Megszüntették az 1956-os Intézetet

2012 január 5 4:59 du.40 hozzászólás

A nemzeti ügyek kormánya megszüntette az 1956-os szovjetellenes forradalom és szabadságharc kutatásáért létrehozott intézetet. Ennek értelmében a hatóságok a Fővárosi Bíróság – a 2011. december 23-án jogerőre emelkedett döntése alapján – az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Alapítványt a közalapítványok nyilvántartásából törlik. Az Orbán-kormány nemzeti erőforrás minisztere hozta meg az 1956-os Intézet beszüntetését ereményező döntést és jegyezte, hogy ezenúl az Országos Széchenyi Könyvtár láthatja el a törölt intézet által vállalt feladatokat, vagy e feladatkör egy részét. A Fidesz az OSZK-nak utalta át az 56-os Intézet vagyonát melyet arra kötelezett, hogy a megszűnt intézmény céljaihoz „hasonló” célkitűzésekre fordítsa a megmaradt vagyont. A Fővárosi Bíróság azt is megállapította, hogy az 1956-os Intézetnek tartózása nincs.

A végzés értelmében, az 56-os Intézet kutatóinak és munkatársainak munkaviszonya a 2011-es év végén megszűnt. „Bízunk abban, hogy a közfeladat, a magyar társadalom közelmúltjának megismerése és megismertetése, nem marad ellátatlan. Bízunk abban, hogy ezt – munkánkat és küldetésünket – régi helyünkön, most már az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti keretei között néhányan folytathatjuk”–jegyzi az 56-os Intézet igazgatósága. Elképzelhető, hogy esetleg az Intézet 14 munkatársa, illetve kutatója valamilyen kapacitásban folytathatná a múlt feltárását, ezúttal az OSZK keretein belül.

De rendkívül nehéz  – sőt, alapvetően lehetetlen – nem pártpolitikai döntésként látni egy jól működő, két évtizedes múlttal rendelkező intézet felszámolását, különösen amikor még utoljára (és csak nagyon rövid ideig) van arra esély, hogy a még élő ötvenhatosokkal interjút készítsenek és megörökítsék élményeit az intézet oral history projekt keretein belül. Eddig 1,200 darab oral history felvételt rögzítettek a forradalom ismert, valamint „névtelen” szereplőivel.

Az intézet munkatársainak egy része valóban a liberális, – horribile dictu! – balliberális értelmiséghez köthető, és úgy tűnik, hogy ez a tény – de még akár ez a percepció is – elegendő volt ahhoz, hogy a Fidesz beszüntesse a közalapitványt. Az hogy Rainer M. János, az intézet igazgatója, gyakorolta azokat a jogokat, melyek minden magyar állampolgárt megilletik (ebben az esetben Gyurcsány Ferenccel szolidarítást vállaló nyilatkozathoz adta a nevét, de kizárólag magánemberként) feltehetően megerősíthette a jobboldali kormány ellenszenvét.

Pedig az intézet nyitottsággal vizsgálta a forradalommal kapcsolatos eseményeket, illetve a szabadságharc hosszabb távú fontosságát a legújabbkori magyar történelemben és historiográfiában. „Forradalomnak kell nevezni, ami történt vagy szabadságharcnak? Mi volt a fő tartalma? A nemzeti függetlenség, a kommunistaellenesség vagy a szovjetellenesség? Kik az örökösei? Lehet örököse egy olyan párt, melynek elődje harminchárom éven át ellenforradalomról beszélt?’–kérdezte Rainer M. János egy őszi interjú során, jelezve, hogy az intézet mindig nyitottan vitázta az ilyen és az ehhez hasonló dilemmákat.

Az 56-os Intézet megszüntetése pont akkor, amikor még utoljára van lehetőség arra, hogy túlélők participálásával kutassák az 1956-os forradalmat mindenképpen a Fidesz-KDNP kormányzat szomorú és sötét örökségéhez fog tartózni, amennyiben a demokratikus ellenzék egyszer leváltja a jelenleg regnáló autoriter pártszövetséget.

40 hozzászólás

  • Persze !
    Mert nagyon nem tetszik nekik hogy ’56 igazi hőse Nagy Imre. És kezd kiderülni hogy a most a frakciójukat ” erősítő ” Wittner pedig egy egyszerű köztörvényes volt , aki a forradalmat arra használta ki hogy bandájával fegyveresen fosztogatott.
    Erre még élő tanúk vannak. A Klubrádióban beszélt róla egy idős túlélő.
    Naná hogy kínos nekik a dolog…inkább bezáratják az intézményt.

  • Klara Bencsics

    Geyza, örekségedre, megkukultál!
    Az 56-os intézet másra sem volt jó, mint magukat kinevezett 56-os hősök zsebére szolgált. Semmi köze ehhez Nagy Imrének! Wittner Máriát meg hadd békében, neked nem ártott és ő megszenevedte a magáét.
    Mit szólnál ahhoz, ha halára itélnének? Már ez maga, egy hatalmas büntetés, ezt meghallani. Nincs semmi látóképességed pvc, sajnos!

  • Klara Bencsics

    Mellesleg, én úgynevezett 56-os vagyok!

  • Wittnerrel nem az a baj, hogy halalra iteltek, hanem az, hogy nem hajtottak vegre!

  • Hát igen.
    Ez a Wittner megúszta.
    Jobban tenné ha hálaimába foglalná azoknak a nevét akik az ő nevét kihúzták valami miatt a listából.
    Ehelyett mitcsinál ?
    Mocskolódik a Parlamentben !

  • Egyszerüen megbocsájthatalan, hogy ez a nyikhaj, akit Orbán Viktornak hivnak, és aki egy senki volt, mielött nagy Zsóka föl nem kérte, hogy Édesapja disztemtésén egy beszédet mondjon, már a fiatalok nevében is, mit meg nem enged magának! Már azon az alkalommal is, ahelyett, hogy az ünnepség szinvonalát emelte volna, populista kijeletésekre ragadtatta magát, és úgy állitotta be, hogy az orosz csapatok csupán az ö fenyegető beszédére takarodtak volna ki az országból. Pedig akkor már több hónapos tárgyalások eredményeképp, a kivonulás folyamatban volt. És most van pofája az állitani, hogy Ö csak a hatodik, üres koporsónak beszélt? Milyen ember ez? A magyarok szégyene, hogy nem a dühöngöben csücsül, hanem napról napra ott, a miniszterelnöki székben piszkitja a levegőt, és rontja Magyarország hírnevét is. Szegény Magyarok!!!! Szegény Nagy Imre, aki most foroghat a sirjában, mártirtársaival együtt, hogy hiába volt az áldozat! És szegény Apám, akit, mint híradó meghagytak magnak, de jó, hogy ezt már nem élhette meg. Orbán Viktor, vege tudomásul, hogy azt az üres hatodik koporsót Kopácsi Sándornak szánták eredetileg. Ön, ezek szerint neki szánta szavait. Én pedig az Ö nevében utasitom vissza mélységesen ostoba, pökhendi, történelmet meghazudtoló szavait és tetteit.
    Aki Nagy Imrét és társait halálra itélte, aznap halt meg, amikor a disztemetés lefolyt. Megháborodottan. Önnek sem kivánok egyebet, mint hogy hasonlóan végezzen.

  • Kovács Árpád

    Nagy Imre élete nem szól másról mint hogy a kommunisták egymást akasztották,sztalini törvények szerint ,senkibe nem bíztak meg , egymást eltették láb alól felülről vezérelve ,kommunista hatalom urai így tudtak hatalmon maradni.Nagy Imre is moszkovita volt rákosi kádár fészekaljból,hogy 56-hoz kapcsolódik az akasztás a kommunizmus bűne.Nagy Imre lánya az apja hóhérjaival koszorúzta az apja sírját,szégyen .Az igazi 56-s hősök akik életüket adták a szabadságért nem megfutamodva nyugatra szöktek szövetségre lépve az egykoron a gyilkosokkal most meg mellüket verik ismét mint hősök,nem lojálisan apjuk sírját koszorúzta a hóhérokkal.

    Poszt kádári(szocik-szdsz-lmp) most is akasztanának ha a nyugat fegyverek helyett nem pénzfegyvert vetették volna be,kommcsik szocik kapzsisága mérhetetlen ezt tudja a nyugat morzsákért hazaárulók,nyugat csak így tudja legyűrni Magyarországot rabszolga sorsba szorítani,adósságba kergetni.Nyugat mindig rabszolgatartók voltak ez most sem változott,ezek hirdetik a szabad világot .Imf-eu hajazza a ruszkikat.

  • Kovács úr, maga ne szoljon bele a nagyok dolgába. Maga akkor sem tudná, hogy mi az enberi tisztesség, ha hasra esne benne. Mostantól kezdve önt levegönek veszem, mert nem számos az emberek között.

  • Kovács Árpád

    Hogy miről van véleményem az nem legyek gondja, azt ne egy diszidens mondja meg,Minden vélemény számít!

  • Dr. Molnár András

    Én ezt nem tanácsoltam volna senkinek és nem tettem volna. Hány és hány embert érint ez érzékenyen? Hányan menekültek a megtorlás elől – az Önök csodálatos országába is – nekem egy gyermekkori barátom családja is – pedig Ők valóban hazafiak voltak. 1956 novemberében egy ködös délelőtt hatalmas csörgés csattogás hallatszott a Hernád folyó másik oldaláról. Az ezt követő nap tudtuk meg, hogy 3 db T 34-es harckocsi eltévedt, Gönc községben álltak meg és a belőlük kiugráló katonák ezt kérdezték: „Ggye Szuez?”. Gönc akkor falu – egy kicsit messze van Sueztől. Dehát miért is kellene kutatni ezeket a „nem lényeges” eseményeket? Kell a pénz a felzárkóztatásra, a lakhatási támogatásokra – no meg arra, hogy H. Aládár Kanadában tartson előadást és lejárathassa a magyar nemzetünket. Elszomorodva kérdezem meg, hogy mit várunk azoktól a demokratáktól akik Acél Gy. elvtárs holdudvarában cseperedtek fel. Akkor így most már nem fogjuk megtudni, hogy kik lövettek az országház előtti békés tüntetőkre, vagy azt, hogy Maléter Pált hol hantolták el és még sok mást sem………..?

  • Dr. Molnár András

    Talán azt sem fogjuk megtudni, hogy ki lőtte le orvul háturól Mező Imrét – aki ki mert menni a tüntetők közé és azt merte mondani, hogy uraim mindannyian magyar emberek vagyunk ne gyilkoljuk egymást, felesleges, hogy magyar ember magyar vért ontson – ez nem pontos idézet – de a mondanivaló pontosan ez volt.

  • Kovács Árpád

    Sokaknak nem tetszik a kendőzetlen igazság , való igaz hogy Nagy Imre lánya Nagy Erzsébet együtt koszorúzott apja a gyilkosaival együtt , sajtó jól megszellőztette ,később már nem ment el az mszmp-mszp koszorúzásra.Nem kell hülyíteni az utódokat ,vissza lehet élni a titkolt múlttal ,ezért volt tilos beszélni róla,.Nagy Imre 56-s forradalom előtti élete összefonódott Moszkvával rákosival kádárrral ,hatalomért ment a harc kádár vagy nagy imre ez volt a kérdés ,kádár magához ragadta a hatalmat kivégezte vetélytársát nagy imrét.Forradalom csinált mártírt nagy Imréből ,ha nem lett volna forradalom akkor mint hazaárulót végezték volna ki a kommunista barátai,vagy nagy imre folytatta volna moszkovita életét,ha hatalomra került volna folytatta volna a Moszkva utasításait , akkor kádárt lógatták volna fel,elvtársak egymást is irtották.Kettőt választhattak a ruszki gyarmat fennhatósága felett és amit a Moszkva diktált….Mostani helyzet szinte egykaptafára megy az ötvenes évekkel,,nem hajlik meg Magyarország az imf-eu gyarmatosítók előtt pucssal leváltják a törvényesen nép által2/3-l megválasztott kormány , már nem parancsra akasztanak ,csak egyszerűen megmondják állj félre ,mert a te kormányod alatt nem lehet az országból a tőkét kiszipolyozni,persze a kádári pribékeket is felhasználják a buktatáshoz.

  • Kovács Árpád

    Dr. Molnár András…elismerem voltak hősök ,de azok a cikkírók akik ma lejárathaják Magyarországot a kádári pribékekkel együtt nem nevezhetők 56-s hősöknek menekülteknek ,,,kimentek nyugatra anyagi érdekből ,vagy köpönyegforgatók ,mindig szél alá hajlanak.

  • Helyes, nincs szükség a tórténelem meghamisitására.

  • Mindenki véleménye számít csak a Kovács nem.
    Mert Kovácsnak nem véleménye van hanem egy otromba hazugság-készlete.
    Azt szajkózza megállás nélkül.

  • Node kedves Molnar Andras! On ezt irja: „Kell a pénz a felzárkóztatásra, a lakhatási támogatásokra – no meg arra, hogy H. Aládár Kanadában tartson előadást és lejárathassa a magyar nemzetünket. ”

    Nem gondolja, hogy nemzetunket maga a nemzetunk jaratja le azzal, ahogy a ciganyok sorsabol „ciganykerdest” fabrikal? Mintahogy annak idejen a zsidok letezesebol fabrikalt „zsido kerdest.”
    Horvath Aladar minden tekintetben jogosult arra, hogy a magyarokat viselkedesukert kritizalja es amikor azt teszi, akkor a rasszizmus ellen vedekezik. Ez a rasszizmus az ami a magyarokat szegyenbe hozza, nem pedig Horvath, aki azt szova teszi.
    Vagy talan hallgatnia kellene, nehogy, urambocsa’ valaki rosszat gondoljon a magyarokrol, barmennyire is raszolgaltak?

  • ÁMBÁTOR, azt mégis mivel magyarázza, hogy tavalyi választásokon a 8. sz. VK-ban már az első fordulóban kiesett Horváth Aladár, aki csak 335 szavazatot kapott egy olyan választókerületben, ahol igen jelentős (több ezer) a szavazásra jogosult cigányok száma? A sajátjai zöme sem szavazott rá (Horváth Aladárra), hanem a szélliberális média által lejáratni próbált Molnár Oszkárt (fideszből kilépett) segítették győzelemre. Második fordulóban még a fideszes jelölt is alulmaradt.

  • Eszter:
    Pontosan tudom miért szavazott sok cigány Gyöngyöspatán a szélsőjobbra :
    Mert azt híresztelték széltében hosszában hogy ” nekünk van végső megoldásunk a cigánykérdésre ” , így , szószerint.
    A helyi cigányok meg nagyon buták :
    A tévé riportere megkérdezett egy cigány nőt a nagy uccai balhék után , hogy ” ugye akkor most nem fog a Fideszre vagy más jobbos pártra szavazni ?
    Mire a cigányasszony azt válaszolta könnyeivel küszködeve :
    ” Mi az a FIDESZ ? ”
    Szóval ők nagyon tanulatlanok politikai szempontból és könnyen be lehet csapniőket.
    Azóta már gondolom megtanulták mi is a ” végső megoldás ”
    Van egy helyi tudósítás erről , Gyöngyöspatáról , az Amerikai Népszaván.

  • Geyza, 2010-ben Horváth Aladár nem Gyöngyöspatán és nem önkormányzati-, hanem Edelény és körzetében országgyűlési választáson indult ahol Horváth Aladár és mögötte álló balliberális kör Molnár Oszkárt próbálta lejáratni és „cigánygyűlölőnek” hazudni. Ennek ellenére a helyi cigányság zöme is Molnár Oszkárt küldte parlamentbe képviseletükre.

    Gyöngyöspatán a jobbikos Juhász Oszkár lett a polgármester és ne parlamenti képviselő. Gyöngyöspatán egy volt mszmp-sből átöltözött fideszes a parlamenti képviselő.

  • T.Benics Klára!Miért nem közölte előbb hogy ön is 56-os?Akkor megértem hogy miért beszél ,miért van azon a szinten mint a nagy 56-os Wittner!!!Szégyen hogy ilyen 56-os emberek is vannak,aki a magyar gárda zászló anyja!Egy megélehési politikus,szégyellem magam hogy ilyen emberek vannak a Parlamentben!!!Eszter az ön által nevezett ember már minden szinben indult!!!!T.Kovács Árpád én már az ön tényeken nem alapuló szövegeire nem is válaszolok!Amit ott leir az önnek az egyszüleménye csak!!!!!Nagy Erzslébet a fidesszel sem koszoruzott,a fidesz meg is szüntette a Nagy Imre kitüntetést s helyette a Becsület rendet vezette be !ennyit a nagy vezir barátjáról!!!!Kedves úram jöbb lett volna és jobb lenne ha csendben maradna!!!Az 56-ot az elvbarátai járatják le önös érdekeik szerint!!!!!!

  • Eszter:
    Tökmindegy a módszer azonos .

  • ’56 .-ot mindig is a regnáló hatalam -így vagy úgy- a saját érdekei szerint használta ki.
    Ezért volt szükség kutatni a történéseket , elfogulatlanul.
    De a most regnáló hatalom mögötteseinek ez nem tetszik . Esetleg kínos dolgok kerühetnek felszínre .
    Pl . az a betelefonáló idős hölgy aki elmesélte miképp fosztogatta ez a Wittner és fegyvers bűnözőkből álló bandája az üres lakásokat , amíg a lakók a pincében reszkettek .

  • Klara Bencsics

    Éva, hogy maga minek minősit, nem számít! Mindenki jól tudja ki vagyok, mit képviselek s ez nekem elég. Hogy a magához hasonló emberek akik itt ocsmárolnak hasonlóak, mint Őn, ez természetes. Az újság, azaz ez a blog erre van! Ez a célja.

  • Klára! Mindenki? Na, akkor maga most szégyenében ülhet otthon azárt falak között, mert rendes ember nem áll szóba Veled. Persze, ez Neked bőven elég.

  • Bencsics Klara:
    Egyenlőre még csak Ön ” ocsmárolta ” a cikket , meg a másvéleményen lévőket.
    Hogy Önnek nem tetszik ez a cikk meg a vélemények , az rendben van.
    De akkor miért nem jár olyan oldalra ahol meleg baráti hangulatban lehet az ott lévő szellemiség miatt ?
    Miért generál balhét ?
    Ha bemegy egy színházba és -neaddjisten- nemtetszik a darab , akkor felugrál és pocskondiázni kezdi a szerzőt meg a színészeket ?
    Komolyan mondom fel nem foghatom miért kell egy szélsőjobbos tekintélyelvű meggyőződésben gondolkodó valakinek egy demokratkus , liberális szellemiségű oldalra járnia.
    Ezt -aszem- senki nem tudja megmagyarázni. Ehhez még Feud is kevés lenne. Szerintem.

  • Fel van hánytorgatva, hogy Nagy Zsóka és a Jánossy gyerekek, „hajlandóak” voltak apjuk, nagyapjuk gyilkosaival együtt koszoruzni. Hát mit mondjak, ez nem volt nehéz, miután egyedül a Szoci párt kért bocsánatot a multért, és ismerte el Nagy Imrét, példaképüknek. Nyikhaj úrék még meghivót sem küldtek nekik az Operába, nem hogy együtt koszoruztak volna.

  • Ezért irtam fenntebb:
    Mindenki a saját pecsenyéjének a sütögetésére használta a forradalom lángját.
    És nemcsak most.
    Már akkor is.

  • T.Geyza!Igazat adok.S még ez a Bencsics Klára valja magát igazi 56-nak!Akkor milyen a tényleg igazi.az ilyen 56-os
    emberek tették azzá ami volt 56.Gondolom hogy nagy barátságban lehetet a Witnerrel és társaival!!!!!s nekem cimzett mondata hogy én minek minősitem,tudják hogy milyen.Az elvbarátai biztos tudják,itt a hozzászólásai és a gyülöletes megnyilvánulásai magáért beszélnek nem gondolja?

  • GEYZA- azért nehéz pecsenyesütögetésnek nevezni, ha valaki rápisiléssel eloltja a lángokat!
    Orbánéknak „nem fontos” annyira 56 emléke, hogy ezért fenntartsanak egy intézetet, és költsenek rá.
    Ez az 56-os emigránsoknak tetszik. Hát??? Fene a gusztusukba!

  • Na na, ne hogy már a Bencsikek számitsanak 56-osoknak!

  • Kovács Árpád

    óh szegény kopácsi j a kádári időkben megkapta a magyar népköztársaság munkaérdemrend államilag felfüggesztett 30 cm magasságában 1 órás idővallum-ban fokozatát,gyáván megfutamodva nem vette át ,mert féltette a tyúkszaros életét ,nem kívánt hősi halott lenni ,inkább az élő-gyáva életet választotta.

  • A Bencsikek is a Witner féle 56-os táborát gyarapitsa ugy vélem a megszólalása alapján!Sajnálom hogy ilyen gyülöletettel ,uszitással élnek még ilyen 56-sok!!!!!A Kovács Árpád hozzászólását nem minősitem,mert számomra ő már orvosi eset!!!!!!!

  • Kovácskám
    Magát tényleg kifosztották a Horn-Medgyessy-Gyurcsán-Bajnai kormányok ?
    Mesélje el kérem , nagy érdeklődéssel olvasnánk beszámolóját.

  • Együtt ültem Wittner bűntársával aki visszatérően gyakran átkozódott és egy rohadt cigány
    kurvát okolt hogy társaira vallott akiket felakasztottak és átkozta és átkozta .
    Csak később tudtam meg hogy ez az átkozott nő a Wittner Mária aki úgy maradt életben
    hogy rávallott társaira akiket felakasztottak . Ez aztán egy gerinctelen hős aki nem véletlenül
    a fityisz csapatot erősíti …

  • Puchert János

    – Hol került bevetésre ez a csoport?
    – Mindig ott ahonnan kaptuk a lövéseket. Egy alkalommal a Nap utca és a Práter utca kereszteződésében volt két orosz tank. Ezt a két orosz tankot akartuk kidobni. De kellett ehhez egy megfelelő lakás, egy sarki lakás. Felmentünk a Práter utca és a Nap utca sarkán lévő lakásba, ahol hiába csöngettünk. Helyileg ez nagyon megfelelt volna, de zárva volt. Miután a lakás nagyon kellett – Kiss Karcsival meg egy pár fiúval voltunk, Kati, én – a lakásajtó be lett törve. Kati volt a legkisebb, ő mászott be. És mondja: „gyerekek, itt ÁVH-s lakik.”
    – Miből tudta, hogy ÁVH-s volt?
    – Mert ott volt a köpenye, a fogason. Bementünk a lakásba. Akkor már nem érdekelt bennünket a tank, megnéztük a helyzetét, de nem reszkíroztunk, hanem elkezdtünk kutatni a lakásban. Kati talált egy ilyen picike pisztolyt, valamelyik fiú megtalálta a hozzávaló töltényeket, aztán rengeteg iratot találtunk
    – ÁVH-s iratokat?
    – Igen, ÁVH-s iratokat, amit az Attila magához vett és ennek aztán a sorsa gondolom az lett, hogy biztosan kivitte magával. Az iratokat, a pisztolyt, a töltényeket magunkhoz véve, elmentünk a lakásból.
    – Kié lett a pisztoly?
    – Állítólag a Katié. Ez lett a nemzetőr igazolványra felvéve. Tény az, hogy utánunk állítólag volt másik csoport is itt, mint később a nyomozatin megtudtam, mert rám akarták verni, hogy valami aranyékszereket elhoztunk. Evvel a levéllel buktam le a Markóban is, amikor írtam a Kollár Lacinak, hogy a szemetek rám akarják verni, hogy valami aranyékszereket elhoztunk. S akkor írja a Kollár Laci, hogy nehogy elvállald, mert az Onestyákéknál az Ilonka elvállalta.
    – Kollár Laci is ott tevékenykedett?
    – Nem vele a Markóban leveleztünk. Újpesti volt. A három Kollár gyerek, a Kollár Lajos, a Kollár Józsi, és a Misi. Én a Lacival leveleztem. Írtam, hogy mindenáron rám akarják verni, hogy aranyékszert loptunk az ÁVH-s lakásból. Igazából a Laci nem bukott le a levéllel, csak én, mert levittek az operatív tiszthez és kérdezték, hogy ki ez a Laci? Mondom, nem tudom. Mert a Lacinak a hivatalos neve Kollár Lajos volt. És így nem tudták, hogy ki volt sokat leveleztünk a Lacival
    A fenti idézet egy a rendszerváltás után megjelent könyvből származik Tanúskodnak a halálraítéltek szerző Hornyák Tibor ismert 56 -os elítélt Wittner párttársa mint olvasható Wittner harci bevetés címen tulajdonképpen egy lakás feltörést mond el és nem elég, hogy magát és társait besározza még egy másik csoportot is megnevez.
    Az első Orbán kormány idején is megvonták a támogatást az 56-os Intézettől emiatt egy tiltakozó levelet juttatunk el a miniszterelnöknek amit Wittner is aláírt azóta megváltozott ami anyagilag jó jött neki.

  • Tisztelt Dragon Hey! Végre valaki lemerte ezt is írni! Wittner egy gerinctelen csúszómászó aki mártírnak akarja láttatni magát. Aki elhiszi neki és azonosul vele, az ugyan olyan gerinctelen és aljas!

  • Puchert János

    Olvasva a kommenteket véleményem szerint bűn volt megszüntetni az 56-os Intézetet hisz annak ellenére, hogy szép számú publikáció könyv jelent meg az Intézet munkatársai jóvoltából még mindig tömény sötétség van egyesek fejében Nagy Imre már nem jó nekik 56-os hős Wittner Mária, Murányi Levente a mártírok közül Tóth Ilonát Mansfeld Pétert említik meg holott lennének méltóak is.

  • Judith Kopacsi

    János, ezek legtöbbbje még mindig a Kádár korszak agymosottjai közül kerülnek ki, akik fehér könyvet olvasnak és ellenforradalomnak tartják 56-t. Ismerjük öket, kár rájuk vesztegeni az időt.