánkat.
    De Ön csak szidja Magyarország kormányfőjét Kanadából, ezzel minden bizonnyal előrébb viszi kis hazám ügyét.

  • Tisztelt Berényi Úr! Picit félreérti a mondataimat, hiszen nem kioktatóan írtam le Kanada államformáját, hanem a pontosítás végett. Utána következően pedig az Ön indoklását sem kértem a tekintetben, hogy melyik kanadai magyar „csoporthoz” intézte a kérdését, csupán megkérdeztem, hogy kikre gondol pontosan. Továbbá nem kell felmenteni engem semmi alól, hiszen nem kérdőjeleztem meg Magyarország államformáját. -Ezt nem is értem miért írta! Maradok tisztelettel,

  • Bocsánat az elírásárt. Nem Berényi, hanem Berkes Úr természetesen!

  • Berkes

    tegyen belatasa szerint, amig magarol dont csupa az ember, valoban azt tesz, amit akar, amikor mar a gyerekeirol, maskepp latja…..azert, hogy orban megszedhesse magat a rendszervaltasbol, azert, hogy a hulye magyarok egymas torkanak essenek ezert a felcsuti parasztert, azert, hogy a hozzank sose tartozo hatarontuliak magyar papirokkal sefteljenek hazankban es csereben szembe kelljen talalnom magam a szomszedos orszagok bosszujaval, azert en nem fogom koncnak odadobni a gyerekeimet…mert nekem ennel azok joval tobbet ernek! ….. elobbre vannak nekem, mint a hazaszeretet! Raadasul nem tanul a magyar a hibaibol, nem szabadna ennyi aldozatot hozni a semmiert, mint a masodoik vilaghaboruban is….ha hitlert lelovik mindjart az elso nap, mennyivel szebb lehetett volna a vilag…

  • Berkes Tamás

    Libas

    Mindenki meg tudja magyarázni az indítékait, mozgatóit, Ön is, én is. Állítólag pl Al Capone egyáltalán nem értette, miért tartóztatták le, hiszen ő csak „megadta az embereknek azt, amire vágytak és amit az egyház és a szenátus jogtalanul megvont tőlük: szerencsejátékot, alkoholt, szép nőket, szórakozást” Nem értette, ez miért baj, nem értette, hogy az emberek jótevőjét, márminthogy őt, hogy képesek bekasztlizni.
    Nekem is van három gyermekem és én is mindennél jobban szeretem őket.
    Mégis itthon maradok.
    Megindokoltam, miért, nem dramatizálom tovább.
    Ez hitbéli kérdés, mint ahogy Istenbe vetett hitünket sem magyarázzuk annak, aki nem hisz. Aki pedig hisz, annak felesleges magyarázni.
    Ön ott boldogul, ahol akar és olyan magyarázatokat ad erre, amilyent Ön el tud fogadni saját magától.
    Minden jót és jó egészséget kívánok Önnek is, családjának is. Isten áldja.

  • Berkes Tamás

    Remzső Úr,
    Elnézését kérem. Többé nem fordul elő ilyen. Még hasonló sem. Ígérem.

  • Berkes Tamás

    ESZTER VINCH

    Köszönöm.

  • Berkes

    nemcsak a hazat lehet elarulni, a haza is elarulhatja fiait!

  • Misuka, te egy (20-30 éves) fiatal, megélhetési emigráns vagy, tele gyűlölettel mindennel, mi magyar. Nem a haza árulja el az ilyen alakokat, hanem az alakok nem képesek felnőni és építőkövei lenni a Hazának. Az ilyen alakok ahogy itthon, úgy idegenben (választott hazájukban) is destruktív valójukat adják. Ahogy te itt megnyilvánulsz tiszteletre méltó emberekkel is, nem más, mint egy gyökértelen, zavaros identitású kétlábú lény átkozódó vergődése.

  • Berkes,úr, bevallom, irigylem magát, hogy még mindig szülőhazájában él, és tényleg jól érzi magát, családostol ott. Nekem és családomnak ez a luxus nem adatott meg. Mi kénytelenek voltunk távozni a sorozatos és kiméletlen üldöztetések miatt. És miután évtizedekeig még álmodni sem mertünk arról, hogy valaha visszatérhetünk, így megtanultuk nemcsak a befogadó ország nyelvét, de amennyire csak lehetett kulturálisan is igyekeztünk beilleszkedni. És megtanultuk értékelni a kanadai demokrácia adta lehetőségeket is. Ez a több évtizedes távollét adott egy olyan szemléletet is, amit ha MO-on maradunk, nem kaptuk volna meg, viszont adott nekünk egy összehasonlitási alapot is. Bevallom 1990 óta többször is voltam MO-on, úgy magánemberként, mint hivatalosan. Szüleim 1990-ben visszaköltöztek, és persze fontos volt nekem és családomnak többször is meglátogatni őket, no meg gyermekeimnek, hogy ne csak meséből de valóban megismerkedjenek szüleik, nagyszüleik szülőhazájával. Örülök, hogy erre volt lehetőségünk szegényebbek lennénk nélküle mindannyian.
    Viszont azt is bevallom, hogy három hetes MO-i tartozkodás után nekem már Kanada után van honvágyam. Különösen amikor az utcán és néhány esetben még a rokonságban is szembetaláltam magam antiszemita, és egyébb rassziszta homofób kijelentésekkel. Miután (hála az égnek) ez manapság már Kanadában nem divat, igy ez mindig sziven üt, amikor ott vagyok. És, miután már olyan régen élek ezen a földtekén, természetesenek tartom azt is, hogy egy-egy választás után az ellenfelek kezet ráznak és gyülölködés nélkül folytatják hétköznapjaikat. És nem érdekli öket, hogy kikre szavaztam, hogy milyen vallást gyakorlok, vagy sem, és hogy a napontai kétszeri kutya sétáltatáskor a szomszédokban épúgy köszönthetek fekete, hindú, kanadai benszülött, középeuropai, vagy a világ bármely részéről érkezett kanadai lakost.
    Férjem aki már szintén nyugdijjas, (az ontariói villamosműveknél volt mint főmérnök több, mint 30 évig) az elmúlt 5 évben azzal foglakozik, hogy mint az All Season Church egyik pásztora, embereket esket össze. És nagyon élvezi, amikor a vegyes házasságok szinte napirenden vannak, és látja a vegyeskeverék gyermekeket is. Egyik szebb, mint a másik és okosak, mint a napvilág.
    Gondoltam, leirom, hogy nekem miért olyan kedves Kanada.

  • Witcheszter

    en annyira sikeres tagja voltam a hazanak es pokorni evfolyamtarsa, hogy ha nagyon ugral meg azt is el tudom intezni, hogy kellemetlensegei legyenek….mindossze egy telefonomba kerulne es azt se art tudnia, hogy orban minden intezkedese az ilyen sikeres embereknek kedvezett, mint en vagyok….csakhogy nem lehet mindent penzben merni….magyarorszag (kanadahoz viszonyitva) egy rablokbol, tisztessegtelen emberekbol, bunozokbol allo csorda, akik napi szinten csapjak be egymast, tisztesseges munkarol a mara felnovo generacio, megcsak nem is hallott, csak a lavirozason, seggnyalason mulik az emberek elete…..NA EPP EZT NEM AKARTAM A GYEREKEIMNEK SE MEGMUTATNI, SE MEGTANITANI!!! orban a magyar tarsadalombol egy beteg tarsadalmat krealt, amit en szemely szerint sose tamogattam es sose fogok megbocsajtani!

  • Misuka, kösz, hogy visszaigazoltad | január 24, 2012, 5:07 du.-kor tett megjegyzésem. :-))

  • Kopácsi Judith | január 24, 2012, 5:08 du., NO KOMMENT! :-((

  • Eszter, annyire maghatotta önt az én történetem? Van ez igy néha. Különben igen gyakran előfordul, hogy a könyvem elolvasása után, sirva hívnak telefonon, hogy mennyire megható volt. És érdekes, ugyanezt tapasztaltam, amikor a Hősük Nem Sirnak című könyvem alapján 1994 őszén Paulus Alajos forgatta a Számvetés cimű dokumentum filmet egy budapesti gimnáziumban, és a film közepén volt egy teljesen spontán jelenet, amikor a gyerekek, velem együtt átrohantunk egy másik terembe, és egymás nyakába borulva zokogtunk. Szegény Paulus meg ott mérgelödött, hogy miért nem tudjuk ezt abban a teremben megtenni, ahol kamera is van?

  • Szerző: Berkes Tamás | Január 23, 2012, 9:38 du.

    Tiszteletem, kedves Berkes Tamás!

  • Szerző: Libas Misi | Január 23, 2012, 11:51 du.

    „itt kanadaban elve tanultam meg, hogy a nemzetiseg masodlagos, elsosorban embernek kell lenni”

    Akkor Gedeon, itt az idő, hogy tanulj a fiadtól.

  • Szerző: Kopácsi Judith | Január 1, 2012, 9:23 de.

    „Én csak azon derülök, hogy egyesek mennyire tudatlanok. Részemről csupán 1990 és 1995 között több idöt töltöttem MO-on, mint Kanadában. Többek között, mint a pécsi nyári pedagogus egyetem egyik illusztris oktatója, akinek könyve is megjelent Dr. Ranschburg jenő előszavával, Viselkedési Problémák Kezelése cimmel.”

    kopácsi, kezdjük azzal, hogy abban az időszakban Magyar Köztársaság volt a neve és nem Magyarország, mint aminek a rövidítését előszeretettel alkalmazkodod egy olyan topikban, ami épp erről szól, azon kívül, hogy mesterségesen próbálod fényezni magad, ami eleve ellenszenves, azonkívül hiteltelen is.
    Méghogy „illusztris oktató” :))) Mármint, hogy te?:))) Ne nevettess, kopácsi. Ráadásul „Viselkedési Problémák Kezelése” címmel :))))))) Neked lenne rá főleg szükséged, el sem tudom képzelni,hogy miről beszélhettél:)

    Külön fejezetet érdemelne a magyar oktatásrendszer tökéletességének a dicsőítése, ha te a magyar érettségiddel, nyelvtudás és felsőfokú végzettség nélkül bevándorlásügyi bíró és „illusztris oktató” lehettél, amikor egy értelmes mondatot nem tudsz leírni:)
    Valahol olvastam itt bizonyos pártfogókról. Hacsak úgy nem 🙂

  • Szerző: Libas Misi | Január 24, 2012, 5:38 du.

    „en annyira sikeres tagja voltam a hazanak es pokorni evfolyamtarsa, hogy ha nagyon ugral meg azt is el tudom intezni, hogy kellemetlensegei legyenek….mindossze egy telefonomba kerulne es azt se art tudnia, hogy orban minden intezkedese az ilyen sikeres embereknek kedvezett, mint en vagyok”

    Libás Mihály, Csipke Rózsa, csaszi stb és akkor felébredtél, mert belelógott a kezed a bilibe?

    Gedeon, egyszerűen hiteltelen vagy.