Orbán adósságelleni harcáról

2012 január 2 9:34 de.28 hozzászólás

Nem szívesen untatom az olvasókat szakmai érdemeimmel, de történetesen éppen közgazdasagi végzettségű vagyok, így valószínüleg nem szorulok rá a Matolcsy-féle délibábos közgazdaságtan „mankójára.” Minden esetre köszönöm az ajánlatot.

De lássuk a tényeket!

Hála a Bokros csomagnak: „a magyar implicit adósság-állomány az 1998-as reformok elõtt elég jelentõs, ám nemzetközi összehasonlításban mégsem kiugróan magas volt. Ezek a reformok eredményeképpen a GDP (1995-ös) több mint 100 %-áról kb. a 40 %-ára csökkent.” (Irja a Nemzeti Bank jelentese: MNB Füzetek1999/8. Jegyezzük meg mindjárt azt is, hogy a 100% nagy részt az Antall Kormány öröksége volt.) A nemzeti adóssagot, mely 1990-ben a GDP 48.2%-a volt, 1999-re sikerült a GDP 23.1%-ra csökkenteni. (Közli Bód Péter Ákos a Magyar Naplóban.) Az akkor hivatalba került Orbán Kormány erről mélységesen hallgatott, sőt, úgy állította be a „kommunikációját,” mintha Bokros a pokol hercege lett volna.

Mint azt a Cegvezetes.hu ismerteti: „1998-2001 között az előzőtől némileg eltérő folyamatok játszódtak le. A (tulajdonosi hitelek nélküli) bruttó külföldi adósság 12 milliárd euróval emelkedett,” tehát az első Orbán kormány azonnal megfordította az adósság-csökkenés tendenciáját. Tették ezt úgy, hogy a kölcsönök nagy részét a Fejlesztési Bank számláján tartották, hogy az az adossagi statisztikában ne mutatkozzék meg. Magyaran, mehamisították az adósság mértékét.

A Medgyessy-Gyurcsany-Bajnai kormányok ideje alatt az adósság 22%-ot növekedett, a GDP 78%-ára. Ebben nagy szerepe volt egyrészt annak, hogy a forint vesztett értékéből és annak, hogy az ésszerű gazdálkodás érdekében tervezett reformoknak az orbáni ellenzék referendummal állított akadályt. Ugyanakkor, a 2008-as IMF hitel egy resze még érintetlenül feküdt a Bankban. Ennek összege alkalmasint 4%-kal csökkentette az adósságot. Így netto 18% volt a szocialista ciklus adósság növelése.

Ezzel szemben, a jelenlegi Orbán kormany, hála amatőr gazdasagpolitikájának, a nemzeti adóssag egyetlen ev alatt 78-ról 83%-ra növekedett, plusz az a bizonyos IMF loan, a 4%, melyet a MOL reszvenyekre költöttek, így a teljes ertek most a GDP 87%-a. Ha a növekedés tempójat összehasonlítjuk az „előző nyolc év” tempójával, akkor azt találjuk, hogy a socialisták évi 2.25%-kal növelték az adósságot, az Orbán kormány pedig évi 9%-kal. Vagyis az Orbán kormány négyszer olyan gyorsan adósítja el az országot, mint azt a szocialisták tették.

Nos, ennyit az Orbán kormany adosságelleni harcárol.

*A fenti grafika forrása: World Bank Indicators – Hungary

28 hozzászólás

  • Egyetértek!Ez köszönhető az egykulcsos adó bevezetésével,amely a gazdagokkat gazdagabbá,a szegényeket szegényebbé tette,ez közel 600 milliárdos lyukat okozott a 2011-es költségvetésben,a MOL-részvények visszavásárlása 550 milliárd,az árfolyam vesztesség 200 milliárd a részvénynél,de sorolhatnám a több 100 milliárdokat,amellyel a fidesz kiszolgálóit segitette!Nem beszélve az elrabolt 3 e milliárd magánnyugdijpénztári pénzek elvétele,azért hogy az adóságot törlessze!Eredmény 82,5 %,több mint volt!!!!!

  • EZ is esti mese !!!!!

  • olyan orokseget kapott Orban, amibol kimaszni nehez es aldozatot kell hozni erte… remelem sikerul neki…
    „legyen beke, szabadsag es egyetertes!”

  • De azért most már legalább a kimászás látszatát 2 év után elkezdhetné a Kedves miniszterelnök Úr! Nemde? Ezzel szemben egyre mélyebbre kaparja magát, és ami ennél is rosszabb, hogy az egész országot magával viszi a sírba!

  • Tisztelt Bea szechy!Ön nem Magyarországon él!Ön nem hallotta a hatalomra jutás után a nagy vezir üzenetét hogy jó állapotban vette át az országot.Nézzen legyenszives utána!Ő hagy olyan örökséget hogy több évtized lesz helyrehozni!!!!!!

  • Bea Szechy

    azert imadkozzon, hogy elve megussza!

  • Érdekes hogy ezek a jobberek még a régi becsületes FIDESZ közgazdászokat is képesek erkölcsileg leamortizálni ha mást merészelnek mondani mint ami hagymázos vérmagyaros álmaikban szerepel.

  • Amikor az ilyen elfogult és elvakult jobbos kommenteket olvasom (Bea Szechy, Bak István) akkor még inkább egyetértek a tüntetéseken vitt egyik transzparenssel:
    „KÖSZÖNÖM ISTENEM, HOGY NEM VAGYOK FIDESZES2

  • T.Bak István!Amennyiben magának a tények esti mese,nagyon sajnálom!!!!!

  • Az ilyen jobberek csak követni szeretnék Murphy Törvénykönyvéből a régi bölcselmet :
    ” Ha a tények nem felenek meg ízlésednek , változtass rajtuk ”
    Még javallom elolvasásra azt a metódust , hogyan csináltak a Rákosi rendszer idején 1 ( egy ) beszolgáltatott diznyóból statisztikailag százat.

  • Dr. Göllner András

    Gratulálok az összeállításhoz kedves Kerekes Sándor

  • Orban elfeledte talan Ludas Matyi meset? 🙂
    Bizony, bizony 3 x verik rajta vissza az erkolcstelenseget, amit vegtorlesztes cimen mereszelt megtenni.
    Magam reszerol nem lepett meg, hogy a magyar lakossag moraljaba ez az eszmeletlen ocsmany intezkedes siman belefer. De latjuk, kezdik megismerni, hogy jar aki masok penzen akarja az eletet jobba tenni.

  • az orban elmebeteg, akik meg tamogatjak, aljasak!

  • Klara Bencsics

    http://allamadossag.net78.net/
    Figyelmében ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik Orbánt okolják a jelenlegi bajért.

  • Klara Bencsics

    Persze nem kell elolvasni a tényeket, csak tovább rágalmazni, az mindig könnyebb!

  • a tenyek bencsics, hogy
    mikozben tobbmillionak nincs munkaja vagy alul van fizetve, akozben orban tobbmilliobol balozik es unnepli azt, amiert az egesz vilag eliteli????

  • Klara Bencsics

    A több millió munkanélküli KINEK a hibája, kedves Misi?
    Az biztos, hogy nem az Orbáné- Ha elolvata a vőbetett linket, láthtja saját szemével, mikor, honnan, jött az adóssság, amit vissza kell fizetni, egy haldokló gazdaságból!

  • Klara Bencsics

    A több millió munkanélküli kinek a hibája, kedves Misi?
    Az biztos, hogy nem az Orbáné- Ha elolvasta a linket, láthatja saját szemével, mikor, honnan jött az adóssság, amit vissza kell fizetni egy haldokló gazdaságból!
    SZÖVEGJAVÍTÁS MIATTI ISMÉTLÉS!

  • A munkanélküliség -többek között- onnan fakad hogy a sokat gyalázott Nemzetközi Nagytőke szépen kivonul Magyarországról.
    Mert a jelen regnáló hatalom olyan módon ” törvénykezik ” hogy nem látja bíztosítottnak az extraprofitját , de még a profitját sem.
    Lásd : bankokkal szembeni többszörös sarc kivetése , multinacionális vállalatok üldözése , más vállalkozások ellehetetlenítése olyan jogi eszközökkel amiket óráról órára változtatgatnak.
    Egy beruházó hosszú távra gondolkozik , kiegyensúlyozott környezetet akar.
    Ha viszont itt a joggyakorlatban -példátlan módon- VISSZAMENŐLEGESEN törvénykeznek , akkor nem tudhatja milyen törvényeket sért meg a jövőben. Éshát ugyebár…tudvalevő hogy a törvény nemtudása nem ment fel azok betartásának kötelezettsége alól. Deha nem létezik még a törvény amikor megsérti ????
    Naszóval ezért menekül innen már a nagytőke…vele együtt a megélhetés , az anyagi biztonság is.
    Jöhet a Rákosi-jellegű vadkommunizmus. Minden az Államé , ha valakinek van egy rozsdás ácskapcsa az már vagyonosnak számít….ez vicc de még megérhetjük.
    Persze a magatokfajta idióta jobberek ezeket a dolgokat képtelenek átlátni.
    Csak fröcsögve hörgitek a szociális demagógiát. Ami a populista hirharsonáitokból zúdull rátok.
    Ez rendben is van…de akkor minek jártok ide ? Mit akartok itt ezzel az állandó makacs agitálással ?
    Komolyan mondom az ötvenes évek téeszesítő káderjei jutnak az eszembe , akik lejártak vidékre és ha kellett két hétig is agitálták meg fenyegették a parasztot hogy adja be a földjét a közösbe…közben persze nála laktak és zabálták azt a kevés kenyerét amit nem vitt el a beszolgáltatási biztos.

  • „http://allamadossag.net78.net/
    Figyelmében ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik Orbánt okolják a jelenlegi bajért.

    SZERZŐ KLARA BENCSICS | JANUÁR 5, 2012, 12:08 DU.”

    Nos, en megneztem az ajanlott oldalt.
    A grafikai megjelenitese az adossagnak rem meggyozo es inteligens. De a szoveg mellette bizony eleg bargyu. Hogy csak nbehany resszel vitatkozzam, a Kadar kormany kolcsonzesei pontosan ugyanabbol az okbol szulettek meg, mint az osszes tobbi: nevezetesen a rendszert kivantak megvedeni az eletszinvonal esesenek a kovetkezmenyeitol. Magyaran, presztizs es joleti kiadasokra kolcsonoztek, azert, hogy a gazdasag szukseges reformjat ne kelljen elvegezni.

    Nem igaz, hogy a magyar fold es a szent korona a zalogtargyai a kolcsonoknek, meg kevesbe a lakossag. A kolcsonok fedezete a nemzeti termeles, illetve annak jovedelmei. Ebbol vilagosan kiderul, hogy azt visszafizetni is csak termelessel es jovedelmekbol lehet.
    Ha a kormany uszodakra, wellness letesitmenyekre es varosszepitesre kolti a kolcsonoket, mint ahogy teszi, abbol azt a kolcsont sosem lehet visszafizetni.

    Kedves Klara, nem ertem, hogy hogyan dolhet be ilyen nyilvanvaloan hamis es ertelmetlen allitasoknak, es hogyan teheti hozza a sajatjait, kritikatlanul.

  • Ámbátor:
    És ne feledkezzünk meg a stadionépítésekről sem.
    Valami 40 milliárd Forint megy arra , de lehet hogy több.
    És közmunkásokkal kívánják építtetni .EZ nekik a munkahely-teremtés. Munkaerő ami nem termel nyereséget.

  • Geyza, eddigi nagyberuházások mit gondol hogy épültek? Feketén és közmunkához hasonló minimál bérért. Itt csak a nagyvállalkozók nyúlták le pénzeket, alvállalkozóikat akik a munkásokat alkalmazták sok esetben ki sem fizették. Tanulmányozza VÉSZ a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége tevékenységét, ott pontos képet kap. Közmunkások legalább be vannak jelentve, tb-jük rendezve, nyugdíjba beszámítható munkaviszonnyal és jövedelemmel rendelkeznek.

  • Eszter:
    Kétségtelen.
    RENGETEG visszaélés történt az elmúlt években.
    Egy példa , amit én magam tanulmányoztam a sajtóban :
    A LIDL áruházlánc építtetet egy bevásárlócsarnokot. A megbízott vállalkozóknak eszeágában sem volt dolgozni , tehát olcsó alvállakozókat kersestek és jól nemfizették ki őket. Erre ezek tönkrementek , beperelték a LIDL.-t aki semmit nem tehetett értük , hiszen megvoltak a számláik a pénz szabályos átutalásáról. Ezek után -nagynehezen- született valami félmegoldás az alvállalkozók részbeni megsegítésére. Nehogymár éhen haljanak.
    DE
    Sajnos ez nem a szoci kormányzás alatt harapózott el. Az egész Rendszerváltás erről a lenyúlásosdiról szól .
    És ne gondold hogy most másképpen van…pont mostanság volt tele a maradék baloldali sajtó azzal hogy már maga az ÁLLAM nem fizet ! Egyszerűen alkalmaz egy vállalkozót aki megcsinál egy munkát , aztán nem fizetik ki oszt annyi. És erre a dologra rákaptak az Önkormányzatok is .
    Utána lehet nézni a NET .-en…sok írás foglalkozik ezekkel…öngyilkosságok is voltak ezek kapcsán.

  • Ja.. úgyhallom a mostani Magyar Állam nem fizette ki a Margit hid újjáépítőit sem ! Vagy legalábbis nagyon nagy összegegekkel maradtl adós .

  • Geyza így van, bizony az elmúlt 21,5 év erről szólt és ebből 1990-től 2011-ig négy év az MDF kormány, 12 év az mszp-szdsz kormányt, 4+1,5 év a fidesz kormány felelősségét terheli.

    Egyébként az uasvoboda.com egyik híre szerint oroszoknál már a nép Gorbacsov felelősségre vonását szervezik az országuk szétrombolásának előkészítése miatt.

  • Eszter:
    Tévedés
    Csak az őskomcsik szervezik .
    Pillanatnyilag a sztálinisták ott a betiltás határán vannak és nem túl jelentős a számuk , már az ország összlakosságához viszonyítva.
    Különben meg örüljön kiskegyed a Gorbacsovi politikának , mert az tette lehetővé a mostani nyugodtabb világot.
    Nem véletlenül kapott Nobel békedíjjat.
    Vagy azt is vissza akarná vonatni Maga tőle , Smitth Pállal ?
    Mintahogy valami spinkó azt követelte az AN oldalán , Kertész Ákos kossúth-dijjas iró alapműnek számító cikke miatt hogy a Magyar Kormány vonja vissza Kertész Imre Nóbel díjját , nagy derültséget keltve ezzel .
    Egy másik nőszemély pedig nyíltan hirdette hogy Kertész Gézának vissza kell fizetnie a Kossúth dijjat Mert nemzetárulóknak az nemjár .

  • T.Klára Bencsics!Ami linket ön felrakot,az képnek jó hogy megcsodáljuk,de más egyébre nem alkalmas mert biztos kemény!Egy ilyen linkkel ne ámitsuk már egymást megkérném!Aki itt él az országban mindenki tudja,látja hogy mi van.Az államadósság az egekben,az ország a csődszélén laviroz,a szegény emberek,nyugdijasok éheznek,kilágtástalan a helyzettük.Nem értem önöket személy szerint most önt és Esztert sem,mivel önök hintik itt el a bóditó szövegjüket,hogy nem itt élnek?Amennyiben a munkanélküliek száma csökkent,azt is egy fidesz trükknek köszönhető.A közmunkásokat nem 8 hanem 4 órában foglalkoztatták 28 e Ft-ért,ami január 1-ével 22-re csökkent.Éljenek meg önök ennyi pénzből,fizessenek rezsit,gyógyszert,hitelt,tartsák el a családjukat.Ezt kivánom önöknek.Könnyen beszél az aki nem ezek között a szegény emberek között él,aki nem látja a szeretteik nehéz helyzetét!Minden intézkedésük rajtunk akik nem a felső tizezerhez tartoznak ,érint súlyossan!Ezt kellenne látni már önöknek.végre hölgyeim!Egy ember nem lehet ennyire elvakult mindegy hogy jobb v. baloldalon áll-e!!!!!!

  • ennek az embernek üldözési mániája van?Mindig harcol,mindig szabadságharcot folytatt.Tegnap is ezt mondta az EU-ban is!Elképesztő!Remélem és bizzok benne hogy rövid időn belül befejezi a különféle harcát,mert az embereknek egyszer elég lesz!!!!