A Lehet Más a Politika és a demokratikus összefogás

2012 január 17 10:06 de.25 hozzászólás

Nehéz időket él Magyarország ökopártja. Még a karácsonyi Kossuth téri tiltakozás idején úgy tűnt, hogy a Lehet Más a Politika végre megtalálta a politizálás azon stílusát, mely nem csak a címlapokra emelheti a pártot, hanem a fiatalos, markáns, harcias és kreatív utcai aktívizmusával megkülönböztetheti magát a magyar baloldali „establishment” bársonyszékeit bejárt szereplőitől. És január elején úgy tűnt, hogy az LMP „űj ellenállása” meghozta gyümölcsét. Az Ipsos legújabb felmérése szerint a biztos pártválasztók köreiben az ökoszociális párt 9 százalékos támogatottságot tudhatott magáének. Az emelkedő népszerűségével pedig az egész demokratikus oldalt szolgálhatja az LMP, hiszen a Magyar Szocialista Párt 26 százékával, illetve a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció 3 százalékával immár pontosan annyian szavaznának valamelyik baloldali demokratikus erőre mint a Fideszre.

De tudni lehetett, hogy komoly törésvonalak vannak az LMP-n belül amikor Kaufer Virág lemondott parlamenti mandátumáról, pedig éppen az ún. fenyőfás forradalom alatt vált az ő neve országszerte ismertté. Ennél viszont sokkal súlyosabb probléma Schiffer András frakcióvezető visszalépése, hiszen nagyon sok szempontból ő volt az LMP arca.

Schiffer András erőteljesen ellenezte az MSZP-vel és a DK-val való összeborulást, még akkor is amikor az ökopártban egyre többen úgy gondolták, hogy nemigen maradt más opció számukra, ha tényleg le kivánják váltani a jelenlegi kormánypártot. Az MSZP-től való távoltartásnak azonban ára volt és még családi feszültségeket is okozott Schiffer András számára. Schiffer nagynénja, Schiffer Anna, a Galamus Csoporton keresztül üzent unokaöcsének, miután Andris törölte Facebook oldaláról és nem válaszolt e-maileire.

„Bár nem vagyok MSZP-szimpatizáns, ezzel együtt riadtan szemlélem fóbiás Gyurcsány-gyűlöletedet, és meghökkenten kaptam fel fejem az első Jobbikkal való összefogásra utaló LMP-s megjegyzésre. Ugyancsak megdöbbenve látom azokat a parlamenti képeket, ahol magadba feledkezve, széles mosollyal az arcodon kvaterkázol jobbikos politikusokkal. Sem dédapád, sem nagyapád soha nem értett egyet szélsőséges politikai véleményekkel, soha, semmilyen körülmények között sem lettek volna hajlandók jobboldali szélsőségesekkel együttműködni. Meggyőződéses baloldaliak voltak, és tisztességes meggyőződésük okozta a szélsőséges baloldaliak, de inkább a baloldali eszméket megcsúfoló politikai bűnözők általi meghurcolásukat” — írta Schiffer Anna, „Kedves Andrisnak” címzett nyílt levelében. Schiffer Anna azt is elmondta, hogy jelenlegi politizálásával unokaöcse szégyent hoz a családi névre. Schiffer dédapja Szakasits Árpád egykori köztársasági elnök, szocdem politikus.

Schiffer lemondása után, az LMP-nek nem sikerült frakcióvezetőt választania és az ATV riportja szerint, senki sem vállalta el a posztot. Közben az is kiderült, hogy most már Scheiring Gábor képviselő sem túl lelkes és hajlandó visszaadni mandátumát, amennyiben ezt látja a legjobb megoldásnak az ökopárt. Tehát egy reményteli karácsony után, kimondottan rosszul áll az LMP szénája és az sem kizárt, hogy szakad a frakció. A jelenlegi tervek szerint pártkongresszuson dönthetnek frakció-vezetői kérdésben.

Nem titok, hogy szimpatizálok az LMP-vel, bár tudom, hogy kollégáim közül jónéhányan inkább negatív színben festik le a pártot.  Kétségtelenül igaz, hogy az LMP gyökereit részben a Sólyom László ex-köztársasági elnök nevével – és még számos más, a mérsékelt jobboldalhoz sorolható értelmiségi nevével – fémjelzett Védegylet környezetvédelmi csoportban találhatjuk. A Védegylet 2000-ben alakult meg, a tiszai ciánszennyezés következményeként. Elek István, a Heti Válasz egykori főszerkesztője 2010-ben például arra buzdított, hogy mindazok, akiknek fontos a környezetvédelem, szavazzanak az LMP pártlistájára (miközben egyéni választókerületben továbbra is a fideszes jelöltet támogathatnák).

Ezt csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, mennyire nehéz politikai helyzetben találja magát az LMP, amikor mindenképpen morális kötelessége a Fidesz kormány leváltása – melyre az ellenzéki együttműködés szükséges – miközben szavazóinak egy jelentős része abszolút elutasítja az MSZP-t. Kovács László, az MSZP alelnöke minap elmondta, hogy mivel nem lesz második forduló a 2014-es választáson, saját sírjukat ássák azok akik szembemennek a demokratikus oldal egy másik pártjával, illetve jelöltjével.

Csakhogy úgy semmit sem ér majd az LMP, ha egyből összeáll a szocialistákkal és közben elveszíti szavazóbázisának jelentős részét. Az MSZP-nek semmi szüksége egy KDNP típusú fantompártra, mely mögött valódi támogató egy szál se. Ezért inkább türelmet kéne tanúsítani az LMP felé.

25 hozzászólás

  • Schiffer András lemondása ideje volt már!Az a baj ezzel a párttal hogy nem tudta eldönteni mit is akart.Hol a baloldallal volt,hol a Fidesszel!Egyiknap azt mondta hogy a demokrácia visszaállitása érdekével még az ördöggel is összeállna,beleértve az MSZP és DK is.Másik nap pedig a fidesszel szavazott.Egyszerüen nem lehetett kiismerni!Remélem hogy az uj vezetés határozott lesz!!!!!

  • johat ez a teblabolas nem olyan nagy bun, feltehetoen a ketto kozott van az igazsag, csak az igazsagnak meg nincs eleg szavazobazisa….

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Nagyjából-egészéből egyetértek Lőkös Éva olvasónkkal. – Az LMP-nek még nincs kiforrott ideológiája, bár az kétségtelen, hogy a demokrácia híve, az SZDSZ-re emlékeztető beütésekkel…
    Ma egy párttal semmiképp’ se lehet összefogni: a rasszista-antiszemita Jobbik Magyarországért Mozgalommal.
    Tőlük immár a nem sokban különböző Fidesz MPSZ nyilvánvalóan nem adja olcsón a bőrét (ezért ők még az „ördöggel” is képesek akcióegységre lépni) – de immár csak 16-17% százalékos az országos támogatottságuk.
    Ha választási szövetségre lépne az összes baloldali és liberális párt/organizáció, akkor 2014-ben – talán még hamarabb is – kiiktatható az Orbán-csapat.

  • Magyarországon egyre nagyobb a pártok elutasítottsága és a bukott pártok osztódásával, régi-új pártfigurákkal létesített pártocskáknak még kisebb az esélyük bármire. Szavazási hajlandóság is egyre csökken. Az „SZDSZ-re emlékeztető beütésekkel” rendelkező LMP a legrosszabbkor, mégpedig a szadesz legnagyobb társadalmi elutasítottsága idején, ráadásul választásra alakult és ez az egyik végzete.

  • witcheszter

    maganak fogalma nincs, kik mogott milyen tamogatottsag van, mert az egynegyednyi ketharmaduk ketharmada mar elfordult maguktol es igy ha azokat hozzaadom az eleve nem szavazo 3/4-hez akkor maguknak itt vege, es gyanitom sokkal elobb, mint 2014

  • Berényi István

    Volt már elég baloldali kormánya Magyarországnak, a magyar nép világosan döntött, elég volt belőlük! Akik kiábrándulnak a Fideszből, azok inkább nem választanak senkit, de ilyen MSZP, LMP, DK-szerű selejteket soha nem fognak támogatni. Talán páran belőlük Jobbikosok lesznek, de ez sem jellemző. Elvileg eddig az LMP azt mondta, hogy az MSZP vállalhatatlan számukra, ezt lefordítom magyarra: bármikor képesek lennének velük koalícióra lépni a hatalomért, de szerencsére ez sem lenne elég a Fidesz legyőzésére, A DK-val talán valóban nem kezdenének, mert Gyurcsányt ők is lenézik, a Jobbik is kilőve. A Fidesznek még mindig nincs figyelemre méltó ellenfele.

    Ennek a Libásnak inkább nem is írok, mert egy neandervölgyit is kevésbé primitívnek tartok nála. Ő se makogjon nekem.

    Szemenyei-Kiss úr maga nézzen parlamenti közvetítéseket, akkor majd meglátja mennyi dologban ért egyet a Fidesz és a Jobbik. Körülbelül semmiben. Tényleg nevetséges ahogy megpróbálja hazug és aljas módon összemosni ezt a két teljesen különböző pártot.

  • Berényikém inkább Maga a selejt !
    Nem veszi észre hogy itt kultúremberek társalognak normális hangvételben ?
    Ez a baja szegény hazámnak : Az ilyen populista , érveknélkül vagdalkozó agresszív tudatlanok lettek a hangadók.

  • Berényi István

    „Kedves” Geyza, ha maga szerint a naponta ötször „náci fostartály”-ozó Libsi Misi kultúrember normális hangvétellel, akkor álljon mellé és segítsen annak a majomnak ívet hajlítani a banánba. Az érvek nélkül vagdalkozó agresszivitást tegnap Kohn-Bandita úr bemutatta az EU parlamentben. Gondolom azt szellemesnek és zseniálisnak találta.

  • Na, már fájó szivvel, de azt kell, hogy mondjam, menjen csak Orbán az általa kitűzött útón, hajtsa végre programját. Fél éven belül pedig lássuk miket fog irni arról kovács, berényi, Bbencsics, és eszterke. A többiekért fáj a szivem, de ezek szerint szükség van egy alapos hideg vizes fürdöre.

  • te seggfej Berenyi, ha az neked nem eleg erv, hogy az utobbi masfel evben 20 ezer milliardrol 30 ezer milliardra nott az adossagallomanyunk, akkor mijakurvaanyadat kene meg ecsetelnem kackias kalligraf szosszenetekben te otvarszenny buta fereg?

  • Klara Bencsics

    Látszik Misi, hogy fogalma sincs a dolgokról. Miből nő az adósság, ha NEM vettek fel új kölécsönt? A kamatokból! Ez ilyen egyszerű, de a duma a lényeg, ugye?

  • Klara Bencsics

    Judith,félév mulva is azt írom, hogy ritka jó államfő Orbán!

  • Klara Bencsics

    Judith,félév mulva is azt írom, hogy ritka jó magyar államfő Orbán!

  • mibol no az adossag te mumia?

    abbol, hogy orbanek kilopjak!

  • mutassa ki szamadatokkal mumia!

  • en tudom, hogy kilopjak, mert Simicska azert van a hatterben, intezi a penzugyeket:) lapatolja kifele az orszagbol rosszabb idokre…..

  • nem minthogyha golyoval a fejeben tulsagosan sok hasznat vehetne…

  • Latja Klara, ez a nagy problema, hogy Ön mar most elöre tudja, hogy Ön fel ev mulva is azt irja, hogy ritka jo magyar allamfö Orban…(a reszletekkel ne foglalkozzunk, marmint , hogy ritka, mert abban van igazsag, meg tan abban is, hogy magyar, az allamfö mar problemassabb, különben is arra van egy csökomcsi futtatott komcsitevetornas alamfönk)….megint elkanyarodtam, hiaba no, Klara mindeig megihlet… szoval Klara, a problema az, hogy hogy Ön mar most elöre tudja, hogy Ön fel ev mulva is azt irja, hogy ritka jo magyar allamfö Orban…törtenjen barmi is, meg ha a gyerekei le is ülnek Önnel beszelgetni es azt mondjak, anyu, tragedia, borzalom, de mi tevedtünk, te is tevedtel…sajnos gond van azzal a kitünönek hitt ferfiuval…de nem…Ön aztan nem tagit, meg ha a papa is sugna meg Önnek az igazat, hulljanak, kutyak, macskak, csillagok es ciganygyerekek az egböl…Ön, mindig ugyanazt mondja…Aggodom Önert…de bizom az angyalokban.
    Engedjen meg egy kerdest, 1988 elött, ki volt az Ön Orbanja???? Komolyan erdekelne.

  • Klara Bencsics

    Taltos pite, ez már így van, ilyen szük látókörű vagyok. Sajnos nem tudok kérdésére válaszolni, ki volt 1988 előtt egy jó miniszterelnök, mert NEM volt, vagy hetven éve legalább!
    De a szerdai szereplése Orbának az EU konferencián is megmutatta, hogy egy intelligens államffő.

  • Orbán Viktor kormányfő, nem államfő. Az államfő Schmitt Pál. De lehet, hogy már valamit tudsz ezzel kapcsolatban, Klári? 🙂

  • Klara Bencsics

    Igazad van! Rosszul fogalmaztam, de mégis ő az államvezetője nem?

  • Berényi István

    Hé Geyza, figyu csak a kultúrembert: „te seggfej Berenyi, ha az neked nem eleg erv, hogy az utobbi masfel evben 20 ezer milliardrol 30 ezer milliardra nott az adossagallomanyunk, akkor mijakurvaanyadat kene meg ecsetelnem kackias kalligraf szosszenetekben te otvarszenny buta fereg?”

    Tessék, egy ehhez hasonló stílusú, de legalább tényszerű válasz: Libás, Te agyhalott ökör. Mija kurva anyádért hazudod hogy 30 ezer, mikor 21? Te összevissza hazudozó baromállat. Nem sül le a mocskos pofádról ilyenkor a bunda te kártevő féreg? Téged nem nehéz megcáfolni, pl. van egy olyan honlap hogy http://www.akk.hu/, tudod ez az Államadósság Kezelő Központ honlapja te gyagyás. Na ott van a jelenlegi államadósság a jobb oldalon (stílusosabb lett volna balra rakni amúgy, mert ugye ők csinálták, a balosok) A központi költségvetés adóssága
    2011.12.31 20 955,5 Mrd Ft, látod te ökör? és képzeld, van egy egész sor almenü, ahol követni lehet hogy mikor mennyi volt, és miből állt az összetétele. Bocs hogy így megaláztalak a tényekkel, nem szép dolog szellemi párbajban fegyvertelen ellenfelet leiskolázni. De majd csak túléled, hisz pl. az agy teljes hiánya se okozott gondot eddigi életed során, kiválóan elvegetáltál nélküle idáig is. Na szevasz te takony.

    És most vissza a homo sapiens sapiens szintre, Libást meg hagyjuk ott a saját piszkában fetrengeni.

    Kopácsi! Orbán már bebizonyította a múltban a képességeit, 98-tól 2002-ig ugyanis kormányfő volt. Ahhoz képest hogy 98-ban a pufajkás Horn Gyuszi ámokfutása után milyen állapotok voltak (amit némileg a Bokros-csomag tudott stabilizálni néhány millió állampolgár kisemmizése árán, de hát háborúban vannak áldozatok ugye?) Orbán olyan gazdasági, pénzügyi mutatókkal adta át az országot 2002-ben a szociknak, hogy 2004-ben az elsők között voltunk a 10 új EUs tagállam között. Medgyessy akkor jelentette ki hogy üres az államkincstár, aztán elkezdte szétosztogatni a Fidesz által felhalmozott „üres” államkincstári vagyont. Ferkó, Petya, Gordonka elintézte hogy éllovasból sereghajtók lettünk. Orbán megint kezdhet elölről minden építést, amit ezek a férgek lebarmoltak. Remélhetőleg megint sikerül neki.

    üdv.

  • seggfej Berenyi

    mented a menthetetlent mi? kussojja inkabb!

  • Berényi István

    Mi van, fáj az igazság te féleszű? Idegesít hogy nem tudod kitörölni az ökörségeket a „31 ezer milliárd”ról amiket ideírtál mi? :d

  • inkabb meseld el Berenyi, hova lapatolja a simicska a penzt?!